HALİ (VEYA HALLERİ) DUMAN OLMAK KELİMESİNİN ANLAMI Bu deyimi şapka işareti olmadan kullananlar vardır ancak doğrusu bu işaretin olmasıdır. Bu kelime genellikle hali duman olmak şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı hali duman olmak şeklinde olmalıdır.
Peki Türk Dil Kurumu hâlâ kelimesinin doğru yazılışını nasıl açıklıyor. Hâlâ kelimesi "şimdiye kadar, o zamana kadar, hâlen, henüz" gibi anlamlarda kullanılacaksa kelimenin doğru yazılışı şapkalı olmalıdır. Hâlâ kelimesini şapkasız kullandığınızda bu "babanın kız kardeşi anlamına gelir" yani hala olur.
Köken. Osmanlı Türkçesi حال (hâl), o da Arapça حَال (ḥāl) kelimesinden gelmektedir.
Hâlâ kelimesinin doğru yazım şekli TDK verilerine göre Hâlâ şeklindedir. Hala olarak yazıldığında anlam değişikliğine uğruyor. Hala babanın kız kardeşi anlamı taşıyor. Fakat hâlâ kelimesi henüz veya şimdiye kadar anlamlarını taşımaktadır.
Kişi ve yer adlarında ince l ünsüzünden sonra gelen a ve u ünlüleri de düzeltme işareti ile yazılır: Halûk, Lâle, Nalân; Balâ, Elâzığ, İslâhiye, Lâdik, Lâpseki, Selânik vb.
İlgili 20 soru bulundu
Bunlardan durum (hâl) ekleri, çekim ekleri başlığı altında ele alınır ve bir yapım eki olmadığı yeri geldiğinde vurgulanır. Bu tespite karşılık durum ekleri içinde yer alan bulunma durumu eki -da (-de, -ta, -te) ile ayrılma (çıkma) durum eki -dan (-den, -tan, -ten) yapım eki görevinde de kullanılmıştır.
Bulunma durumu eki getirildiği kelimeye bitişik yazılır: devede (deve-de) kulak, yolda (yol-da) kalmak, ayakta (ayak-ta) durmak, işte (iş-te) çalışmak vb.
Halk ağzında bir yemeği yenecek duruma getirmek anlamlarına gelir. Bu kelime genellikle hal etmek şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı halletmek şeklinde olmalıdır.
Klavye kullanımı
Önce ⇧ Shift e basılıp, ⇧ Shift teki parmak (genellikle başparmak) kaldırılmadan 3 'e, yine 3 'teki parmak (genellikle işaret parmağı) kaldırılmadan A tuşuna basılır.
Genellikle bir noktalama işaretinin yokluğuna, kelime eksikliğine ya da yarım bırakılmış cümlelere işaret eder. Daha çok kitap, gazete, dergi vs. editörlerince kullanılır. Kesinlikle herhangi bir harfin üzerine eklenmez.
Sözlükte “değişme, dönüşme, durum ve tavır” gibi anlamlara gelen hâl kelimesi (çoğulu ahvâl) Arapça havl kökünden gelir. Birçok sûfî, kelimenin bu anlamından hareketle hali parlayıp sönen ve sürekliliği olmayan şimşeğe benzetmiş ve “Hal, isminden de anlaşılacağı üzere geçici bir şeydir” demiştir (Kuşeyrî, s. 54).
Arapça "Hâl" (durum, vaziyet) kelimesiyle benzeşmesi nedeniyle "beden dili", "ruh hali" gibi kavramları da içermeye başlamıştır. Bu bağlamda düşüncelerini duruşuyla, davranışlarıyla sessizce (sesli dil kullanmadan) anlatma demektir.
Halifenin görevden alınması literatürde genelde hal' kelimesiyle, diğer devlet memurlarının görevden alınması ise azil kelimesiyle ifade edilmiştir.
Hala kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Hala kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı ḫāle şeklindedir.
Halaha (Halakha, Halacha, Alaha, הלכה İbranice'de "gitmek" manasındadır) Yahudi yasa sistemini tanımlayan bir kavramdır. Sözlü ve yazılı aktarılan emir ve nehiyleri kapsayan genel bir dinî hukuk kavramıdır.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Türkçe Q klavyede î yapabilmek " ⇧ Shift , 3 ve İ (veya I )" tuşlarına birlikte basılır.
Bu harfler ince söyleniyorsa onlardan sonra gelen, kalın birer ünlü olan “a” ve “u” nun üzerine düzeltme işareti koyuyoruz. Kâğıt, rüzgâr, kâtip, gâvur, yegâne, yadigâr, zekâ, harekât, sükûn, sükûnet, mahkûm, hükûmet, gibi.
Türk Dil Kurumu kaynaklarına göre ala kelimesi şapkasız olarak ala şeklinde yazılır. Fakat ikinci anlamı olan iyi, güzel olan anlamı şapkalı olarak âlâ şeklinde yazılır.
Bu kelime genellikle hal etmek şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı haletmek şeklinde olmalıdır.
Bu kelime genellikle halet şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı halet şeklinde olmalıdır.
İsmin Hâl Ekleri. Yükleme eki (ismin -i hâli), ismin ünlü veya ünsüzle bitmesine, sahip olduğu ünlünün yuvarlak veya düz, ya da ince ve kalın oluşuna göre sekiz ayrı şekilde telaffuz edilir ve günümüz alfabesiyle sekiz ayrı şekilde yazılır.
Cümlenin ögeleriyle eylem ve özne arasında anlamca bağlantı kuran eklere durum ya da hal eki denir. Durum ekleri kendi içerisinde dört ana başlıkta toplanır. Yönelme ekleri -e ve -a, belirtme ekleri, -ı ve -i, ayrılma ekleri -den ve -dan, bulunma ekleri ise -de ve -da'dır.
Türkçede, isimleri isimlere, fiillere, edatlara bağlayan, diğer kelimelerle ilişki kurarak isimlerin cümlede görev kazanmasını sağlayan eklere hal ekleri adı verilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri