Türkiye'nin üçüncü büyük şehri olan İzmir, çağdaş, gelişmiş, ayni zamanda işlek bir ticaret merkezidir. Cıvıl cıvıl olan alışveriş merkezinde dolaşmak oldukça keyiflidir. İzmir'in batısında nefis renkli denizi, plajları ve termal merkezleriyle Çeşme Yarımadası uzanır.
O tarihlerden bu yana pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan kent, tarihi ve kültürel mirası ile dikkat çekmektedir. Üniversiteleri, sahilleri, meşhur lezzetleri, tarihi yapıları, doğal güzellikleri ve daha pek çok özelliği ile milyonları cezbeden şehir, ülkemizin en yaşanılabilir kentleri arasında yer almaktadır.
Türkiye'nin üçüncü büyük kenti olan İzmir; çağdaş ve gelişmiş bir kent olmasının yanı sıra önemli bir kültür, sanat, turizm ve ticaret merkezidir. Ege Denizi, lacivertten turkuaza mavinin tüm renklerine hakim koyları ve plajlarıyla bir dantel zarafetinde ilin batı kıyısı boyunca uzanır.
Kuzeyde Madra Dağları, güneyde Kuşadası Körfezi, batıda Çeşme Yarımadası'nın Tekne Burnu, doğuda ise Aydın, Manisa il sınırları ile çevrilmiş İzmir, batıda kendi adıyla anılan körfezle kucaklaşır.İzmir ili içinde Ege Bölgesi'nin önemli akarsularından olan Gediz Nehri'nin aşağı çığırı ile Küçük Menderes Nehri bulunur.
Bugün, "güzel İzmir" denmesinin en büyük nedeni budur belki de. İzmir insanı yardımsever ve güleryüzlü, en önemlisi farklılıklara karşı açık fikirli ve hoşgörülüdür. Şehrin kalbi; Alsancak, Konak, Karşıyaka ve Kordon'da atar.
İlgili 19 soru bulundu
İzmir'de yaşayan nüfusun 2.199.287'sı erkek ve 2.226.502'i ise kadın vatandaşlarımızdan oluşmaktadır. İzmir'in nüfusu, Türkiye'nin nüfusunun % 5,23'ünü oluşturmaktadır. İzmir'in nüfusu 2021 itibariyle son 10 yılda yaklaşık 460 bin kişi artmış ve 4,5 milyona yaklaşmıştır.
Akdeniz iklim kuşağında kalan İzmir'de yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçmektedir.
İzmir Saat Kulesi, İzmir Tarihi Asansör Binası, Efes Müzesi, Konak Meydanı, Kadifekale Dağı, Efes Müzesi, İzmir Arkeoloji Etnografya Müzesi, T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Smyrna, Key Museum, Şirince gibi yerler İzmir'in meşhur gezilecek yerlerindendir.
İzmir İLK 3'te
Türkiye'nin en pahalı şehirleri arasında yüzde 4,14'lük pay ile Kocaeli 4. sırada yer aldı. En pahalı şehirler sıralamasındaki diğer tüm iller ise aşağıdaki gibidir… Artan konut ve kira fiyatlarının listenin belirlenmesinde önemli bir etken olduğu ifade edildi.
İzmir, en pahalı şehirler listesinde yer aldı. TÜİK verilerine göre İstanbul Türkiye'nin en pahalı şehirleri arasında yüzde 14,75'lik pay ile birinci oldu. İzmir ise Türkiye'nin en pahalı şehri arasında ikinci sırada yer aldı. İzmir'in yüzdesi ise 9,4 oldu.
İzmir'de kimler yaşıyor? (2020 yılı) 4.365.022 kişiden; 1-İzmirli: 1.703.514 kişi 2-Manisalı: 207.207 kişi 3-Mardinli: 169.115 kişi 4-Erzurumlu: 150.369 kişi 5-Konyalı: 130.176 kişi 6-Aydınlı: 93.441 kişi 7-Afyonlu: 92.810 kişi İnteraktif haritalar:drdatastats.com/yasadigim-ilde…
İzmir'in en değerli semti Alaçatı. Bölgede metrekare ortalama fiyat 3.333 TL'ye ulaştı. İkinci sırada 3.021 TL ile Mavişehir var. Korutürk'te ortalama metrekare fiyatı 2.364 TL.
Diğer şehirlerden önemli oranlarda göç almıştır. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'nin 2022 verilerine göre 2.966.488 kişilik nüfusuyla İzmir, Türkiye'nin en kalabalık üçüncü şehridir.
Kentte, tarıma dayalı sanayi kolları oldukça gelişkin. Tekstil, konfeksiyon, gıda, içki, bira, tütün yem sanayi en önemli işkolları arasında. Bunların dışında, demir-çelik, petro kimya, otomotiv, çimento, ayakkabı, gübre, tarım makineleri ve seramik sanayi iç ve dış pazara yönelik olarak üretim yapıyor.
Şirince Köyü, Gölcük, Nazarköy, Bademli Köyü, Balçova'nın termal suları, İnciraltı Kent Ormanı, İzmir Kuş Cenneti, Homeros Vadisi, Karagöl Tabiat Parkı, Çiçekliköy ve Bozdağ İzmir seyahatinde mutlaka görülmesi gereken doğal güzellikler listesinde ilk sıralarda yer almaktadır.
Ödemiş pidesi, İzmir bombası, sokak şambalisi, İzmir lokması, Alaçatı muhallebisi… Listede neler yok ki? İzmir yemekleri listesine özellikle yörenin meşhur yemeği İzmir köftesi ile başlayıp harika lezzetler ile devam ediyoruz.
İl bazında yıllık ortalama sıcaklık, kıyı kesimlerde 14-18 ºC arasında değişmektedir. En sıcak aylar Temmuz (27.3 ºC ) ve Ağustos (27.6 ºC ), en soğuk aylar ise Ocak (8.6 ºC) ve Şubat (9.6 ºC)'tır.
İyi Günler... İzmir daha büyük.
İzmir'in Ödemiş ilçesine bağlı Bozdağ Mahallesi'nde etkili olan kar, ulaşımda aksamalara neden oldu.
İzmir'in en kalabalık ilçeleri 522 bin 404 nüfusu ile Buca, 479 bin 338 ile Karabağlar ve 454 bin 470 kişi ile Bornova'dır. Nüfusu en az ilçeler ise sırasıyla 12 bin 30 ile Beydağ, 12 bin 200 ile Karaburun ve 28 bin 694 kişi ile Kınık olmuştur.
Nüfus bakımından en büyük ilçeleri sırasıyla Karabağlar, Buca, Bornova, Konak, Karşıyaka ve Bayraklı'dır. Nüfus bakımından en küçük ilçe ise Karaburun'dur. Yüzölçümü bakımından en büyük ilçesi Bergama, en küçük ilçesi ise Balçova'dır.
İzmir'in Aliağa, Balçova, Bayındır, Bayraklı, Bergama, Beydağ, Bornova, Buca, Çeşme, Çiğli, Dikili, Foça, Gaziemir, Güzelbahçe, Karabağlar, Karaburun, Karşıyaka, Kemalpaşa, Kınık, Kiraz, Konak, Menderes, Menemen, Narlıdere, Ödemiş, Seferihisar, Selçuk, Tire, Torbalı ve Urla olmak üzere 30 ilçesi bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri