Malların toptan satışı amacıyla kendi adına ve hesabına çalışan meslek mensubudur.
Sebze ve Meyve Ticaretinde Toptancı hallerinden hiçbir ayırım yapmaksızın bütün GERÇEK veya TÜZEL kişiler; en az SANDIK, KASA, ÇUVAL gibi o mala ait ASGARİ BİRİMİNİ talep etmek kaydıyla ürün satın alabilirler.
(9) Hal rüsumu, malları satın alanlarca beş iş günü içinde ödenir. Tüccarlar tarafından yapılan satın alımlarda, hal rüsumu tüccar tarafından ödenir.
20) Hal rüsumu nedir? Hal rüsumu, malları satın alanlarca toptan satış bedeli üzerinden toptancı hali bulunan belediye veya işletmelere ödenen meblağdır.
Toptan sebze ve meyve hallerinde komisyoncu sıfatıyla faaliyet gösteren, kendisine gelen malları aracı olarak satan, sattığı brüt bedel üzerinden de hizmet karşılığı belli bir yüzde komisyon alan gerçek ya da tüzel kişidir.
İlgili 18 soru bulundu
Hal Rüsumu Nereye Ve Ne Zaman Ödenir? Hal rüsumu, malın üretildiği yerdeki toptancı halinin bağlı olduğu belediye veya işletmecisi adına açılacak banka hesabına 5 iş günü içinde yatırılır.
Hal içi komisyoncu ve tüccarlar, hal dışı tüccarlar, pazarcı, market ve manavlar online olarak veya telefon yoluyla yapmış oldukları ürün bildiriminden oluşan rüsum tutarlarını, hesaba havale/eft yoluyla ödeyebilmektedir.
Komisyoncu bu satış ile ilgili üretici olmayan gerçek usulde vergilendirilen (Tüccar) mükelleften % 8 Komisyon + % 18 KDV hesaplamıştır. Bu satıştan Hal Rusumu alınmamıştır. Çünkü Hal Kayıt sistemine bildirilmiştir. Tüccar malı olduğu için de Zirai stopaj ve Bağ-Kur kesintisi yapılmamıştır.
Belediye Encümenince cezalı hal rüsumu alınması yönünde aleyhine karar verilen veya ödeme emri düzenlenmek suretiyle kendisinden cezalı hal rüsumu istenen kişi tarafından süresinde ve doğru mahkemeye dava açılması gerekmektedir. Uygulamada bazen yargı yolunun ve dava açma süresinin tespitinde hataya düşülmektedir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan rüsum kelimesi, resm sözcüğünün çoğul halidir. Resm ise hem vergi hem de resim ve suret anlamına gelir. Bu kelime aynı zamanda, kaide, merasim ve yöntem manasında da kullanılır.
Hal, Mersin ilinin Akdeniz ilçesine bağlı bir mahalledir.
Kamuoyunda "Hal Yasası" olarak bilinen 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da yapılacak düzenlemeyle sebze ve meyve ticareti sektöründe köklü dönüşümler öngörülüyor.
Künye, malın cinsini, miktarını, üreticisini, üretim yerini ve varsa sertifika bilgilerini içerir. Perakende veya toptan satışlarda, ürünlerin üzerinde, kap veya ambalajın görülebilecek bir yerinde künyenin yer alması zorunluluğu bulunmaktadır.
İlgili mevzuatı çerçevesinde ithal edilen mallar ile fatura veya müstahsil makbuzu ile üreticilerden satın alınan mallardan; toptancı halinde satılanlardan yüzde bir, toptancı hali dışında satılanlardan yüzde iki oranında hal rüsumu alınır. Hal rüsumu, bildirim işleminin tamamlanmasıyla tahakkuk eder.
Karekodu okutmak yeterli
Vatandaşlar satın almak istedikleri sebze ve meyvelerin etiketindeki karekodu okutup ürünün üretim yerini, üretim tarihini, üretici firmayı, üreticiden tüketiciye ulaşana kadar alış, satış birim fiyatlarını, cep telefonundan öğrenebiliyor.
Hal Kayıt Sistemi (HKS), sebze ve meyve ticaretinde bildirim modeline göre, sebze ve meyve ticaretine ilişkin güncel veri tabanının oluşturulup, söz konusu ticaretin elektronik ortamda, daha kolay bir şekilde takip edilmesi amaçlamaktadır. Hal Kayıt Sisteminde 50 bine yakın kullanıcı bulunmaktadır.
Tahsil zamanaşımı, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'un 102'nci maddesinde düzenlenmiştir. Madde 102 uyarınca “Amme alacağı, vadesinin rastladığı takvim yılını takip eden takvim yılı başından itibaren 5 yıl içinde tahsil edilmezse zamanaşımına uğrar.”
90 gün ödeme yapmamanız hâlinde ilk önce banka size 7 günlük ek süre tanır. Bu 7 gün içerisinde ödeme yaparsanız yasal takip süreci başlamaz ve verilen ek sürede borcunuz için yapılandırma talep edebilirsiniz. Eğer bu ek süre zarfında da ödeme yapmazsanız hakkınızda yasal takip başlatılır.
Bu hükümlere göre, şirketin Yaş sebze ve Meyve Halinden mal alanlardan ilgili belediyeye aktarılmak üzere tahsil ettiği hal rüsumu, Şirketinizce yapılan teslim veya ifa edilen hizmetlerin karşılığını oluşturmadığından katma değer vergisine tabi değildir.
Buna göre, Yaş Sebze ve Meyve Halinde yapılan toptan satışlardan alınan hal rüsumu, KDV Kanununun 24/b maddesine göre KDV matrahına dahil olacaktır. Bu tutarların ilgili belediyeye aktarılması ise KDV'nin konusuna girmemektedir.”
Toplanan bilgiler ürünlerin durumuna ve alıcının talebi doğrultusunda, Yaş sebze ve meyvenin kalite ve standardına göre fiyat tespit komisyonu tarafından değerlendirilerek günlük fiyatlar belirlenir. 552 Sayılı KHK.
Sanayi ve ticaret il müdürü, üreticiler, komisyoncu veya tacirler, baro, belediye gibi diğer bazı meslek mensupları ve kurumlar da bu hakem heyetinin oluşumunda yer almaktadır.
Sebze ve meyve ticaretiyle iştigal eden Tüccar ve Komisyoncuların tamamının Hal Kayıt Sistemine kaydolması ve alım satım faaliyetleri ile aracılık faaliyetlerinin Hal Kayıt Sistemine bildirilmesi gerekmektedir.
Fransızca “üstü kapalı yer” anlamına gelen “hâlle” kelimesinden değişikliğe uğrayarak dilimize girmiş olan hal (Hadimli ve Bulut, 2004: 263), Türk Dil Kurumu'nca “sebze, meyve, bakliyat vb. ürünlerin satıldığı yer” olarak tanımlanmaktadır (TDK, 2019) ve bu tanımıyla toptancı halleri ile eşdeğer bir anlam taşımaktadır.
Tüccarlar, Üreticiden temin ettiği malları, tüketiciye satan market, manav, pazarcı ve diğer perakendeciler, Üreticiden temin ettiği malları münhasıran kendi tüketiminde kullanan lokanta, otel, yemekhane, hastane ve yurt gibi kuruluşlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri