Toplanan fonlar girişimcilere aktarılmadan önce mevzuatın öngördüğü tüm prosedürler yerine getirilene kadar emanet yetkilisinde (Takasbank) bloke edilir.
Hisse senedi alımı için talimat verdiğinizde, alım işleminin tamamlanması adına gerekli olan miktar “bloke” olarak işaretlenir. Bu durum, işlemin tamamlandığında paranın kullanılabilir kılınması amacıyla gerçekleşir. İşlemin yapılmasının ardından bloke tutar hesaptan düşülür ya da hisse senedi hesabına eklenir.
Blokeli tutarı hesabınıza ait olan bankanın müşteri hizmetlerini arayarak kaldırabilirsiniz. Ancak bloke kaldırma işleminin yapılmasına engel olan durumlarda blokeyi kaldırmak için banka şubesine gitmeniz gerekir. Şubeye gittiğiniz zaman yapılan inceleme sonrasına blokeyi kaldırmak mümkündür.
Temel anlamda bloke, banka hesabına değil; hesap içerisindeki paraya konulur ve hesapta bulunan paranın harcanmasına kısıtlama getirir. Hesap blokeleri, borç sebebi dışında banka kredi borçları, iflas, kefaret, kredi teminatı, vergi borcu, sermaye artırımları gibi sebeplerden ötürü de gerçekleşebilir.
Blokaj, hisse senetlerinin belirli bir dönem boyunca herhangi bir işlem görmesini engellemek için konulur. Bu süre zarfında yatırımcılar, bloke edilmiş menkul kıymetleri satamaz veya transfer edemezler. Bloke edilmiş menkul kıymetleri satabilmek için öncelikle blokajın kaldırılması gerekir.
İlgili 16 soru bulundu
Ne Zaman Kaldırılabilir? Yatırımcı blokajı her gün 21:00 – 08:00 saatleri arasında konulabilir. Konulan blokajlar, her gün ve her an çözülebilir. Blokaj saatleri, MKK tarafından önceden bildirilmeksizin ve duyurulmaksızın değiştirilebilir.
Bu süre boyunca, hisse senetleri üzerinde herhangi bir işlem gerçekleştirilemez. Bu işlem, yatırımcıların hisse senetlerini güvence altına almak veya açığa satış işlemlerini engellemek için kullandıkları bir yöntemdir. Blokaj koyulan hisseler, blokaj kaldırma işlemi yapılana kadar satılamaz.
Diğer taraftan, yatırımcı blokajı yatırımcının menkul kıymetleri üzerinde üye kuruluşun tasarrufunu sınırlaması sonucunu doğurmakta olup, tüm yatırımcıların söz konusu hizmetten yararlanma imkanı bulunmaktadır.
Alım-satım işleminizin gerçekleşmesinden iki iş günü sonra para ve hisse senedi transferiniz gerçekleşir (takas). Paranız 2 günlük süre için blokeye alınır; fakat bu sürede paranızı günlük repo veya fonla değerlendirebilirsiniz. Gün içerisinde verilen borsadaki emrin iptalinde Emir iptal ücreti kesilmektedir.
7. Rehin ve teminat, hukuki işlemler yatırımcı blokajı ve genel kurul blokajı işlemlerinden herhangi bir ücret alınmaz.
Buna göre yıllık getirisi en yüksek fon %182 getiri ile İstanbul Portföy Blockchain Teknolojileri Karma Fonu (IVY) oldu. Kuveyt Türk Portföy Çoklu Varlık Katılım Fonu (KCV), 2022'den 2023'e yatırımcı sayısını %55,6200 artırarak büyük bir çıkış yakaladı.
Yatırımcıya fon katılma payı satımı; iş günlerinde saat 18:00 ile 24:00 arasında 18:00'de belirlenen ve ertesi işgünü için ilan edilen fiyat üzerinden yapılır. İş günlerinde 24:00 ile 18:00 arasında yatırımcılara fon katılma payı satışları ise o işgünü için ilan edilen fiyat üzerinden yapılır.
Birikimlerini en iyi şekilde değerlendirmek isteyenler için yatırım fonu oldukça idealdir. Birikimlerini en iyi şekilde değerlendirmek isteyenler için yatırım fonu oldukça idealdir. Profesyoneller tarafından yönetilen yatırım fonları, risk beklentilerinize ve getiri hedeflerinize göre farklı varlıklar içerir.
Alım talimatları pay sayısı ya da tutar olarak verilebilir. Kurucu, talimatın pay sayısı olarak verilmesi halinde, alış işlemine uygulanacak fiyatın kesin olarak bilinmemesi nedeniyle, katılma payı bedellerini en son ilan edilen satış fiyatına en fazla %20 (Bu bölüme en fazla %20 yazılabilir.
Fon işlemleri 7 gün 24 saat yapılabilmektedir. Ancak iş günlerinde 13:46-18:00 arasında yapacağınız alış işlemleriniz bankamızın üst limiti olan 100.000 TL dahilinde gerçekleştirilebilir. Sözkonusu limit iş günlerinde saat 24:00, haftasonu/tatil günlerinde ise tatilin son günü saat 24:00 itibarıyla sona ermektedir.
İlk olarak fon sahip olduğu menkul kıymetlerden kar payı ve/veya faiz geliri elde eder. Fon elde ettiği bütün gelirini fon portföy değerine yansıtır. Fonun sahip olduğu menkul kıymetlerin fiyatı artabilir. Eğer fon fiyatı yükselen bu menkul kıymeti satarsa sermaye kazancı elde eder.
Garanti BBVA Mobil ile eşleşmiş cihazınız ve aktif olarak kullandığınız kredi/banka kartı şifreniz varsa; 444 0 333 Garanti BBVA Müşteri İletişim Merkezi'ni arayarak, sesli yanıt sistemine bağlanabilir, burada yer alan yönlendirmeleri takip ederek SIM kart bloke kaldırma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Garanti BBVA bloke kaldırma işleminizi 444 0 333 Garanti BBVA Müşteri İletişim Merkezi üzerinden, Garanti BBVA şubeleri ve Garanti BBVA ATM'leri üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
Garanti BBVA dijital bankacılık kanalları üzerinden hızlı ve kolayca alım-satım emri verebilirsiniz, paranız anında hesabınıza geçer.
Vermiş olduğunuz alış emirlerinizde hisse (pay) senetleri, satış emirlerinizde de satış bedelleri, işlemin Borsa'da gerçekleşmesinden sonraki 2. işgünü (takas günü) yatırım hesabınıza geçmektedir.
Bir Saklama Kuruluşu nezdinde adınıza saklamada bulunan varlıklarınızı Bankamız aracılığıyla Borsa'da satmanız durumunda, takas tarihinde Bankamızın teslim yükümlülüğü sona erinceye kadar Banka, bu varlıkları işlem tarihinde Banka hesabına virman ettirmeye veya üzerine bloke koydurmaya yetkilidir.
evet. e-devlet ile MKK'ya (Merkezi Kayıt Kuruluşu) girip hisse senetlerinizi görebilirsiniz.
Henüz bilanço tanzim edilmemişse alacaklı bilançonun tanzimi neticesinde borçluya düşecek kar ve tasfiye payı üzerine ihtiyati haciz koydurabilir. Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerle anonim şirketlerde alacaklılar, borçlularına ait bulunan hisse senetlerini haczettirebilirler.
Borsada bazı piyasalarda işlem yapabilmek için kişilerin bir güvence sunması zorunludur. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası bu alanlardan biridir. VİOP'ta işlem yapabilmek için hesabınızda TL bazında bir miktar para bulunması gerekir. Bu miktar da teminat olarak isimlendirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri