Hakiki deriler daima, deri- post ve hammadde kokusunu taşır. Orijinal derilerde olan koku, suni derilerde yoktur. Suni derilerin kokusu ise daha çok kumaş, tekstil, kimyasal kokusudur.
Gerçek deri kokusu ve plastik kokusu birbirinden sert çizgilerle ayrılır. Yoğun plastik kokusunu alıyorsanız muhtemelen suni deri kullanılarak imal edilmiş bir ürünle karşı karşıyasınızdır. Gerçek deri kokusu doğal ve küflü bir koku yayar.
Gerçek derinin kokusunda hammadde kokusu kokmaya devam eder. Suni deri de ise bu şekilde bir koku hissedilmez. Suni derilerde kumaş ya da tekstil kokusu daha çok hissedilmektedir.
Derinin gerçek olup olmadığını belirlemenin en kolay yollarından biri nem veya su testi yapmaktır. Çantanıza veya ceketinize bir miktar su damlatın, hakiki deri, suni deri cildin üzerinde yüzerken damlacıkları emecektir. Hakiki deri gözenekli olup bir miktar suya dayanıklıdır.
Koku Testi: Gerçek deri, büyük baş ve küçük baş hayvan derisinin tabaklanmasından ve işlemden geçirilmesinden üretilir. Her ne kadar işlem görürse görsün hakiki deri, deri gibi kokar. Gerçek veya suni olup olmadığına karar veremediğiniz deri malzemeyi koklayarak, malzemenin gerçek mi suni mi olduğunu anlayabilirsiniz.
İlgili 41 soru bulundu
Üstteki fotoğraf hakiki derinin yapısında bulunan porozite yapılarını mikroskop yardımıyla göstermektedir. Hakiki deri içerisinde de mevcut olan bu porozite yapıların içerisinde kötü kokular yuvalanmaktadır. İşte gazete kağıdı içerisinde de bulunan bu porozite yapıları deriye oranla sayıca çok çok çok daha fazladır.
Teriniz cildinizin yüzeyindeki bakterilerle karşılaştığında bakterilerin bu bölgedeki faaliyetleri sonucunda vücut kokusu ortaya çıkar. Terleme, vücudunuzun sıcaklığı düzenlemenin bir yoludur. Ter kendisi neredeyse kokusuz olsa da, bakteriler onu üreme alanı olarak kullanır ve hızla çoğalır.
Derimod Ne Derisi Kullanıyor? Deri tekstil ve ayakkabı hizmeti sağlayan Derimod, ürünlerinde hakiki deri kullanmaktadır.
Beyaz sirke ile temizlemek: Beyaz sirke, kötü kokuları deri eşyalarınızdan arındırmak için en etkili yöntemlerden biridir. İçinde bulunan moleküller sayesinde deri üzerine yapışmış olan kötü kokuyu hızlıca giderir. Karbonat ile temizleme: Deri malzemelerin kokusunda etkili çözümlerden biri de karbonattır.
Hakiki deri ayakkabılar üretimi sırasında astar kullanılan ve bundan dolayı boyanın ayağa geçmesini engelleyen bir şey bulunmamaktadır.
Özellikle meyve suyu gibi içecekler döküldüğünde doğru temizlenmezse kötü kokular ortaya çıkar. Yağmur altında kaldığınızda ıslanan deri zaman içinde hoş olmayan kokulara neden olabilir.
Tabaklama işlemi ile elde edilen deri, insan derisi ile benzer gözeneklere sahiptir. Bu nedenle insan dokusu gibi nefes alan bir özellik taşır. Deri giyim çeşitleri, gözenekli yapısı nedeni ile bulundukları ortamın kokusunu kolaylıkla içine hapsedebilir.
Deri kokusu deride bulunan ekrin, apokrin, sebase ve apoekrin bezlerden salgılana maddelerin atmosferde oksidasyonu yada deri yüzeyindeki bakterilerin bunları metabolize etmeleri ile ortaya çıkmaktadır.
* Gerçek deri tırnağın ucuyla kazındığında iz kalır ve kısa bir süre içerisinde eski haline döner. Suni deride ise kazındığında iz oluşumu gözlenmez. * Bir iğne ucunu batırdığında deriye hemen batıyor ve içinden geçiyorsa suni deridir, ancak iğneyi batırmakta zorluk çekiyorsan ve kolayca batmıyorsa ürün gerçek deridir.
Gerçek deriyi ateşe tuttuğunuzda hemen tutuşmayacak ve alevlenme olmayacaktır. Fakat suni deri başta plastik olmak üzere sentetik materyaller içerir. Yani hemen tutuşur, alev alır ve yandığında plastik gibi kokar. Gerçek deriyi eğip büktüğünüzde kendine özgü bir esnekliği vardır, renk değiştirir ve kırışır.
Deri Kokusu
Suni derilerin kokusu ise daha çok kumaş, tekstil, kimyasal kokusudur.
Karbonatla Temizleme: Karbonat, doğal bir koku giderici olarak bilinir. Deri çantanın içine bir miktar karbonat serpilip bir gece bekletildiğinde, kötü kokuların emilmesine yardımcı olabilir. Ertesi gün çanta iyice sallanarak karbonat dökülür.
Yapmanız gereken tek şey deri ceketinizi pamuklu bir bez yardımı ile silmek olacaktır. Beyaz kalıp sabun ile köpürterek hazırladığınız bir suda pamuklu bezi nemlendirerek deri yüzeyini silebilirsiniz. Deterjan deriye zarar veren bir kimyasal olacağı için bu konuda kalıp sabunlardan faydalanabilirsiniz.
Temizliği için de çamaşır makinesinde yıkama gibi zarar veren uygulamalar tercih edilmemelidir. Bunun yerine silmek veya kuru temizleme yapmak tercih edilir. Deri ceketlerin sabunlu suyla temizlenmesi mümkündür. Zararlı kimyasallar içermeyen sabunlar ile su yapılabilir.
"Full grain leather" yani tüm tanecikli deri çeşidi, günümüzde karşılaştığımız en kaliteli, aynı zamanda da en pahalı deri çeşididir.
En sağlam deri türü sığır derisidir. Sığır derisi, kalıcılığı ve dayanılmazlığı ile bilinen ve bu nedenle ayakkabı, çanta, ceket, kemer gibi gezginlerin sahip olduğu özellikler kullanılır. Sığır derisi, genellikle kabuğu en dış katmanı olan "bufalo" adı verilen deriden yapılmaktadır.
Suni derinin dayanıklılığı ortam nemine de bağlı olmaktadır. Kaliteli suni deri kumaşlar; leke tutmaz, nem geçirmek ve suya karşı dirençlilerdir. Fakat ne kadar dikkatli ve kaliteli üretilmiş olursa olsunlar suni deriler, gerçek deri kumaşlara kıyasla daha az dayanıklılardır.
Semenin (meni) kokusu prostat bezinin salgıladığı spermin oksidasyonundan dolayı "at kestanesi çiçeği" gibi koktuğu düşünülüyor. Semen sitrik asit, serbest amino asitleri , früktoz , enzimler, fosforil, prostaglandin , potasyum ve çinko içerir.
Mantar ve bakteryel sorunlarla seyreden koku ve akıntıya neden olabilir. Vajinanın sadece ılık suyla temizlenmesi önerilir. Vajinal şampuan kullanacak kişilerin ise haftada iki defa bol su ile durulayarak kullanmalarını önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri