Deri Dokusu Yumuşacık ve hafif esnek olan hakiki deri kumaşlar, kolay katlanabilir ve katlama izleri oluşturmaz. Suni derilerde ise form, çok yumuşak değildir. Esnek olan ve deri görünümlü kumaşlar, genellikle tekstil için üretilen ve elastin ipliklerden üretilen kumaşlardır.
Ayakkabının deri olması halinde ise üretilen derinin cinsi esneme miktarını değiştirir. Ayakkabıda kullanılan sığır derisi sert ve dayanıklı bir deridir. Derinin sert katmanının kullanılması halinde ayakkabının esneme payı azdır.
Deri ayakkabı enden açılır, ama boydan açılmaz.
Ayakkabılarınızı bir yandan saç kurutma makinesi ile iki dakika boyunca ısıtırken, diğer yandan dar bölgeleri gevşetmek adına parmaklarınızı esnetin. Deri soğuyana dek çorapları ve ayakkabıları çıkarmayın. Ayakkabılarınızı çorap olmadan deneyin ve eğer gerekiyorsa uygulamayı tekrarlayın.
Hakiki deri ayakkabılar eskidikçe yıpranmak yerine çok daha fazla parlar ve güzelleşir. Ne kadar çok kullanılır bu tarz ürünler o kadar iyi görünürler ve hissedilirler. Çok daha dayanıklı ve güçlü olan bu tür ayakkabılar nefes alabilir özelliğe sahiptirler.
İlgili 44 soru bulundu
En yaygın kullanım ise vazelin ile deri ayakkabı yumuşatma yöntemdir. Vazelin deri ayakkabı üzerine ince bir katman halinde sürülür. Bu şekilde birkaç saat bekletildikten sonra ise fazla olan kalıntılar kuru bir bezle silinir. Hem pratik hem de oldukça da etkili olan bir yöntemdir.
Ayakkabınızı genişletecek yöntemlerden biri de sıcak havadır. Yeni aldığınız ayakkabıyı giymeden önce sıcak buhara tutun ya da saç kurutma makinesi ile sıcak hava üfletin.
Bir ayakkabı ayağı çok sıkıştırıyorsa hızla ciddi enfeksiyonlara dönüşebilen kabarcıklara veya yaralara neden olabilir. Şeker hastasıysanız, ayaklarınızı her gün basınç alanları, kızarıklık, su toplaması, yara, çizik ve tırnak sorunları açısından kontrol etmeyi unutmayın.
Bir ayakkabının büyük olduğunu anlamak için ayakkabının ucunda ne kadar boşluk olduğuna bakılmalıdır. Ayakkabı içerisinde yer alan ayağın en uzun parmağı ile ayakkabının ucu arasında bir parmak genişliğinde boşluk olması gerekmektedir. Fazla oluşan boşluk ayakkabının kullanıcı için büyük olduğu anlamına gelmektedir.
Önce kalın bir çorap giyin daha sonra ayağınızı sıkan ayakkabılarınızı. Fön makinesiyle ayağınızı sıkan bölgeleri ısıtmaya başlayın. Çorabınız soğuyana kadar etrafta yürüyün, eğer gerekirse bu işlemi birkaç kez tekrarlayın. Bu şekilde ayakkabılarınız esneyecek bir daha ayaklarınızı rahatsız etmeyecektir.
Genel olarak kısa sürede ayakkabının genişlemesi için gazete kağıtları sirke ile ıslatılır. Nemli haline gelen gazete kağıtları ayakkabının iç kısmına sıkı bir şekilde doldurulur. Bir gece boyunca gazete kağıtları bu şekilde bekletilir. Ertesi gün ayakkabınızda genişleme olduğunu fark edeceksiniz.
Su torbalarını ayakkabılarınızın içerisine yerleştirin ve ayakkabılarınızı başka bir poşete koyarak buzdolabınıza kaldırın. Ayakkabınızı 4-5 saat buzdolabında beklettikten sonra çıkartın ve oda sıcaklığında bekletin. Ayakkabınızı denediğinizde artık ayağınıza uygun olduğunu göreceksiniz.
Tüm deri zamanla esneyecek ve yumuşayacaktır; ancak bir sprey, bu işlemi hızlandırabilir. Çoğu ayakkabı spreyi alkol bazlıdır ve hızlı kuruma sağlar. Ayakkabı kururken su lekesi oluşmasını da engeller.
Gerçek deri ayakkabılar, doğal nefes alma özelliklerine sahip olduğundan, ayağın aşırı terlemesine neden olmazlar.
1) Nefes Alabilirlik
Deri, doğal bir malzeme olduğundan nefes alan yapıya sahiptir.
Vazelinin temel amacı cildi nemlendirmektir; bu bağlamda sert ayakkabı kenarlarının yani ayağına vuran kısımların cildinde yarattığı tahrişi vazelin sürerek hafifletebilirsin. Ayaklarındaki kızarıklıklar, su toplamalar ve acılar sona erinceye dek; hangi ayakkabıyı giyersen giy vazelin sürmeye bir süre devam et.
İlk olarak ayakkabı ayağı sıkmamalı ancak aynı zamanda ayağı tam olarak kavramalıdır. Ayakkabı giyildiğinde, ayak ve ayakkabı arasında en az bir parmak boşluğu olmalıdır. Ayrıca, ayak parmakları ayakkabı içinde rahatça hareket edebilmelidir.
Doğru bilinenin aksine ne büyük ayakkabı ayağın büyümesine ne de küçük ayakkabı ayağın küçük kalmasına sebep olur. Büyük ayakkabılar ayak vurması ve denge sorunu dışında bir işe yaramamaktadır. Aynı şekilde küçük ayakkabılar da ayağın küçük kalmasına sebep olmaz.
Peki, ayakkabı ayağımıza neden vurur? Yeni üretilen, kalıptan yeni çıkmış ayakkabılar daha hiç giyilmediği için kişilerin ayaklarına alışma süresi boyunca ayağa vurabilir. Sert materyalden üretilen ayakkabılar deri üzerinde sürtündükçe ayağın o bölgesinde tahriş ve su toplama meydana getirir.
Vazelin sürüldükten sonra ayakkabının içerisien bolca bez sıkıştırılır. Ayakkabı istenen genişliğe gelene kadar uygulama tekrar edilir. İkinci olarak ise ayağınıza vazelin sürerek ayakkabıyı giymeniz. Dilerseniz bu yöntem sırasında ayağınıza ince bir çorap giyebilirsiniz.
Beğenerek aldığınız ayakkabıları tekrar giyinebilmek için ayakkabı kalıbı gibi ayakkabı genişletme yöntemleri ayakkabınızı genişletebilir. Bu sayede çok sevdiğiniz ayakkabıyı rahatlıkla giymeye devam edebilirsiniz. Ayakkabınızı genişlemesini sağlayan bir diğer yöntem de patatestir.
Her türlü deri ayakkabı yağmurda bir miktar su çekebilir. Islak ve nemli ayakkabılar oda ısısında kurutulmalıdır. Ayakkabının emmiş olduğu ter 24 saatte buharlaşır. Bu nedenle ayakkabınızı 2 gün ara ile giymeniz daha uzun süre kullanım olanağı sağlar.
Deri ayakkabıların temizlenmesinde zeytinyağı gibi maddeler ile temizlik yapılmalıdır. Deri ayakkabı, çamaşır makinesinde yıkandığı zaman önemli ölçüde hasar alabilmektedir. Dolayısı ile ayakkabının çamaşır makinesine atılmaması ve elde temizlenmesi önem taşır.
Deri bir ayakkabıyı küçültmek için yan ve üst kısmını su ile ıslatın. Küçültmek istediğiniz alanı iyice ovalayın. Islak olan bölümün kuruması için ayakkabıyı güneş ışığında kurutmaya bırakın. Ayakkabı, yavaş yavaş kuruyarak küçülecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri