Fiilde belirtilen eylem veya hareketin ne zaman yapıldığını bildiren kelimelere veya kelime gruplarına zaman zarfı denir. "Dün, bugün, yarın, akşam, kışın, geceleyin, ilkin, şimdilik, yine, demin, daha, hâlâ, henüz, derhal, bazen" gibi kelimeler, cümlede zaman zarfı görevinde kullanılabilirler.
Evet hâlâ zarf tümlecidir.
Fiillerde eylemlerin ya da hareketlerin ne zaman yapıldığının belirlenmesinde kullanılan kelime ya da kelime grupları zarf olarak isimlendirilmektedir. Bugün, yarın, akşam, gece, kışın, şimdilik, hala, henüz, bazen, derhal gibi kelimeler cümle içerisinde zaman zarfı olarak kullanılabilmektedir.
- Zaman Zarfı: Yapılan eylemlerin yapılma zamanını gösteren sözcükler zaman zarfı olarak bilinmektedir. Fiillere ne zaman sorusu sorularak zaman zarfı bulunabilir.
Fiillerin ve fiilimsilerin yapıldığı zamanı gösteren zarflara zaman zarfı denir. "Dün, bugün, yarın, şimdi, gece, gündüz, güpegündüz, cuma günü, haftaya, önceki gün, sabahleyin, az ön- ce, geç, iki günde, uzun zaman, biz gelmeden, demin, henüz, hâlâ, daha, artık, sonra, evvelâ, henüz, hemen, geceleri, önceden..."
İlgili 40 soru bulundu
Aşağı, yukarı, nazikçe, çok, az, fevkalâde, en, ileri, geri, şimdi, geç gibi kelimeler cümle içerisinde zarf olarak kullanılabilir. Türkçede pek çok sıfat aynı zamanda zarf olarak da kullanılabilir.
Cümlede geçen fiil ya da fiillerin tam olarak ne zaman gerçekleştiğini bildiren sözcüklere zaman zarfı denir. Cümledeki zaman zarflarını bulmak için yükleme ne zaman sorusu yöneltilir. Örneğin: ''Yarın hep birlikte bowling oynamaya gideceğiz.'' - Ne zaman? - Yarın.
Zarf tümleci cümlede yüklem ile bildirilen iş, oluş veya yargının zamanını, durumunu, miktarını, yönünü, koşulunu vs. bildiren öğedir. Yükleme yöneltilen ne zaman, nasıl, ne kadar, nereye, hangi takdirde vb. soruların yanıtı niteliğindedir: "Ablamlar haftaya yola çıkacaklarmış." (eylemin zamanını belirtir)
Zaman zarfı kullanıldığı cümle içerisinde Ne zaman? Sorusuna cevap verir. Zaman zarfları, çekim eki almaları durumunda zarf görevinden uzaklaşmaktadırlar. Yazın, yazları, kışın, kışları gibi sözcükler kullanıldıkları yere göre zarf ya da isim görevinde olabilmektedirler.
Sonra ve önce kelimeleri azlık-çokluk veya derece bildiren bazı kelimelerle birlikte de zarf göreviyle kullanılır. Az önce geldi, çok sonra öğrendi, iki gün sonra geldi, üç gün önce gitti örneklerinde sonra ve önce kelimeleri yine zarftır.
O zaman, eklendiği sözcük zarf olur; ama fiilimsi (eylemsi) olmaz.
Fiilin yapılma zamanını bildiren sözcüklere zaman zarfı denir. Zaman zarfları fiile sorulan "ne zaman" sorusuna cevap verir. * Fiile (veya zarfı olduğu başka kelimelere) sorulan “ne zaman”, “ne kadar süre” sorusuna cevap verir.
Zaman Zarfları Özellikleri ve Örnekler
Zaman zarfları, zarf olarak kullanılan çeşitli zaman isimleridir. Çekimsizdirler. İsim çekim ekleri alırlarsa zarf olmaktan çıkarlar.
Yüklem bulunduktan sonra, zarf tümlecini bulmak için yükleme "nasıl, ne zaman, neden, niçin, niye?" soruları sorulmaktadır. Bu sorular, zarf tümlecinin farklı alt bölümlerini gösterir. Genel olarak ise hepsi zarf tümlecidir. Zarf tümlecinin yeri cümle içinde değişebilir, sabit bir yeri yoktur.
Fiillere -esiye, -ip, ıp, -meden, -ince, -ken, -eli, -dikçe, -erek, -ir … -mez, -diğinde, -e … -e, -meksizin, -cesine eklerinin getirilmesiyle oluşturulur. Bu ekler, Türkçedeki ses uyumlarına veya ağızlara bağlı olarak, değişiklik gösterebilir.
Durum zarfı nasıl bulunur? Bu türdeki zarflar aynı zaman içinde fiilin oluş ve kılış açısından durumu da göstermektedir. Bu tür zarfları bulmak adına fiile “Nasıl?” sorusunu yöneltmek gerekmektedir. Bir fiilin “Nasıl?” sorusuna vermiş olduğu cevap durum zarfı olarak kabul görebilir.
İsmin niteliğini bildiren sözcüklere sıfat demiştik. Fiillerin niteliğini bildiren sözcüklere de zarf diyoruz.
Zarf, sıfat ve zamir şöyle ayırt edilir; Zarf: Fillerden önce gelirler, genellikle cümlenin sonunda olurlar. Sıfat: İsimlerden önce gelirler, cümlenin her yerinde olabilirler. Zamir: Fiilden ya da isimden önce gelmez ancak ismin yerine gelir, ismin yerini tutar.
Doğrulanmış Cevap. Hiçbir zaman , tekrar, tez kelimeleri zaman zarflarını belirtirler.
Cümlede dolaylı tümleci bulmak için özneyle birlikte yükleme "nereye, nerede, nereden, kime, kimde, kimden, neye, neyde, neyden" soruları sorulur: Şu çiçekleri eve bırakır mısın? (Nereye bırakır mısın?) Bugün hastaneye gideceğim.
İçeri, dışarı, ileri, geri, öte, beri gibi sözcükler yer yön zarfı olarak kullanılır. Yer yön zarfları, çekim eki aldıklarında zarf özelliklerini kaybederek isim olurlar. Aşağı-yukarı vb. sözcükler sıfat görevli olabilir. Zarf ile karıştırılmamalıdır.
Dolaylı tümleç, yükleme sorulan nereye?, nerede?, nereden?, kime?, kimde?, neye?, nede?, neden? Sorularının cevaplarını karşılar.
Fiillere yöneltilen tüm sorular ise (Örneğin, neden, nasıl ve ne zaman) soru zarfı olarak nitelendirilir.
“oldukça, gittikçe” fiilimsi değildir. -dıkça zarf-fiil ekini alan oldukça ve gittikçe sözcüğü “epey, çok” anlamlarına geldiğinde fiil anlamını yitirir ve bu sebeple fiilimsi olmaz. Benim öğrencilerim, oldukça başarılı öğrencilerdir. (Bu cümlede zarf-fiil değil.)
zf. (git-mek'ten zarf-fiil ekinin kalıplaşmasıyle git git-e) Zaman ilerledikçe, zaman geçtikçe, gittikçe: Dalga kıvrımları ardında büyür tenhâlık / Başka bir çerçevedir gitgide dünyâ artık (Yahyâ Kemal).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri