Türk edebiyatında Batılı anlamda ilk romanları yazan sanatçı olarak kabul edilir. 2.
Acemilik dönemi ürünü olan ilk romanlarından sonra Ferdi ve Şürekâsı ile olgunluk dönemine girdi ve ardından Servet-i Fünûn'un edebî beyannâmesi olan Mâi ve Siyah'ı kaleme aldı. Romanlarında olaya dayanan anlatım yerine kahramanların iç dünyasını sanatkârane üslûpla tahlile dayanan yeni bir anlayış benimsenmiştir.
Halit Ziya Uşaklıgil, Türk edebiyatında Batılı anlamda yazılan ilk başarılı romanları yazmıştır. Servet-i Fünun Döneminde roman ve hikaye türünün en önemli yazarı olmuştur. Halit Ziya Uşaklıgil'in eserlerinde realizm ve natüralizm akımının en başarılı etkileri görülür.
Halid Ziya, romantik edebiyatın önemli romancıları olduğunu kabul eder, ancak artık bu anlayışın sona erdiğini savunur. Bu bağlamda romantizmin Türk edebiyatındaki en önemli temsilcisi olan Ahmet Mithat Efendi'yi verdiği eserleriyle över ve o dönemin tek romancısı olarak Ahmet Mithat'ı kabul eder.
Halit Ziya (Uşaklıgil) edebi hatıralarını kaleme aldığı Kırk Yıl adlı hatıratında Tanzimat edebiyatına dair düşüncelerini açıklar.
İlgili 33 soru bulundu
Servet-i Fünun ve Cumhuriyet dönemi Türk romancı ve yazar Halid Ziya Uşaklıgil (d. 1866, İstanbul - ö. 27 Mart 1945, İstanbul) Servet-i Fünun edebiyatının en büyük nesir ustası kabul edilir. İlk büyük Türk romanı olarak kabul görmüş Aşk-ı Memnu kitabının yazarıdır. Edebiyat yaşamına çeviriler ve şiirle başladı.
Halit Ziya'nın yazarlığı açısından ikinci önemli dönem ise Servet-i Fünun dergisinde yazmaya başlamasıdır. Bu devrede Bu Muydu (1896), Küçük Fıkralar I-II (1897-1899), Heyhat (1898), Bir Yazın Tarihi (1900) ve Solgun Demet(1901) adlı öykü kitapları okuyucuyla buluşur.
Modern romanın öncüsü: Halid Ziya Uşaklıgil.
Türk edebiyatında nesrin hemen her alanında eser vermiş olan Halit Ziya Uşaklıgil'in, dördünü İzmir'de dördünü İstanbul'da yayımladığı romanlarında realist ve natüralist yazarların etkisinde kaldığı görülmektedir.
Halid Ziya'nın mensur şiir türünde yazdığı ikinci eseri Mezardan Sesler'dir.
Mehmet Rauf (1875-1931), Türk edebiyatında adı daha çok Eylül romanıyla tanınmış bir yazardır. Oysa Servet-i Fünun dönemi nesrinin Halit Ziya Uşaklıgil'den sonra en önemli temsilcilerinden kabul edilir.
Servet-i Fünûn dönemi Türk edebiyatının önemli isimlerinden Halit Ziya Uşaklıgil, Fare ve Füruzan adlı uyarlamaların yanı sıra Kâbus adlı bir telif piyes yazmıştır. Serveti-i Fünûn dönemi dil ve üslûp özelliklerini bu eserlerinde de görebildiğimiz yazar, II. Meşrutiyet sonrasında tiyatro alanında çalışmalar yapmıştır.
Tanzimat çağı yazarları arasında Namık Kemal ve Abdülhak Hamit Tarhan'dan sonra en çok eser verenlerden birisi Ziya Paşa'dır. Daha çok şiir tarzında eser verdi. Eserlerinde baskıcı yönetime karşı özgürlükleri ve meşrutiyeti savundu. Batılılaşma yanlısı, yenilikçi Tanzimat edebiyatının öncüleri arasında yer aldı.
Mehmet Rauf, Servet-i Fünûn edebî topluluğu içinde dili en sade olan yazardır. Diğer Servet-i Fünun yazarlarına nazaran üslûpçuluğu başaramamıştır. Bu fark, birbirini imlâdan üslûba kadar kontrol eden Servet-i Fünûn edebî topluluğunun dağılışından sonra daha belirginleşmiştir.
Modern Türk Romanının babası sayılan Halid Ziya Uşaklıgil'in Ferdi ve Şürekâsı adlı eseri, İzmir devresi romanlarının sonuncusu ve en hacimlisidir. 1892 yılında Hizmet Gazetesi'nde tefrika edilmiş, 1895 yılında ise kitap halinde basılmıştır.
Romantizm, Aydınlanma Çağı'nın rasyonalizm ve bilimsel yaklaşımlarına karşı bir tepki olarak ortaya çıkmıştır. Bu akım, duygusal tepkileri, doğanın güzelliğini, doğaüstü ve fantastik unsurları ön plana çıkarırken, aşk, doğa, özgürlük, bireysellik gibi tamaların yanı sıra duygusallığı da işlemiştir.
Fransız edebiyatında Flaubert ile Zola'nın yanı sıra Honore de Balzac, Stendhal, Rusya'da Lev Tolstoy, İvan Sergeyeviç Turgenyev, Dostoyevski, İngiltere'de Charles Dickens ve Anthony Trollope, Amerika'da Theodore Dreiser, Ernest Hemingway, John Steinbeck İrlanda'da James Joyce realizmin önemli temsilcileridir.
Romantizm, genellikle Klasisizm ile karakteristik olarak bağdaştırılan rasyonellik, idealleştirme, denge, uyum, düzen gibi temel düşünsel öğelerin bir reddedilişini içerir. Ayrıca 18. yüzyıl rasyonalizmi ve fiziksel materyalizm başta olmak üzere Aydınlanma düşüncesine karşı eleştirel bir nitelik taşır.
Edebiyât-ı Cedîde'ye mensup romancı ve yazar.
Türk edebiyatının Batılı anlamda ilk romanı Halid Ziya Uşaklıgil'in Mai ve Siyah adlı romanıdır.
Tanzimat Dönemi'nde Batı'dan alınan yeni türlerden olan roman türünün edebiyatımızdaki ilk örnekleri bir geçiş döneminin ürünleri olmuştur. Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
Kırık Hayatlar, Halid Ziya Uşaklıgil'in Servet-i Fünun Edebiyatı döneminde kaleme aldığı son romanıdır.
Edebiyatımızda anı türünün en önemli başlıklarından biri olan Saray ve Ötesi; Aşk-ı Memnu, Mai ve Siyah gibi başyapıtlara imza atmış bir romancının Osmanlı sarayına, saray âdetlerine ve padişaha dair yakından şahitliğiyle paha biçilmez bir yerde konumlanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri