Verdiği her hatalı kararda hâkime rücu etmek, hâkimin karar verirken çekingen davranmasına dolayısıyla yargılamanın uzamasına, duruşma sayılarının artmasına ve pek tabi adaletin tecellisinin gecikmesine sebep olabilir.
Hakim, verdiği yanlış karardan dolayı devlet tazminat öderse, bu tazminatı bir yıl içinde devlete vermek zorunda kalacak. Hakimler, verdikleri yanlış karardan dolayı devletin vatandaşa tazminat ödemesi durumunda, bu tazminatı bir yıl içinde devlete ödemek zorunda olacak.
Hasan Subaşı, kanun teklifinin gerekçesinde, 5271 Sayılı Ceza Muhakemeleri Kanununda, haksız fiil veya diğer sorumluluk hâlleri de dâhil olmak üzere hâkimlerin ve cumhuriyet savcılarının verdikleri kararlar veya yaptıkları işlemler nedeniyle tazminat davası açılabileceğini hatırlattı.
HMK madde 46/1'e göre hakimin hukuki sorumluluğu sebepleri şu şekildedir: a) Kayırma veya taraf tutma yahut taraflardan birine olan kin veya düşmanlık sebebiyle hukuka aykırı bir hüküm veya karar verilmiş olması. b) Sağlanan veya vaat edilen bir menfaat sebebiyle kanuna aykırı bir hüküm veya karar verilmiş olması.
Görevli yargı merciine ilişkin olarak 6100 sayılı Kanun'un 47. maddesinde; “Devlet aleyhine açılan tazminat davası, ilk derece ve bölge adliye mahkemesi hâkimlerinin fiil ve kararlarından dolayı, Yargıtay'ın ilgili hukuk dairesinde açılır ve ilk derece mahkemesi sıfatıyla görülür” hükmü yer almaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
Bu doğrultuda hâkimlerin, görevlerini yerine getirirken yapmış oldukları işlemler veya vermiş oldukları kararlardan dolayı zarar görenler, hâkime değil, Devlet aleyhine tazminat davası açma imkânına sahiptirler.
Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz. Hakimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler.
Adalet Bakanlığı Sonuçlanamayan İş Mahkemesi.
Bir hakim izinli olsa da dosya yürür. Duruşmalar da idare mahkemelerindeki gibi talep yahut gerçekten gerekli olması halinde yapılmalıdır. Girdiğimiz duruşmaların %90 u faydasız. Bir müzekkerenin tekidi için duruşmaya ne gerek var.
Tavzih, kelime anlamı itibariyle açıklama, aydınlatma anlamına gelmekte olup, değişiklik, ekleme yada çıkarma kavramlarını içermemektedir. Hakim, karar verdikten sonra bu kararını tarafların talebi olsa dahi değiştiremez.
Mahkemelerde. Hakimin tarafsız bir şekilde davaya bakamayacağı hallerde, hakim ya kendi kendini reddeder veya taraflardan biri hakimi reddedebilir. Hakimin reddi sebepleri (md. 29), çekinme sebepleri (md. 28) gibi tahdidi değildir, az veya çok takdire bağlıdır.
Hukukumuzda Hakimlerin yargı muafiyeti ve dokunulmazlıkları bulunmamaktadır10. Hakim, kişisel kanaat inanç ve ön yargılardan uzak bir tarafsızlıkla yasama yürütme ve çevreden gelecek baskılara karşı bağımsızca yürürlük- teki hukuk kurallarını vicdani kanaati ile uygulamakla yükümlüdür.
Bu yollar mevzuata ve usule uygun biçimde tamamlanmış olursa ancak bir mahkeme kararı "kesinleşmiş mahkeme kararı" haline gelebilecektir. Kesinleşmiş Mahkeme Kararı Nasıl Bozulur? Olağan yargı yolunda "kesinleşmiş mahkeme kararının" bozulması normal şartlar altında mümkün değildir.
Bu nedenle 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu`nun 90. maddesi hükmü gereğince; kanunun tayin ettiği süreler hakim tarafından azaltıp çoğaltılamaz. Buna karşın, hakimin belirlediği süreler ise kural olarak kesin değildir. Hakim kendisinin tayin ettiği süreleri haklı sebeplerle artırabilir veya eksiltebilir.
Yargı mensupları yanlış bir karar alırsa HSK'ye (Hakimler Savcılar Kurulu) şikayet yapılabileceğini belirten Gül şunları söyledi: "Suistimal edildiği, yanlış yapıldığı düşünülen konuyu HSK, müfettişler marifetiyle inceler. Yanlış yapıldığı düşünülüyorsa başsavcılığa, savcılığa şikayet edilir.
hâkimin reddi talebiyle ilgili merci kararları kesindir. bu husustaki kararları kesindir. daha sonra bakacak hâkim tarafından iptal olunur. Temyiz yolu kapalı bulunan dava ve işlerde, bölge adliye mahkemesi başkan ve üyelerinin reddine ilişkin bölge adliye mahkemesi kararları kesindir.
Hakimin davaya bakamayacağı ve yargılamaya katılamayacağı haller doktrinde “görev yasağı halleri” olarak adlandırılmaktadır. Görev yasağı hallerinin bulunduğu durumlarda hakimin kendiliğinden çekinmesi gerekir. Görev yasağı hallerinde hakim çekinmese bile taraflar reddi hakim talebi ileri sürebilir.
Reddi Hakim Usulü ve Süresi. Reddi Hakim Talep Edebilecek Kişiler: Cumhuriyet savcısı; şüpheli, sanık veya bunların avukatı; katılan veya vekili, hâkimin reddi isteminde bulunabilirler. Bunlardan herhangi biri istediği takdirde, karar veya hükme katılacak hâkimlerin isimleri kendisine bildirilir. (CMK m.24/3-4).
Asılsız ihbar veya şikayet başvurusu yapılması halinde savcılık veya kolluk tarafından soruşturma başlatılması şart olmayıp, ihbar veya şikayetin objektif olarak soruşturma başlatmaya elverişli nitelikte olması suç uydurma suçunun meydana gelmesi için yeterlidir.
Adli başvuru değil de idari yönden bir makamın ya da makamdaki kişilerin işlemlerini şikayet etmeniz gerekiyorsa; örneğin hakim, personel ya da mahkemenin işlemlerindeki hukuksuzluk bir ihmal ya da kasti bir davranıştan ileri geliyorsa idari olarak bunu CİMER üzerinden Adalet Bakanlığı"na ya da HSK"ya iletmeniz mümkün, ...
Savcılığa şikâyet edilmiş olan kişiler, mahkemeye gönderilmez ise ifadelerini emniyet müdürlüğünde verir. Şüpheli olan yani savcılığa şikâyet edilen kişiler, ifade verdikten sonra ifadeler savcı tarafından incelenir.
Hakimler hüküm verirken kanunlara bağlı kalırlar. Bir hakim hüküm verirken dikkat etmesi gereken şeyler, suçluyu tespit etmesi, suçun sabit olması, haksızlıklara karşı gelmesi, vicdanlı olması, kanunlara bağlı olması gibi şeylerdir. Böylece hakimler hüküm verirken adil ve vicdanlı bir şekilde hüküm vermiş olurlar.
Kanunda uygulanabilir bir hüküm yoksa, hâkim, örf ve âdet hukukuna göre, bu da yoksa kendisi kanun koyucu olsaydı nasıl bir kural koyacak idiyse ona göre karar verir.
1) Hâkim, aşağıdaki hâllerde davaya bakamaz; talep olmasa bile çekinmek zorundadır: a) Kendisine ait olan veya doğrudan doğruya ya da dolayısıyla ilgili olduğu davada. b) Aralarında evlilik bağı kalksa bile eşinin davasında. c) Kendisi veya eşinin altsoy veya üstsoyunun davasında.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri