Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Hakimin verdiği karara itiraz edilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Hakimin verdiği karara itiraz edilir mi?

Kural olarak hakimlik24 kararlarına karşı itiraz mümkündür. CMK m. 267'de “Hâkim kararları ile kanunun gösterdiği hâllerde, mahkeme karar- larına karşı itiraz yoluna gidilebilir.” denilerek esasen mülga Kanun'daki düzenleme tekrar edilmiş ancak sayma yöntemi terk edilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tbbdergisi.barobirlik.org.tr

Mahkemenin verdiği karara nasıl itiraz edilir?

Hâkim veya mahkeme kararına karşı itiraz, ayrıca hüküm konulmayan hâllerde Kanun'un 35'inci maddesine göre ilgililerin kararı öğrendiği günden itibaren yedi gün içinde, kararı veren mercie verilecek bir dilekçe veya tutanağa geçirilmek koşulu ile zabıt kâtibine beyanda bulunmak suretiyle yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: caneryenidunya.com

Gerekçeli karara itiraz edilebilir mi?

Gerekçeli karar, taraflara tebliğ edilir. Taraflar, gerekçeli karara karşı itiraz edebilirler. İtiraz, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içinde yapılmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alitumbas.av.tr

Mağdur karara itiraz edebilir mi?

Ceza Hukukunda İtiraz Kanun Yolu Süresi

Hakim ya da mahkeme kararlarına şüpheli sanık, katılan ya da katılma talebinde bulunduğu halde reddedilen kişiler itirazda bulunabilir. Cumhuriyet savcısı kararına ise mağdur, müşteki ve şüpheli itirazda bulunabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: melihsaatci.av.tr

Gerekçeli karara itiraz süresi ne kadar?

Yazı İşleri Hizmetlerinin Yürütülmesine Dair Yönetmelik m.216/1). Hukuk mahkemelerinde genel olarak gerekçeli karar aleyhine istinaf kanun yolu başvuru süresi, kararın tebliğinden itibaren 2 haftadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Mahkeme Kararına Karşı İstinaf Yoluna Başvuru

İlgili 25 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Hakim verdiği kararı değiştirebilir mi?

Tavzih, kelime anlamı itibariyle açıklama, aydınlatma anlamına gelmekte olup, değişiklik, ekleme yada çıkarma kavramlarını içermemektedir. Hakim, karar verdikten sonra bu kararını tarafların talebi olsa dahi değiştiremez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kazanci.com.tr

Kesin karara itiraz edilir mi?

CMK. Madde 308/A-Bölge adliye mahkemesi ceza dairelerinin kesin nitelikteki kararlarına karşı bölge adliye mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı, re'sen veya istem üzerine, kararın kendisine verildiği tarihten itibaren otuz gün içinde kararı veren daireye itiraz edebilir. Sanığın lehine itirazda süre aranmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alpersarica.av.tr

Kesin karara karşı ne yapılabilir?

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na göre kesinleşmiş mahkeme kararlarına karşı gidilebilecek olağanüstü kanun yolu ikili bir ayrıma tabi tutulmuştur. Bunlar şu şekildedir: Kanun yararına temyiz, Yargılamanın iadesi (yenilenmesi) dir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Kesinleşmiş mahkeme kararı nasıl bozulur?

Kesinleşmiş Mahkeme Kararı Nasıl Bozulur? İlk derece ceza mahkemesince hükmedilen hapis cezası kararının kesinleşmesinden sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından Yargıtay İlgili Ceza Dairesine başvurmak suretiyle “Onama” kararının kaldırılması talebinde bulunmak mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Gerekçeli karara itiraz edilmezse ne olur?

1. Gerekçeli karara karşı kanunda verilen süre içerisinde kanuna başvurulmaz ise karar kesinleşir. 2. Gerekçeli karara karşı kanuna başvurulma durumunda istinaf ve temyiz incelemesi yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tugrulgure.av.tr

Karara çıkmış dosyaya itiraz edilir mi?

Sonuç olarak karara çıkmış dosya ancak itiraz edilemeyecek hale geldiği vakit kesinleşmiş olur. İtiraz süresi değişiklik gösterebilmekle birlikte genel olarak 2 haftadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukuksitesi.com.tr

Karara itiraz ne demek?

İtiraz Nedir? Bir hakim veya mahkeme kararına karşı kanunda belirtilen kişiler tarafından 7 gün içinde kararı veren mercie yapılacak olan başvuru üzerine kararın yeniden incelenecek oluşuna ilişkin kanun yoluna itiraz denir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mukyenhukuk.com

Mahkeme kararı kesinleşme şerhi nasıl alınır?

Kararı veren mahkeme kalemine başvurarak kararın kesinleşip kesinleşmediğini öğrenebilirsiniz. Temyize tabi kararlarda karar aleyhine temyiz yoluna başvurulmamışsa veya temyiz incelemesi sonucu karar onaylanmışsa mahkeme kalemi ilgili kararın üzerine “kesinleşme şerhi” denilen bir açıklama yazar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gol.av.tr

Hakim ceza verdikten sonra ne olur?

Kesinleşen hüküm, infaz edilmek üzere mahkeme tarafından infaz savcılığı bürosuna gönderilir. İnfaz savcılığı, kesinleşen hükmün içeriğini göre hükmü infaz eder. Hakkındaki mahkumiyet hükmü kesinleşen kişi, ceza infaz kurumuna (cezaevi) alınır veya dışarda cezasının infaz süreci başlatılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Hakim karar verirken ilk önce neye bakar?

Mahkemece sanığın açık kimliği saptanır, kişisel ve ekonomik durumu hakkında sanıktan bilgi alınır. Mahkeme başkanı veya hakim tarafından, iddianame okunmak suretiyle, sanığa isnat edilen suç konusu fiiller, buna ilişkin deliller ve ilgili suçlamanın hukuki nitelendirilmesi anlatılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avoktayaltunkaya.com

Nihai karara itiraz edilir mi?

İtiraz kanun yoluna başvurulan kararlar hüküm niteliğinde olmayıp nihai bir karar için itiraz kanun yoluna başvurulmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hilalyasar.av.tr

Hakimin verdiği karar bozulur mu?

Buna göre hâkim veya mahkemece verilen karar veya hükümlerin kanun yararına bozma konusu yapılabilmesi için istinaf veya temyiz incelemesinden geçmeksizin kesinleşmesi gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Kesinleşmiş karar değişir mi?

Bu yollar mevzuata ve usule uygun biçimde tamamlanmış olursa ancak bir mahkeme kararı "kesinleşmiş mahkeme kararı" haline gelebilecektir. Kesinleşmiş Mahkeme Kararı Nasıl Bozulur? Olağan yargı yolunda "kesinleşmiş mahkeme kararının" bozulması normal şartlar altında mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Hangi kararlar temyiz edilemez?

Davanın düşmesine, ceza verilmesine yer olmadığına, güvenlik tedbirine ilişkin ilk derece mahkemesi kararları ile ilgili olarak istinaf mahkemesince verilen bu tür kararlar veya istinaf başvurusunun esastan reddine dair kararlar aleyhine temyiz kanun yoluna gidilemez (CMK md. 286/2-g).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Karara itiraz edilirse ne olur?

Kural olarak itiraz kanun yoluna başvurulması, kararın infazını engellemez (CMK md.269). Ancak, kararına itiraz edilen makam veya kararı inceleyecek mahkeme, kararın yerine getirilmesinin, yani infazın geri bırakılmasına karar verebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Hangi kararlar istinaf edilemez?

Ara kararlar tek başına istinaf edilemez. Ancak nihai kararla beraber ara kararın da istinaf edilmesi mümkündür. Adli yardım talebinin reddi kararına itiraz üzerine verilen karar istinaf edilemez. Kesin karara karşı istinaf mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Hakim kararlarına karşı kanun yoluna başvurulabilir mi?

Hâkim kararları ile kanunun gösterdiği hâllerde, mahkeme kararlarına karşı itiraz yoluna gidilebilir. Hâkim veya mahkeme kararına karşı itiraz, kanunun ayrıca hüküm koymadığı hâllerde; İlgili tarafın yüzüne karşı verilen karar kendisine açıklanır ve isterse kararın bir örneği de verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bayar.av.tr

Hangi kararlar temyiz edilebilir?

Buna göre mahkemelerce verilen nihaî kararlara karşı temyiz yoluna başvurulması mümkündür. Ancak kanunlardaki özel hükümler gereği kesin olduğu belirtilen kararlar ile miktar veya değeri Kanunda öngörülen sınırın altında kalan kararların temyizi kabil değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Kesin karar istinaf edilebilir mi?

Kesinleşen ilk derece mahkemesi kararlarına karşı olağan kanun yoluna başvurulması mümkün değildir. Olağan kanun yolu, iki kademeli bir kanuni inceleme sisteminden ibarettir. Bu kademeler, istinaf ve temyizden oluşur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kesikli.com

Istinaf mahkemesi kararı onarsa ne olur?

İstinaf başvurusunun dosya üzerinden esastan reddi halinde istinaf isteminde bulunan kişi, koşulları varsa ceza davası için Yargıtay'a temyiz başvurusu yapabilir. Ancak, istinaf mahkemesinin kararı temyiz edilemeyecek kararlardan ise, yerel mahkeme kararı Bölge Adliye Mahkemesinin kararı ile kesinleşir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT