Yüksek rakım ve zorlu coğrafi koşullar, Hakkâri iklimini elverişsiz bir konuma getirmiş bulunmaktadır. Yazları sıcak ve kurak, kışları çok soğuk ve yağışlıdır. Doğu Anadolu Bölgesi'nin en çok yağış alan yerlerinden biridir. En çok yağış ilkbaharda düşmekle beraber kışın kar örtüsü uzun süre yerde kalabilmektedir.
BİTKİSEL ÜRETİM Hakkâri nüfusun % 70 i geçimini tarım ile sağlamaktadır. Tarımla uğraşan nüfusun %50 si hayvancılıkla uğraşmaktadır. Geniş çayır-meraların ve yüksek yayların bulunduğu İlimiz hayvancılık yapmaya oldukça elverişlidir.
Hem tarihi ve kültürel dokusu hem de yemekleri ile Hakkari Türkiye'nin en önemli şehirlerinden biridir. Özellikle de bal ve ceviz ile beraber tütünü üzerinden meşhur bir şehir olduğunu söylemek mümkün. Daha çok tarım ve sanayiye dayalı olan ekonomisinin yanında, el emeği pek çok sanat türü ürünler de bulunmaktadır.
Osmanlı Devleti'nin reayası olan Hakkari'dekiNasturi mezhebinden Asuriler (BOA, İMSM; 48; 1229) Kürdistan'da aşiretler halinde örgütlenmiş Hıristiyan topluluklardır.
Hakkari adı, eskiden Van gölünün güneyinde ve bir bölümü de İran'a doğru uzanan yörelere yerleşmiş “Hakkar” kabilesinin isminden gelmektedir. Arap dili, coğrafyası ve tarihlerinde bölge adı “Hakkariye” olarak geçmekte olup, “Hakkarlar'ın Şehri” anlamına gelmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Hakkari ve ilçeleri deprem riski altında bulunan bölgeler arasında yer alıyor. Geçtiğimiz günlerde Yüksekova'da 4,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi, bunun sonucunda bazı köylerde 30'dan fazla ev hasar gördü.
Hakkâri, (Kürtçe: Colemêrg) Hakkâri ilinin merkezi olan şehirdir.
Hakkâri ili, 1933 yılında ilçeye dönüştürüldü ve Van iline bağlandı. 1936'da yeniden il olmasına karşın, 1939 seçimlerine kadar Van iline bağlı olarak temsil edildi. İllerde protokolde ilk sırada yer alan Vali, merkezî yönetimi temsil eder ve Cumhurbaşkanı tarafından atanır.
Şüphesiz nüfus yoğun- luğunun bu denli düşük oluşunda en temel faktör Hakkâri'nin %90'a yakın bir kısmının dağlık ve engebeli bir araziden oluşmasıdır. Hakkâri ili gerek nüfusun dağılışı ve ge- rekse yoğunluğu konusunda oldukça farklı de- ğerler ifade etmektedir.
Hakkâri ili ve çevresi birinci derecede deprem bölgesinde olup Yüksekova-Şemdinli Fay Zonu (YŞFZ), Başkale Fayı (BF), Bitlis-Zagros Bindirme Kuşağı (BZBK) ve Salmas (İran) Fay Zonunun yakınında yeralmaktadır (Şekil 1).
Tablo 10'da Hakkâri'de yetişen başlıca ürünler gösterilmiştir. Tablo 10'dan izlenebileceği gibi, Tarla ürünleri içeris inde ilk beş sırayı ekiliş alanlarına göre Buğday, Çeltik, Susam, Arpa ve Fasulye ve almaktadır.
Hakkari'nin Çukurca ilçesinde deneme amacıyla dikilen "cennet hurması" ağaçlarından yüksek verim alınması, yeni meyve bahçelerinin kurulmasına öncülük etti.
Aside tatlısı da Hakkari yöresine ait olan bir tatlı çeşididir. Aside tatlısı şerbetli bir tatlıdır. Tatlının içinde, un, yağ, su bulunmaktadır. Doğu bölgesi ve bu bölgede bulunan illerden birisi olan Hakkari et yemekleri ünlüdür.
SICAKLIK: Hakkâri'ni yıllık sıcaklık ortalaması, Doğu Anadolu'daki bir çok il merkezinden daha yüksektir. Bunun nedeni, Doğu Anadolu'nun güney kesiminde kalan Hakkâri'nin Akdeniz İklimi'nin etkisinde kalmıştır. Merkez İlçenin yıllık sıcaklık ortalaması Hakkâri'de 9,9 derecedir.
İlçemiz Doğu Anadolu Bölgesinde bulunmasına rağmen iklimi oldukça değişiktir. Yazları oldukça sıcak geçmesine karşın,kışları genellikle kar yağışlı ve ılımandır. İlkbahar ve Sonbahar mevsimleri yağmur,kışlar kar yağışlı olup,yaz mevsimi kurak geçer.
Hakkarililerin en çok göç ettiği illerin başında Van geliyor. 51.024 Hakkarili Van'da ikamet ediyor. Van'dan sonra Hakkari'lilerin en çok ikamet ettiği iller İstanbul ve Mersin. İstanbul'da 15 bin 542 Hakkarili yaşarken Mersin'de de 7 bin 496 Hakkarili yaşıyor.
Hakkari: %98 Kürt,%2 diğer Iğdır: %68 Türk,%32 Kürt Kars: %76 Türk,%22 Kürt,%2 diğer Malatya: %82 Türk, %18 Kürt ve diğer Mardin: %66 Kürt, %30 Arap, %2 Süryani, %2 Türk ve diğer Muş: %60 Kürt, %24 Türk,%8 Arap,%6 Zaza,%2 diğer Siirt: %76 Kürt, %22 Arap, %2 Türk ve diğer...
Doğu Anadolu Bölgesi'nin Hakkâri Bölümünde yer alan ilimiz, doğudan Türkiye-İran devlet sınırı ve güneyden de TürkiyeIrak devlet sınırı ile çevrelenmiştir. İki ayrı devletle sınırı olan ilimizin kuzeyinde Van ilinin Başkale ve Gürpınar ilçeleri; batısında Şırnak ilinin Beytüşşebap ilçesi yer almaktadır.
Hakkari nüfusunun % 70'inin geçim kaynağı tarımdır. Tarım- la uğraşan nüfusun % 50'si hayvancılıkla da uğraşmaktadır. Bitkisel üretimde en çok yem bitkileri (yonca-korunga ve fiğ) ile buğday, arpa, tütün ve çeltik yer almaktadır. Çukurca'da çeltik, susam; Şemdinli'de tütün yetiştiriciliği yaygındır.
Şemdinli ilçesi Doğuda İRAN hududu (53 Km.) Güneyde ve Batıda IRAK hududu (117 Km) . Kuzeyde Yüksekova ilçesi (40 Km) olmak üzere 210 Km.lik Mülki sınırlara sahiptir.
Nihayet Çölemerik (Hakkari) , Gever (Yüksekova), Şemdihan (Şemdinli) ilçelerinden meydana gelen Hakkari Vilayeti kuruldu.
Kurmanççanın lehçeleri: Batı: Suriye'nin Halep ilinde, Türkiye'de kabaca Fırat'ın batısındaki illerde, Elazığ, Tunceli, Sivas, Konya, Ankara, Aksaray, Kırşehir ve İran'ın Horasan bölgesinde konuşulur. Güneydoğu: Hakkâri ilinde, Irak'ın Duhok ve Erbil bölgesinde ve İran'ın Batı Azerbaycan ilinde konuşulur.
Kürtçe, Hint-Avrupa dil ailesine bağlı Hint-İran dillerinin Kuzeybatı İran koluna giren ve Türkiye'nin doğu ve güneydoğusu, Suriye'nin kuzeyi, Irak'ın kuzeyi ve kuzeydoğusu ile İran'ın batısında yaşayan Kürtler tarafından konuşulan bir dil koludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri