Eskimiş, yıpranmış veya kısmen fiziki parça kaybına uğramış banknotların doğrudan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası şubeleri, T.C. Ziraat Bankası veya diğer bankaların şubeleri aracılığıyla değiştirilmesi mümkündür.
Eskimiş, yıpranmış veya kısmen fiziki parça kaybına uğramış banknotların, doğrudan Merkez Bankası Şubeleri, Ziraat Bankası veya diğer banka ve özel finans kurumlarının şubeleri aracılığıyla değiştirilmesi mümkündür.
Bilhassa, bankaların eski madeni para alıp almadığı merak edilir. Ancak, günümüzde, madeni para alan özel veya kamu bankasının olmadığını söylemeliyiz. Fakat, yine de bu tür ürünleri çok sayıda yere satabilirsiniz. Madeni parayı gerçek değerinde alacak ve onu değerlendirecek şahıslar ise koleksiyoncular olacaktır.
Eski paralar yeniye oranla basıldığı tarihi yansıtan önemli materyallerdir. Antika müzayedelerinde de satışa sunulan eski paralar değer bakımından oldukça kıymetlidir.
Eskimiş, hasarlı paraların değişimi elbette mümkündür. Merkez Bankası'nın Türk Parasının İtibarını Koruma Mevzuatı'na göre zarar görmüş banknotlara sahip olan vatandaşları bu paraları değiştirme hakkına bulunuyor.
İlgili 23 soru bulundu
Merkez bankası her türlü parayı dönüştürür.
Geçtiğimiz hafta bir altın stater (Yunanistan'ın çeşitli bölgelerinde kullanılan eski bir madeni para), 5.39 milyon İsviçre frangına satılarak açık artırmada satılan en pahalı antik madeni para rekorunu kırdı. Satış Numismatica Ars Classica'nın Zürih'teki müzayedesinde gerçekleşti.
2022 Yılı BÜYÜK TAARRUZ'UN 100.YILI Hatıra Parası ÇİL 1 TL.
Bir kilogram 1 liralık madeni paranın karşılığı 121,70 lira
Yine bu yönteme göre bir kilogram 50 kuruş 73,53 liraya, bir kilogram 1 lira da 121 lira 70 kuruşa denk geliyor.
Yani eğer aynı paranın üstteki seri numarası ile alttaki seri numarası birbirinden farklıysa o para çok değerlidir. Bu tip paralar çok nadir bulunduğu için koleksiyoncusu da çok azdır. Dolayısıyla alıcısı da satıcısı da çok az olduğu için fiyatı çok volatil ve spekülatiftir.
Hurdaya kilosu 40 liraya satıldığı düşünülürse 6 kilo ağırlığındaki 5 kuruş 240 liraya kadar çıkabiliyor. Hurdacıdan hurdacıya fiyatlar değişiklik gösterse de madeni paralar, TL karşılığından daha fazla bir fiyata hurdacıya satılabiliyor.
“Siz 5 bin lira görürsünüz, biz 20 bin TL'ye devrederiz”
Tabii nadir olduğu için de pahalı oluyor. Filigran olanın fiyatı 500-600 TL iken, filigran olmayan para 20 bin TL civarında.
Paraların değeri genelde seri numaralarına göre değişir. Aynı paranın az basılan serisi diğerlerine göre daha değerli oluyor. Yani piyasada az bulunan paralar diğer paralara göre daha değerli oluyor. Örneğin bin liranın 6. emisyondan 'z' serisi değerlidir.
Gümüş hatıra para 185 lira, bronz hatıra para 55 liradan satın alınabiliyor.
Danıştay kararıyla müzeden camiye dönüştürülen Ayasofya için üç tip özel para basıldı. Tedavüle girecek para 1 TL değerindeyken, koleksiyonerlere yönelik gümüş para 185 TL, bronz para 55 TL'den satılacak.
Ankara. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan "Cumhuriyet'in 100. Yılı Anısına 5 TL Değerindeki Madeni Hatıra Paraların Çıkarılmasına İlişkin Tebliğ"e göre, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünce özellikleri belirlenen 5 liralık madeni hatıra paralar 100 milyonla sınırlı olmak kaydıyla basıldı.
Diğer yüzünde eller üzerinde yükselen Türk bayrağı bulunuyor. Resmin etrafında "Türkiye Cumhuriyeti" ile “15 Temmuz Şehitleri Ve Gazileri Anısına” ibaresi bulunuyor. Nominal değeri 20 Türk Lirası olan hatıra para, 925 ayar gümüş kullanılarak basılmış.
Türk kağıt paraları içinde en kıymetli olanı eski harflerle basılmış, 1927 yılı sonunda piyasaya verilmiş bin lira. Şu anda 6-7 tanesi biliniyor. En son müzayedeye çıktığında 250 bin liradan satışa çıktı.
Paranın metalinin hurda değeri; kg başı 40 TL. 6 kg 5 kuruşun hurda fiyatı yaklaşık 240TL.
Eski defter kitap kilosu ne kadar? Diye soranlara, bizleri aramalarını öneriyoruz. Bu sayede elinizdeki hurda kitap ve defter miktarını öğrenerek net ve güncel bir fiyat teklifi sunabiliriz. Ortalama olarak hurda kitap fiyatları 2 ila 5TL arasında değişmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri