Madde 4 – Hakimler mahkemelerin bağımsızlığı ve hakimlik teminatı esaslarına göre görev yaparlar. Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz.
Adlî kollukla ilgili esaslar. Madde 5 - Adlî kollukla ilgili düzenleme ve uygulamalarda aşağıdaki genel esaslara uyulur: a) Cumhuriyet savcıları, adlî görevlere ilişkin emir ve talimatlarını öncelikle adlî kolluk sorumlularına veya adlî kolluk görevi ifa eden diğer birim âmirlerine verir.
En İyi Cevaplar. Hakim ya da cumhuriyet savcısı arasında ast üst ilişkisi bulunmaz. Çünkü hakimler karar makamı, cumhuriyet savcıları ise iddia makamıdır. Delillerin toplanması, iddianame hazırlanması aşamalarında cumhuriyet savcısı görevliyken yargılama esnasında etkin unsur hakimdir.
Türkiye'de savcılık
Cumhuriyet başsavcısı cumhuriyet savcısının hiyerarşik amiridir.
kanun en üsttür.bir hakim savciya emir veremez,bir savci da hakime,hakim bir suc varsa savcilga suc duyurusnda bulunabilir.is mahkemeye duserse kanun ne diyorsa hakim o cezayi vermek zorun da kafasina gore hukum veremez verirse yargitaydan ceza bozulur.savci polisin adli amiridir,idari amiri degildir.savci kanuna ...
İlgili 15 soru bulundu
Genelge ile en üst dereceli kolluk amirinin adli kolluk sorumlusu olarak belirlenemeyeceği benimsenmişse de, Kanunda yer alan yetkiye göre cumhuriyet savcısı dilediği durumlarda en üst dereceli kolluk amirine bu emir ve talimatlarda bulunması mümkündür.
Adli Kolluk Yönetmeliği'ne göre; a. “Cumhuriyet savcıları adli görevlere ilişkin emir ve talimatlarını öncelikle adli kolluk sorumlularına verir. b. Adli kolluk, adli görevlerin haricindeki hizmetlerde, üstlerinin emrindedir.
Hâkim ve savcılarımız görev süreleri boyunca bir (1) adet yerli, bir (1) adet ithal olmak üzere iki (2) adet silah alabilirler. Yeni göreve başlayan hâkim ve savcılar ile silah talebinde bulunmayanlar için her yıl Başkanlığımız tarafından silah alım duyurusu yapılarak silah dağıtımı yapılacaktır.
İlde kim olursa olsun Vali hepsinden üstündür Başsavcıdan bile üstündür biri yargı biri idare idare olmadan yargı olmaz emniyette valinin emrindedir jandarma da, savcılıkta, hastane de aklınıza gelen her şey "VALİ"nin emri altında olur.
Hakim, yargı yetkisini kullanan kamu görevlileridir. Anayasa'ya göre yargılama yetkisi hakim ve savcılar eliyle kullanılır. Hakimlik bir kamu görevidir ancak kesinlikle memuriyet değildir. Hakimler kimseden emir almazlar.
2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 88. maddesine göre, “Ağır ceza mahkemesinin görevine giren suçüstü halleri dışında suç işlediği ileri sürülen hakim ve savcılar yakalanamaz, üzerleri ve konutları aranamaz, sorguya çekilemez.
savcı soruşturmanın kralıdır, hakim ise kovuşturmanın. savcı yeterli şüpheye bakar, hakim tutuklamada kuvvetli şüpheye, kararda ise kesinliğe. savcı ifade alır, hakim ise sorguya çeker.
Yargıtay cumhuriyet başsavcısı ve Yargıtay cumhuriyet başsavcıvekili, Yargıtay Büyük Genel Kurulunun kendi üyeleri arasından gizli oyla belirleyeceği beşer aday arasından cumhurbaşkanı tarafından 4 yıl için seçilir.
Hakim tutuklama şartlarının varlığı halinde bile kişi hakkında tutukluluk kararı vermeyebilir. Çünkü ceza yargılamasında kural tutuksuz yargılamadır. Tutuklu yargılama istisnadır. Cumhuriyet savcısı tutuklama kararı veremez.
Savcılar sırasıyla Cumhuriyet Savcısı, Cumhuriyet Başsavcı Vekili ve Cumhuriyet Başsavcısı olabilirler. Bu anlamda savcılıkta fazla rütbe bulunmamaktadır.
yargıtay: hakim ve savcılara trafik cezasını polis değil, yargı keser. yargıtay, trafik kurallarını ihlal eden hakim ve savcılara polisin ceza kesemeyeceğini, yaptırımın sadece yargı tarafından uygulanabileceğini açıkladı.
Valiler, yürütme erkinin bir organı olup, devlet hiyerarşisinde devlet başkanının hemen ardından gelir.
En İyi Cevap. Savcı, adalet dağıtır. Kaymakam, adaletle yönetir.
“Maalesef ülkemiz şartları, her hakim ve savcımıza müstakil araba tahsisine imkan vermemektedir.
[6] Yargıtay Cumhuriyet Savcıları Etik Davranış İlkelerinin “Özel Yaşamda Davranışlar” başlıklı 5. bölümünde yer alan 5.7. ilkesi uyarınca Yargıtay Cumhuriyet savcıları “sosyal medya kullanımı sırasında mesleğin onurunu, bağımsızlığını ve tarafsızlığını koruyacak şekilde davranırlar”.
(2) Koruma kararı; soruşturma evresinde Cumhuriyet savcısı tarafından, kovuşturma evresinde ise Cumhuriyet savcısı veya tanığın talebi üzerine ya da re'sen mahkemece verilir. Karar verilmeden önce kolluk makamları ile diğer birimlerin hazırlayacağı değerlendirme raporları dikkate alınır.
Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz. Hakimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler.
Kolluk görevlileri, suç işlendikleri şüphesiyle yakaladıkları kişileri veya uyguladıkları tedbirleri derhal Cumhuriyet savcısına bildirmek zorundadır. Kolluk, Cumhuriyet savcısından talimat almadan ifade alma veya diğer karakol işlemlerini yapamaz.
Hakim ve savcıların işlem, kovuşturma, işlem veya verdikleri kararlar nedeniyle sadece devlet aleyhine tazminat davası açılabilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri