Nitekim müfessirlerin çoğu, “Allah kötü sözün alenen söylenmesini sevmez; ancak zulme uğrayanlar hariçtir” (en-Nisâ 4/148) meâlindeki âyetin haksızlığa uğrayanların zalime beddua etmelerine izin verdiğini belirtmişlerdir.
KİŞİ HAKLI OLSA BEDDUA YAPMALI MIDIR? Kişi haklı olsa bile, eğer insaf sahibi ise bedduaya yol vermez. Ya ıslahı için dua eder. Ya da, çok incinmiş ise, sabrı ve insafı kalmamış ise, onu, Allah'ın adaletine, cezasına, celâline, kahrına ve kibriyasına havale etmekle, yani Allah'a ısmarlamakla yetinir.
La ilahe illallahül'azim-ül-halim la ilahe illallahü Rabbül-Arş-il'azim la ilahe illallahü Rabbüs-semavati ve Rabbül-Erdı Rabbül'Arş-il-kerim. Anlamı: Allah'ım beni tüm sıkıntılarımdan kurtar. Şüphesiz sen her şeye gücü yetensin. Beni de en hayırlara vesile olacak şekilde arındır.
Bütün bunlardan sonra diyebiliriz ki Müslüman, günahkâr da olsalar, Müslümanlara beddua etmekten sakınmalıdır. Bu dünyada zulmeden kişi cezasız kalmayacaktır. Bu dünyada zulmünün cezasını göreceği gibi ahirette de elim bir azapla cezalandırılacaktır. Burada mazluma düşen güzel bir şekilde sabretmektir.
Diyanet İşleri Başkanlığı'na göre, Müslümanların olur olmaz sebeplerle birbirleri aleyhine beddua etmeleri İslâm ahlâkıyla bağdaşmadığını belirtilirken ancak zulme uğrayan kimsenin zalimler hakkında beddua etmesinin caiz olduğunu gösteren âyet ve hadisler de bulunuyor.
İlgili 25 soru bulundu
Allah'a havale etmek beddua mıdır? İnsanları Allah'a havale etmek, mesuliyet gerektiren bir husus değildir. Ancak uygunsuz ifadelerle, Hakk'a havale edilen şahısların müstahak olmadıkları hususları ifadede mesuliyet olabileceğini söylemek mümkündür.
Beddua konusuna değinen Prof. Dr. Mustafa Karataş, mazlumların ve zulüm gören kişilerin bedduasının tutacağını belirtti.
Mesela zulme uğramış bir insan zalime ölmesi için beddua ederse kabul olur mu? Değerli kardeşimiz, Ecel denen husus, Allah'ın ilminde mevcuttur ve her ne olursa olsun onun ölüm vakti ve dolayısıyla da ömür müddeti Allah tarafından takdir edilmiş olup bunun değişmesi mümkün değildir.
Rivayetlerde Hz. Peygamber (asm)'in Bi'r-i Maûne olayında şehid edilen Müslümanlar nedeniyle Rıl, Zekvan, Lıhyan ve Usayya oğulları aleyhinde kırk sabah lânet okuyarak beddua ettiği bildirilir (bk. Buhari, Cihad 17).
Diyanet İşleri Başkanlığı, dinimizde beddua etmenin yerinin olmadığını belirtirken ''Beddua eden kişi haksız ve yersiz bir beddua ediyorsa bu bedduası döner kendisini vurur'' dedi. İslam peygamberin beddua etmediğine dikkat çekilen fetvada Hz. Muhammed (sav)''in ''Ben lanetçi olarak gönderilmedim.
İbn Abbas: Zulme uğrayan kimseye, kendisine zulmedene beddua etmesi mubahtır. Sabredecek olursa bu onun için daha hayırlıdır. Kötülük affedilir. Kendisine yapılan kötülüğün öcünü alma gücüne sahip olan kişi, o suçu bağışlarsa ilâhî ahlâk ile ahlâklanmış olur.
Allah'a bu esma ile dua eden bir acizin intikamını Allah onun yerine almaktadır. Bu sebeple El-Müntakim sıfatı, aynı zamanda zarar verenin yaptığını karşılıkla ödeştiren olarak ifade edilmektedir. El-Müntakim Faziletleri Nedir? El- Müntakim genellikle zulüm ve düşmanın kötülüğünden kurtulmak için okunan bir esmadır.
Bu esmanın her gün okunması ile de zalimin şerrinden ve düşmanın hasedinden, kişinin başına gelebilecek olan her türlü kötülüklerden korunmaktadır. Her gün 630 kere El- Müntekim esmasının okunması ile kişiye kimse hiçbir şekilde zarara veremez. Zarar vermeye çalışanları Allah zarara uğratır.
(Ana-baba, mazlum ve misafirin duası kabul olur) demek, (Ana-babanın çocuğuna yaptığı hayır dua, mazlumun [kâfir bile olsa] kendine zulmeden zalime yaptığı beddua, misafirin ev sahibine yaptığı hayır dua kabul olur) demektir. Yoksa misafirin, suçsuz olan ev sahibine yaptığı beddua kabul olmaz.
Bu konuda ayet ve hadis çoktur. Ancak nasıl ki duanın kabul olma şartları varsa ve herkesin her duası kabul olmuyorsa, kendisine haksızlık yapılan veya kalbi kırılan kimsenin de bedduası hemen kabul olacak diye bir şey yoktur.
Hz. Peygamber Efendimiz (S.A.S.) bir hadis-i şerifinde: “Kim birinin kalbini kırıp onu ağlatırsa, o kişinin bedduasından sakınsın. Çünkü gözyaşları yere düşmeden ne dilerse o olur” buyurmaktadır. Üç günlük dünyada mazlum ahı almaktan kendimizi korumalıyız.
İnsanın, kendisi veya başkaları aleyhinde "Allah kahretsin, Allah belâsını versin" gibi ifadelerle yaptığı dualara denir. Bütün bunlardan sonra diyebiliriz ki Müslüman, günahkâr da olsalar, Müslümanlara beddua etmekten sakınmalı, fakat gerektiğinde açıkça din düşmanlığı yapanlara beddua ve lanet edilebilir.
Diyanet İşleri Başkanlığı , dinimizde beddua etmenin yerinin olmadığını belirtirken 'Beddua eden kişi haksız ve yersiz bir beddua ediyorsa bu bedduası döner kendisini vurur'dedi. İslam peygamberin beddua etmediğine dikkat çekilen fetvada Hz. Muhammed (SAV)in 'Ben lanetçi olarak gönderilmedim.
Dinimizde beddua kaldırmak diye bir şey yoktur.
Dini kullanarak insanları soyan bu madrabazlara fırsat ve imkan vermek caiz değildir. Zulme uğrayan bir kimse zalime beddua etmiş ise ettiği zaman ya yerini bulur veya Allah Teâlâ makul ve adil bir sebeple bedduayı kabul etmez yahut gereğini erteler.
Fakat, ecel hasıl olmadan önce, sadaka, dua ve amel-i salih ile, ömür uzar. Zira Fâtır sûresinde meâlen; (Herkesin ömrü ve ömürlerin kısalması hep yazılıdır) buyurulmaktadır' dedi.”
Hadisi Nasıl Anlamalıyız? Lânet, kendisine gökyüzünde ve yeryüzünde yer bulamaz, lânet edilen kişiye gider, eğer gerçekten o lânete layık biri ise, onda kalır, değilse onu dileyene, yani lânet edene döner. Lânetçinin lâneti, kendisi hakkında geçerlilik kazanır.
Hayatımızda yaşanmış ve yaşanacak şeylerin özetle her şeyimizin detaylı bir şekilde yazılı olduğu kaderimizin defteri olan Levh-i Mahfuz'da doğum zamanı ile beraber elbette ölüm tarihimizde bellidir.
Söylediğim söze pişman olursam ne yapmam lazım? Haklı ya da haksız yere yapılacak beddua veya söylenen kötü sözlere pişman olmak Allah'tan bağışlanmayı talep etmek demektir. Biz buna tövbe etmek diyoruz. Tövbe etmenin şartları vardır ve o şartlara uygun tövbe edilirse tövbe makbul olur.
Kolay sinirlenen ve sinirlendiklerinde çabucak öfkelenen Başak ve Aslan burcu kişileri, beddualar konusunda en az Kovalar kadar yaratıcı olabiliyor. Karşısındaki kişiyi sözleri ile kolayca incitebilecek olan Başak ve Aslan burcu kişileri, uzak durulması gereken insanların başında geliyor!
Nasıl olduğundan ziyade insanın işi Allah'a havale etmesi önemlidir. Uygun olan beddua etmemektir. Fakat beddua etmek günah değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri