Halep'te birçok etnik kökenden topluluk yaşamaktadır. Halep'in nüfus yapısı esas itibarıyla Arap ve Türkmen'lerden oluşmaktadır çok az sayıda Ermeni, Süryani, Yahudi, Kürt, Çerkes de şehirde yaşamaktadır.
Bu dönemde yoğun olarak gelenler Oğuzların Türkmen olarak anılan kısmıdır. Özellikle Halep, Lazkiye, Trablusşam ve Asi Irmağı vadisi boyunca Hama, Humus ve Şam bölgesinde yerleşim yoğunluk kazanmıştır. Suriye'nin kuzey bölgeleri, Antakya ve çevresi ise XI. yüzyılda yoğun bir Türk yerleşimine sahne olmuştur.
Suriye Federasyonu ve Suriye Devleti
Suriye Federasyonu, 1 Ocak 1925'te Suriye Devleti'ne dahil edildi. 1925'te yeni Suriye devletinin merkezileşmesiyle birlikte Halep, özerkliğini kaybederek Şam'a bağlı bir il haline geldi.
Bunun ardından 1549'da Halep, İstanbul'a bağlı müstakil bir beylerbeylik haline getirildi.
Halep, Şam'dan sonra Suriye'nin en büyük ve önemli ikinci kentidir. Halep Arapça'da "süt veren" anlamına gelmektedir. Tarihçilerin bir kısmı Halep için "Doğunun Kraliçesi" demektedir. Yumuşak iklimi, kültür ve sanat çevresi, eğlence hayatı ve tabii ki zengin mutfağı insanları kendine çekmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Türkiye`nin kendi sınırları dışında sahip olduğu tek toprak parçası Süleyman Şah Türbesi ile Süleyman Şah Saygı Karakolu ve bulunduğu alan Suriye`nin Halep ilinin Karakozak Köyü sınırları içerisinde bulunan ve Türkiye`nin kendi sınırları dışında sahip olduğu tek toprak parçasıdır.
Osmanlı İmparatorluğu'nda Bursa ve İstanbul'dan sonraki en önemli dokumacılık merkezi Halep olmuştur. İpekli dokumaları ve meşhur sabunları Halep'in en önemli ihraç malı olmuştur. İstanbul'dan sonra ikinci en büyük ticaret merkezi ve altın çarşıları Halep'te olmuştur.
Donald Quataert'a göre, Türkmenlerin çoğunluğunun Baykal Gölü çevresinden Ortadoğu'ya göç ettiği düşünülmektedir8.Halep Salnamelerine göre; Halep ve çevresinde 200 bin, Lazkiye bölgesinde 150 bin, Telkere civarında 50 bin, Keunaeytra (Golan) bölgesinde 100 bin ve diğer bölgelerde 300 bin civarında Türkmen yaşamaktadır.
Arapça, Suriye'nin resmi dilidir ve ülkede en çok konuşulan dildir.
Halep İli, (Arapça: مُحافظة حلب Muhafaza Haleb) Suriye'nin on dört ilinden birisidir. Ülkenin kuzeybatısında olan il Türkiye ile komşudur. Kuzeydoğusundan Fırat nehri geçer. Valiliğin en büyük şehri, aynı zamanda başkenti olan Halep şehridir.
Türk coğrafyasında geniş bir alanda yayılış gösteren ve asıl kütlesi Halep ve Antakya çevresinde yaşayan Reyhanlı Türkmenleri sosyal nizam olarak bir boy statüsünde olup genellikle Mursaloğlu ailesinden bir boy beyi tarafından idare edilir.
Suriye'nin Türk kontrolündeki alanları, Afrin, el-Bab, Azaz, Cerabulus, Jindires, Rajo, Tel Abyad ve Ras al-Ayn gibi şehirler dahil olmak üzere 1000'den fazla yerleşim birimini kapsayan 8.835 kilometrekarelik bir alandan oluşmaktadır.
Halepçe Katliamı veya Halepçe'ye zehirli gaz saldırısı, İran-Irak Savaşı esnasında Saddam Hüseyin'in, 1986-1988'de Irak'ın kuzeyinde Kürtlere karşı düzenlettiği El-Enfal Harekâtı adlı başkaldırıyı bastırma operasyonunun bir parçasıdır.
Diyarbakır ve çevresindeki Türkmenler, Erzurum, Şanlıurfa, Gaziantep, Musul ve Halep Türkmen hattıyla doğrudan irtibatlıdır. Adı geçen bölgelerde yaşayan Türkmenlerin büyük çoğunluğu Alevidir ve yine bu toplulukların büyük bir kısmı Hacı Bektaş'ı kendilerine büyük pir olarak kabul etmektedirler.
Kırmızı Bölge: Badiya ve civarı hariç Humus eyaletinin tamamı, Hama, Lazkiye, Tartus, Dara, Süveyda, El Kunatra ve Şam eyaletlerinin tamamı Esad rejiminin kontrolünde. Bunların yanı sıra İdlib, Rakka, Halep ve Deyr Ez Zor eyaletlerinin güney yarıları da yine Esad'ın kontrolünde.
Sultan Alparslan Mısır seferi sırasında Halep'i kuşattı; kısa bir müddet sonra da Mahmûd şehrin anahtarlarını teslim ederek Selçuklular'a bağlılığını bildirdi. Suriye Selçuklu Meliki Tutuş 470'te (1078) Halep'i kuşattı.
Yavuz Sultan Selim, 1516 yılında Mercidabık'ta Memlûkler'i yenmesi ile Suriye topraklarında Osmanlı yönetimi başladı. Bölge 1918 yılına kadar kesintisiz olarak 402 yıl boyunca Türklerin hakimiyeti altında kaldı. Suriyeli Türkmenler Osmanlı kayıtlarında "Halep Türkmenleri" olarak yer aldı.
Türkmenler, İslâmiyet'i kabul etmiş Oğuz boylarıdır. Türkmenler (Oğuzlar) 24 boydan oluşur. Başta Türkmenistan, Türkiye ve Azerbaycan olmak üzere Afganistan, Balkanlar, Rusya, Irak, Suriye ve İran'da yaşamaktadırlar. Türkiye, Balkanlar, Irak ve Suriye'de yaşayan Türkmenler de, Türk olarak adlandırılır.
Türkmenlerin soyu Oğuz Türklerinin atası olduğu kabul edilen efsanevi Oğuz Han'a dayanmaktadır. Bazı Oğuz kabileleri için X. yüzyıldan itibaren Türkmenler diye bahsedilmeye başlanmıştır. Bu kabileler için bir müddet Oğuz ve Türkmen kelimeleri eş anlamlı olarak kullanılırken daha sonra onlara Türkmenler denilmiştir.
Halep dolması, kuru patlıcanla yapılan bir tür zeytinyağlı dolma. Patlıcanı seven ve bu sebzeyi dört mevsim sofrasında bulundurmak isteyenler için nefis bir seçenek olan Halep dolması, salçalı ve sarımsaklı iç harcıyla da kalpleri fethediyor.
Suriye'de arpa yetiştiriciliği yoğun olarak Halep'te yapılmakta olup Hama, İdlib ve Haseke'de de üretim söz konusudur. Son olarak mısır üretimine baktığımızda ise gerek savaş öncesi gerekse savaş sonrası dönemde mısır üretiminde kayda de- ğer bir değişim söz konusu olmamıştır.
82. plaka Musul'a, 83. plaka Halep'e - AHaber Son Dakika Video İzle.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri