Toplumsal gerçekçilik ya da sosyal gerçekçilik, 19. ve 20. yüzyılda üretilen gerçekçi tarzdaki yapıtlar arasında, toplumsal ya da siyasi içeriği olan örnekleri tanımlamak için kullanılan bir terimdir.
Toplumcu gerçekçilik, 20. yüzyılda ortaya çıkmış, insanı toplumsal ilişkileri içinde ele alan, sosyal hayattaki gerçekleri ve çarpıklıkları saptayan, sergileyen ve tüm bunlara sosyalist dünya görüşü doğrultusunda çözüm arayan estetik, felsefi ve ideolojik kaynağı Marksism olan siyasal ve sanatsal bir duruştur.
Ro- manda Don Kazaklarını anlatan Şolohov, onların yaşamlarını, gelenek-göreneklerini, alışkanlıklarını, trajedileri- ni, köy ve bozkır hayatını, devrimi, savaşı, ölümü birçok açıdan ele alır.
Serbest nazım ve toplumcu şiir, 1920 – 1960 yılları arasında etkili olan şiir hareketi. Başlıca temsilcileri: Nâzım Hikmet, Rıfat Ilgaz, Aziz Nesin, Ceyhun Atuf Kansu, Ahmed Arif, Ercüment Behzat Lav, Arif Damar, Şevket Süreyya Aydemir, Vedat Nedim Tör, Enver Gökçe, Şükran Kurdakul ve Mehmet Başaran'dır.
İlgili 21 soru bulundu
- Toplumcu gerçekçi şairler, şiirde o güne kadar işlenmemiş konulara, şiir dilinde kullanılmamış kavramlara yer verdiler. - Marksizm'e, sosyalizme ve materyalizme bağlı bir akım olan toplumcu gerçekçi şiir; işçi, emekçi ve köylü sınıfının ezildiği temel düşüncesinden hareket eder.
Toplumcu gerçekçi hikaye anlayışı, büyük şehirlere göçün beraberinde getirdiği sorunlar ve sosyalizm üzerinde durmuştur. Bu eserlerde genellikle de siyasi ideolojiler ön plana çıkar. Bu akımı savunan sanatçılar, sanat toplum içindir anlayışını benimser.
TOPLUMCU GERÇEKÇİ ŞAİRLERİN ORTAK ÖZELLİKLERİ 1) Biçimden çok içeriğe önem vermişlerdir. 2) Serbest nazımla şiirlerini yazmışlar 3) Sanat toplum içindir. 4) Baskı, başkaldırı, sömürü, emek, yoksulluk halkın sömürülüşü, özgürlük isteği ve barış özlemi gibi temaları ele almışlar.
Ekonomiye bağlı sınıflaşmayı ve sınıflar arası çatışmayı konu edinen toplumcu gerçekçiliğin nihai amacı; adaletsizliklerin ve sınıflaşmanın olmadığı, insanların eşit ve mutlu bir şekilde yaşadığı düzene ulaşmaktır. Bu sebeple sanat anlayışını devrimci romantizm ve olumlu kahraman kavramları üzerine inşa eder.
1934'te toplanan Birinci Sovyet Yazarlar Birliği Kongresi'nde alınan kararlar doğrultusunda ise Toplumcu-gerçek- çilik adı verilen yöntem doğrultusunda oluşturulur. Sovyet Rusya'nın resmî sanat görüşü olarak kabul edilen Toplumcu-gerçekçilik, sanata ve sanatçıya ideolojik açıdan çeşitli görevler yükler.
Öz. Marksist estetiğin ikinci devresi Toplumcu-gerçekçilik olarak bilinir. 1934'teki Sovyet Yazarlar Birliği Kongresi'nde kararlaştırılan bazı ölçütler bu anlayışın içeriğini belirlemiştir. Sanatçıdan sosyalist devrime hizmet etmesini isteyen toplumcu anlayış angaje bir edebiyat kurmaya çalışmıştır.
Nazım Hikmet'le başlayan bu şiir hareketi 1940'larla birlikte daha geniş bir şair kadrosu tarafından savunulur. Nazım Hikmet, toplumcu gerçekçi şiir anlayışını savunan, Ercüment Behzat Lav, İlhami Bekir Tez, Attilâ İlhan, Rıfat Ilgaz, Ahmed Arif, A.
Marksizm'in edebiyattaki izdüşümü olan Toplumcu Gerçekçilik, kapi- talizmin dayattığı toplum biçimine karşı, Marksist felsefeye dayalı toplum bi- çimini idealize eder. Bu sebeple, toplumcu gerçekçi eserlerde ideolojik kaygı, estetik kaygının önüne geçer.
Yazarın Osmanlı'nın kuruluşunda sahip olduğu toplumsal yapıyı gerçekçi bir tutumla üretim koşulları üzerinden Asya Tipi Üretim Tarzı (ATUT) özelinde yazdığı 'Devlet Ana' romanı, diğer romanlardan ayırt edilmektedir.
Türk Edebiyatının Üç Kemal'i: Kemal Tahir - Orhan Kemal - Yaşar Kemal - YouTube.
Sabahattin Ali, Türk edebiyatının en bilinen Toplumcu Gerçekçi yazarlarından biridir. Onu diğer Toplumcu Gerçekçi yazarlardan farklı kılan esas husus ise, yazarın toplumcu gerçekçiliğin klişeleşmiş ilkelerine bağlı kalmayarak daha canlı kahramanlar yaratabilmiş olma başarısı ile doğrudan ilgilidir.
Toplumcu Gerçekçi Sanatçılar: Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Kemal Tahir, Sadri Ertem, Aziz Nesin, Tahsin Yücel, Oktay Akbal, Kemal Bilbaşar, Abbas Sayar, Talip Apaydın, Fakir Baykurt, Vedat Türkali, Dursun Akçam, Tarık Dursun Kakınç, Samim Kocagöz, Mahmut Makal, Musaffer İzgü…
Orhan Kemal toplumsal gerçekçi anlayışla oluşturduğu hikâye ve romanlarıyla tanınmaktadır. Romanlarıyla ön plana çıkmaktadır. Anadolu ve şehir hayatı eserlerinde önemli yer tutmaktadır. İlk başlarda hece ölçüsüyle şiirler yazan Orhan Kemal, daha sonra öykü ve roman türlerine yönelmiştir.
Bir yönüyle toplumun dinamiklerini kavramaya çalışırken diğer yönüyle de normlar, de- ğerler, ahlâk, toplumsal ilişkiler, dinî arayışlar, bireyin toplum içinde konumu ve rolü gibi konular etrafında toplumu hem yatay hem de dikey olarak anlamaya çalışır.
Yaşar Kemal Hangi Edebi Akımdan Etkilenmiştir? Çukurovayı anlatan yazar Yaşar Kemal, toplumcu gerçekçi edebi akımından etkilenerek eserlerini ortaya koymuştur.
Toplumcu Gerçekçilik, zaman zaman daha evrensel bir şekilde, “sosyal realizm” kavramıyla da ifade edilebilmektedir. Toplumcu Gerçekçilik ile Sosyal Realizm aynı şeydir, ancak bunu, Sovyetler Birliği'nin resmi sanat anlayışı olan “sosyalist realizm” kavramıyla karıştırmamak gerekir.
Orhan Kemal, çok genel manada, en azından vakayı diyaloglarla takdim etme ve şiveleri kullanma açısından Hüseyin Rahmi Gürpınar'a kadar uzanan natüralist ve realist roman anlayışını, Sadri Ertem, Sabahattin Ali gibi romancılar kanalından devralan "sosyal gerçekçi" bir romancıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri