Bal, güneş ışığından korunarak, 25°C'nin altında ve kapalı şekilde muhafaza edilmelidir. Üretim tarihinden itibaren de 3 yıl içinde tüketilmelidir.
Balın içerisindeki çok az su bakterilerin yaşaması için yeterli değildir. Kapağı açık halde saklanan bal, havayla etkileşime girerek bozulacaktır. Ancak kapağı açılmayan bir kavanozdaki bal, yüzyıllar boyunca bozulmadan kalabilir. Kapalı kavanozlardaki bal kristalize olur ve sertleşir.
Halk arasında balın bozulabileceği yönünde düşünceler bulunmaktadır. Ancak hakiki bir baş bozulmaz. Gerçek balın bazen kristalleştiği görülebilir ancak bu bozulmuş anlamına gelmez. Bu yüzden gerçek balın bozulmadığı görülmektedir.
Bozulmaz, kristalleşebilir. Yaygın kanının aksine gerçek bal bazen kristalleşir ancak bu bozulduğu anlamını taşımaz. Bu şekilde besin değerini de kaybetmeden tüketilebilir. Balı önceki kıvamına getirmek mümkündür.
Ayrıca bal; içerdiği yoğun doğal şeker bileşenleri, düşük pH değeri ve özel içeriği sayesinde bakteri vb. zararlıların oluşumunu önlüyor. Tüm bunlardan dolayı da bozulmaz bir özellik kazanıyor.
İlgili 31 soru bulundu
Farklı bal türlerinin farklı görünüm ve tatlarının olduğunu unutmayın. Bal tatlı, lezzetli bir gıda ve pek çok farklı aroma ve renge sahip olarak geliyor. Yüksek şeker ve düşük su içeriğinden ve ayrıca asidik pH yapısından dolayı yıllarca ve hatta on yıllarca taze kalabilir.
Mısır Firavunu Tutankhamun'un mezarında bulunan 3350 yıllık bal keşfi, genellikle dünyanın bilinen en eski balı olarak kabul ediliyor.
Uzun süre depolanmış olan balın kıvamında değişim olabilir ve aroması kaybolabilir. Bu durum balın bozulduğu anlamına gelmez. Ancak balın lezzeti alacağı için bu balı tüketmek, tazeyken olduğu kadar keyifli olmayabilir.
Balı Buzdolabına Koymak Doğru mu? Bal buzdolabında düşük sıcaklıkta serleşeceği ve ekmeğe sürmek zorlaşacağından, balın buzdolabında saklanması tavsiye edilmez. Buzdolabında balın kristalleşmesi de çok hızlanacağından gene balın şekerlenmesine yol açar. Sonuç olarak buzdolabında balı saklamak doğru değildir.
Bal, içerdiği antioksidan sayesinde vücudu iltihaptan korur. Vücutta oluşan iltihap, kanser, kalp sağlığı, otoimmün bozukluklara sebep olarak çeşitli hastalıkları beraberinde getirebilir. Antimikrobiyal etkisinden dolayı yaraların iyileşmesini hızlandırarak mide şikayetlerinin azalmasına da katkıda bulunur.
Bir bardak sıcak su içerisine konulacak 1 tatlı kaşığı bal suyla hemen etkileşime geçmez; yani suyun içinde hemen dağılmaz. Gerçek bal, kristalize olur ve donar. Gerçek, katkısız bal ateşe dayanıklıdır ve kolay kolay yanmaz. Balı yedikten sonra tadı 15-20 saniye daha damağınızda kalıyorsa, o bal gerçek baldır.
Hakiki bal yoğun bir kıvama sahip olduğu ve kolay kolay erimediği için hem petekli hem de normal balda kıvam çok önemlidir. Evde bir bardak suya ya da süte bir kaşık bal atın ve gözlemleyin. Eğer balın erime süreci uzun sürdüyse hakiki bal olma ihtimali yüksektir.
Her maddenin olduğu gibi balın da bir donma noktası vardır. Sıcaklığın ortalama 14-15 derecenin altına düşmesiyle bal donar. Donmaya başlayan balın akışkanlığı azalarak kavanozun dibine çöker.
Yüzde 18'in altındaki bir nem oranında hiçbir canlı organizma üreyemez, havadan gelen mantarlar aktif hale geçemez. Bu nem oranı balın içindeki şekeri erimiş halde tuttuğundan bakteri ve mantarların yaşayabilecekleri bir ortam oluşamaz, dolayısıyla bal hem bozulmaz, hem de başka şeyleri muhafaza etmede kullanılabilir.
Süzme bal nasıl saklanmalıdır sorusu tıpkı petek bak ve diğer bal türleriyle aynıdır. Süzme bal da hava almayacak, nem geçirmeyecek kaplarda muhafaza edilmelidir. Çelik, cam, kaliteli plastik gibi materyallerden kabınız ne olursa olsun öncelikli dikkat etmeniz gereken husus budur.
Balın çaya, bitki çaylarına, sıcak suya katılması balın bozulmasına sebep olmaz. Balın bozulmasına ve değer kaybetmesine sebep olan etkiler daha uzun süreli sıcaklıklardır. Mesela keklere, tatlılara, koyarak ballla onları fırında ve ocakta pişirmek balın değer yitirmesine sebep olur.
Gerçek Bal Donar ve Kristalize Olur
Özellikle Avrupa ülkelerinde kristalize bal kullanımı oldukça yaygındır. Bizde ise donan bala şeker benzetmesi yapılır ama değildir. Hakiki, doğal ham çiçek balı donar, şekerlenir ve kristalize olur.
Evinize karınca gelmemesi için;
Yiyeceklerinizin ağzının yeterince kapalı olduğundan emin olur. Reçel ve bal kavanozlarınızı içi su dolu bir kapta tutabilirisiniz. Mutfağınızı ya da karıncaların sürekli geldiği yeri günlük elektrikli süpürgeyle süpürüp, ardından silin.
Balın şekerlenmesi bal için normal bir süreçtir. Balın kristalleşmiş olması, balın tüketimi için engel olmadığı çeşitli araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bal kristal şekilde de tüketilebilmektedir. Ancak balı normal sıvı haline çevirerek tüketmek de mümkün olmaktadır.
Süzme balın içindeki polen miktarı ne kadar fazlaysa bal da o kadar beyazlaşır.
Bal, güneş ışığından korunarak, 25°C'nin altında ve kapalı şekilde muhafaza edilmelidir. Üretim tarihinden itibaren de 3 yıl içinde tüketilmelidir.
Doğru miktarda ve doktor kontrolünde tükettiğinizde,sinir sisteminizi düzene soktuğu gibi, uykusuzluk, halsizlik gibi hastalıklarınızı da düzene sokacaktır. İçinde barındırdığı toksinlerden dolayı güçlü bir antioksidandır ve sizi mikroplardan koruyucu bir özelliğe sahiptir.
Mersin'in Erdemli ilçesinin yüksek kesimlerinde Toros Dağları'nın eteğinde 2 bin 500 rakımda üretilen Eğriçayır balı, Kanada'nın Montreal kentinde Dünya Arıcılık Örgütü ev sahipliğinde düzenlenen 46'ncı Dünya Arıcılık Kongresi'nde 'Dünyanın En İyi Balı' ödülüne alarak Türk balcılığını zirveye taşıdı.
Torosların bu bölgesi binlerce yıl öncesi nasılsa şimdi de aynı şekilde doğal florasını koruyoruz.” “Eğriçayır olarak 2019 yılında Türkiye'nin gurur duyduğu, tüm dünyada en önemli arıcılık ödülü olarak kabul edilen Apimondia'da, "Dünyanın En İyi Balı" ödülünü aldık.”
Balın donma sıcaklığı ortalama 14°C derecedir. Bu dereceden itibaren bal kristalize olmaya başlar. Daha uzun ömürlü olması için işlenmiş balın 18C-24°C de işlenmemiş balın ise 10°C ve altında bir sıcaklıkta saklanması uygundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri