Bunların dışında: Çukurca kalesi, taş merdivenle inilen 5-6 metre derinliğinde 3-4 metre eninde 4 adet su sarnıcı ile Kuzeyi Bey mahallesinde akit denilen taştan kesilmiş su arkı da belli başlı tarihi ören yerlerindendir.
Genellikle Nisan ayında taze sütten mayalanan Otlu Peynir ve Çukurca yöresinde yetiştirilen susamların kısık ateşte kavrulmasıyla yapılan Çukurca Tahini, yörenin lezzetli ürünlerinden.
Cembeli Tatlısı
Hakkâri'ye özgü bu yöresel tatlının malzemeleri bayat ekmek, tereyağı ve pekmezdir. Bayat ekmekleri değerlendirmenin en lezzetli yolu olan cembeli tatlısı, yapımı oldukça basit ama lezzetiyle efsane olan bir tatlı.
Çukurca (Kürtçe: Çelê), Hakkâri ilinin bir ilçesidir.
İlgili 15 soru bulundu
Çukurca, Urartu uygarlığının ilk yerleşim yerlerinden biri olarak bilinmektedir.Abbasiler bu küçük yerleşim yerini "mir" adı verilen dini,siyasi askeri şeflikle yönetmişleridir. Selçuklular döneminde Çukurca İmadiye Beyliği'ne bağlanmıştır. Selçuklular'dan sonra Osmanlı döneminde Hakkari beyliği'ne tabi olmuştur. I.
Çukurca nüfusu 2021 yılına göre 15.652. Bu nüfus, 10.159 erkek ve 5.493 kadından oluşmaktadır. Yüzde olarak ise: %64,91 erkek, %35,09 kadındır.
Hakkari'nin Çukurca ilçesinde deneme amacıyla dikilen "cennet hurması" ağaçlarından yüksek verim alınması, yeni meyve bahçelerinin kurulmasına öncülük etti.
Meyve olarak ise en çok elma, ceviz, erik, üzüm, kayısı, nar ve incir yetiştirilmekle olup, bunları diğer meyveler takip etmektedir. Yem bitkileri ise ekim alanına göre en çok Yonca, silajlık mısır, Korunga ve Fiğ şeklindedir.
2.000 rakımlı dağlardan elde edilen karakovan balı keven çiçeği ağırlıklı olduğu için oldukça değerlidir. Tamamen organik olan bal aynı zamanda şifa deposudur. Dağlardaki lezzetli otların toplanmasıyla hazırlanan otlu peynir Hakkâri'den alabileceğiniz yöresel ürünlerden bir diğeridir.
1926 yılında yapılan Ankara Antlaşması ile Musul dahil beş bölgesi ulusal hududlar dışında kalan Hakkari aynı yıl il statüsü kazanmıştır. 1933 yılında Van İline bağlanmış, 1936 yılında yeniden il statüsü kazanmıştır.
Hakkari Platolar ve Yaylalar
Hakkari il alanının, %10,3'ü platolarla kaplıdır III. Zamanının sonlarında Avrupa ve Asya dağlarının birbirlerine yaklaşmasıyla yükselen bölgede kalkerli ana yapı ,iklim ve suyun etkisiyle kubbeleşmeye başlamıştır.
BİTKİSEL ÜRETİM Hakkâri nüfusun % 70 i geçimini tarım ile sağlamaktadır. Tarımla uğraşan nüfusun %50 si hayvancılıkla uğraşmaktadır. Geniş çayır-meraların ve yüksek yayların bulunduğu İlimiz hayvancılık yapmaya oldukça elverişlidir.
Kaymakam Ayca, Çukurca'nın mikro klima özelliği gösteren bir ilçe olduğunu belirterek," Adı gibi çukurda kaldığı için her türlü meyvenin, sebzenin yetiştiği bir yer. Narı, inciri, üzümü, dutuyla meşhur olan bir ilçemiz. Bu tarz meyveler burada çok rahat bir şekilde yetişiyor.
Çukurca Köyü Eskişehir ilinde yer almakta olup, Seyitgazi Köyleri semtinde bulunan Çukurca Köyü Seyitgazi ilçesine bağlıdır. Çukurca Köyü haritası konumu ise 39° 13' 53.4504'' Kuzey ve 30° 42' 10.7424'' Doğu gps koordinatlarıdır. Çukurca Köyü bağlı olduğu Seyitgazi ilçe merkezine 24 kilometre mesafe uzaklıktadır.
Esendere Sınır Kapısı, Yüksekova ilçesi ile İran; Çukurca Üzümü Sınır kapısı ise Çukurca ile Irak arasında bulunuyor.
Yavuz Sultan Selim Han, bu beylere Osmanlı Devleti adına bölgeyi idâre etme hakkı tanıdı. 127 sene içinde 77 bey burayı Osmanlı Sultanının temsilcisi olarak idâre ettiler. Hakkâriye Beylerine izâfeten bu bölgeye “Hakkâriye” dendi. Halkın dilinde bu kelime, zamanla “Hakkâri” şeklini aldı.
Ilık mevsim 3,4 ay uzunluğundadır ve 9 Haziran tarihinde başlayıp 20 Eylül tarihine kadar sürer, günlük ortalama yüksek sıcaklık 22°C üzerindedir. Yüksekova bölgesindeki en sıcak ay Temmuz ayıdır; bu ayda ortalama yüksek sıcaklık 27°C iken düşük sıcaklık 13°C düzeyindedir.
Yazları sıcak ve kurak, kışları çok soğuk ve yağışlıdır. Doğu Anadolu Bölgesi'nin en çok yağış alan yerlerinden biridir.
Hakkari'in karasal ikliminde portakal fidanı yetiştirmeniz mümkün değildir ancak ev içerisinde saksıda portakal fidanlarınızı yetiştirebilir, dalından portakal kopartabilirsiniz.
Ceviz üretimi; Türkiye'de 2019 yılında 225 bin ton ceviz üretimi gerçekleşmiştir. Üretim yaklaşık 12 bin ton ile en fazla Hakkâri ilinde gerçekleşmiştir. Hakkâri'yi 11,4 bin ton ile Kahramanmaraş ve 11 bin ton ile de Mersin illeri takip etmektedir.
Hakkari'nin %97'si Kürt, %3'ü ise diğer etnik kesimlerden oluşmaktadır. İlin bütün ilçelerinde Kürtler ezici bir nüfusa sahiptir. Hakkari'de yaşayan Müslüman Kürtler Şafi mezhebine bağlıdırlar.
Toplam 12 köy bulunmaktadır. Çukurca Köyleri haritası için köy isimlerine tıklayınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri