Türkçenin de içinde bulunduğu Altay dillerinin tasnifi genel olarak aşağıdaki gibidir. Altay dilleri genel görüşe göre Türkçe, Moğolca ve Mançu - Tunguzcayı, daha az kabul gören görüşe göre ise Korece ile Japoncayı da içine alan dil ailesinin genel adıdır.
Dünya üzerinde Türkçeye en yakın dil Moğolca'dır. Moğolcanın Türkçeye olan yakınlığı, Türkçe ile aynı dil ailesi içerisinde bulunmasından kaynaklanmak- tadır. Altay Dilleri ailesi içerisinde yer alan Türkçe ve Moğolca, bu dil ailesi içeri- sindeki diğer diller olan Mançu-Tunguzca, Korece ve Japonca ile de akrabadırlar.
Türkiye Türkçesi ağızları, Hazar Denizi'nin batısında, Azerbaycan sahasının hemen batısında başlayıp Anadolu, Irak, Suriye, Balkanlar coğrafyasında konuşulan (ve bu coğrafyalara göre sınıflara ayrılan) tarihî Osmanlı Türkçesinin bugünkü devamı olan Türkiye Türkçesi ağızlarıdır.
Türkçe, Türkmence, Salarca ve Azerice'nin, Ana Oğuzca denilen bir dilden evrilerek oluştuğu varsayılır. Bu ön dilin Türkçeyi oluşturacak batı kolu, 11. ve 15. yüzyıllar arasında Anadolu Selçuklu Devleti ile Anadolu Beylikleri etrafında gelişerek Eski Anadolu Türkçesine evrilmiştir.
Bağlantılı tipte olan diller arasında Türkçeden başka Altay Dilleri (Moğolca, Mançu-Tunguz) ufak ayrımlarla Japonca, Ural dilleri (Fince, Macarca, Samoyetçe) ve bazı Afrika ve Asya dilleri gösterilebilir.
İlgili 27 soru bulundu
Türkçe, kökleri binlerce yıl önceye uzanan yeryüzünün sayılı dillerindendir. Türkçe, dünya dilleri arasında yapı yönüyle sondan eklemeli diller grubunda; köken bakımından da Ural - Altay dil grubunun Altay dilleri ailesinde yer almaktadır. Ural - Altay dilleri, diğer dil aileleri gibi sağlam bir aile oluşturmazlar.
Türkçe, 1000 yılı aşkın bir süre Arap alfabesinin Türkçe formu kullanılarak yazılmıştır.
Eski Türkçe döneminin başlangıç aşaması Köktürkçedir. Köktürkçe, “Türk” adının tarihî kaynaklarda ilk olarak geçtiği, Türkçenin ilk yazılı kaynaklarının bulunduğu ve Türkçenin yapısını gerçek bilgilerle tespit edebildiğimiz ilk dönemdir.
Böylece ilk Türkçe konuşan. insan Adem (a.s) olmuştur. Bakara Suresi 31 ve 32. ayetlerde mealen şöyle.
Buna göre Türkiye'de yaşayan bütün Türk vatandaşlarının ana dili Türkçedir, yani Türkiye'de konuşulan kullanılan birçok dil vardır, fakat ana dil Türkçedir.
Dr. Gülsevin, Türkçenin bugün dünyada yabancı dil olarak öğrenilen beşinci dil olduğunu söyleyerek, “Bu, Türkçenin günümüzde en önemli dünya dilleri arasında yer aldığını gösteren çok önemli bir gösterge” dedi.
Türk yazı dilinin tarihi Orhun vadisindeki yazıtlarla başladı. Türkçenin bilinen en eski sözlüğü “Dîvânü Lugati't-Türk” ise 1072-1074 yılları arasında yazıldı. Ancak Türkçenin ilk kez resmi dil kabul edildiği tarih ise 13 Mayıs 1277. Karamanoğlu Mehmet Bey'in fermanıyla Türkçe resmi dil ilan edildi.
7-10. yüzyıllar arasında Türkçe, Macaristan'dan Güney Sibirya'ya ve Moğolistan içlerine kadar uzanan sahada Göktürk harfleriyle yazılan bir yazılı dil olarak kullanılmıştır. Yazıtlar, Moğolistan'dan sonra en yaygın olarak Güney Sibirya'da Yenisey ve kollarının suladığı alanlarda bulunmaktadır.
Dünyanın en zor dili Çince olarak bilinmektedir. Çince dili farklı özellikleri ve kendine has kuralları ile oldukça zor bir dildir. Konuşma alanı oldukça fazla olduğu için popüler olan bir dildir. Ancak, öğrenilmesi oldukça zordur ve uğraştırıcıdır.
Sonuç olarak, yeni bir dil öğrenmek istenildiğinde bir çok seçeneğe sahip olsak da öğrenilmesi en kolay dil olarak bakıldığında, ilk beş dil İspanyolca, Almanca, Fransızca, İtalyanca ve Portekizcedir.
Kategori III'te hiçbir Avrupa dili bulunuyor. Kategori IV ise Amharca'dan Çekçe'ye ve Nepali'ye kadar çok çeşitli dilleri içeriyor. Türkçe de zorluk derecesi olarak bu kategoriye dahil.
Sadece Hindistan'daki en eski dil değil, aynı zamanda dünyanın en eski dili olduğu düşünülüyor. Sanskritçe, binlerce yıllık Hint dilidir. Bugüne kadar bir ayin dili olarak hayatta kalmıştır.
Yazı sistemi. Sümerce tarihte bilinen ilk yazılı dildir.
Anadolu'da ortak dil Türkçe idi ancak Rumca, Ermenice, Lazca ve Kürtçe de konuşulmaktaydı. Suriye, Irak, Arabistan, Mısır ve Kuzey Afrika'da ise halkın çoğu Arapça konuşurken elit tabaka Türkçe konuşmaktaydı.
Türkçe; ilk edebî eserlerinin verildiği tarih, konuşur sayısı ve yaygınlı- ğı bakımından dünyanın önde gelen köklü dillerinden biridir (Ercilasun, 2013: 18).
Türk dilinin tarihî dönemlerini adlandırmanın farklı yolları vardır; bunlardan birisi konuşurlarının kurdukları devlet adları ile dönemin dilini adlandırmaktır: Göktürkçe, Uygurca, Karahanlıca, Osmanlıca.
Türk dilinin zamanımızdan 5500 yıl önce müstakil ve iki kollu bir dil olarak varlığı ispatlanmıştır. Eğer doğuştan, Sümerlerle temasa geldikleri zamana kadarki çözülme hızı sabit ise, İlk Türkçe veya Ana Türkçenin muazzam bir zaman önce yaşamış olması gerekir.
Osmanlı alfabesi (Osmanlı Türkçesi: الفبا elifbâ), 1928'de Latin tabanlı Türk alfabesi kabul edilinceye dek Osmanlı Türkçesini yazmak için kullanılmış bir Fars-Arap alfabesi uyarlamasıdır.
Harf Devrimi, Türkiye'de 1 Kasım 1928 tarihinde 1353 sayılı "Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun"un kabul edilmesi ve yeni alfabenin yerleştirilmesi sürecine genel olarak verilen isimdir. Yasa, 3 Kasım 1928 günü Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Türkiye Cumhuriyeti'nin Latin alfabesine geçmesinin nedenleri; Arap alfabesinin Türkçenin fonetiğine uygun olmaması, matbuattaki zorluklar, Arap alfabesi ile okuma yazmanın zorluğu ve 1926 yılında 1. Bakü Kongresi'nde alınan tüm Türkler için Latin alfabesine geçme kararıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri