Ağır bir nesne kaldırıldığında ya da ani hareketler yapıldığında vücudun göbek kısmında meydana ge- len sancıya halk arasında göbek düşmesi adı verilir.
Karın kaslarından herhangi birinin yırtılması, esnemesi veya zorlanması sonucunda ortaya çıkabilir. Yaşanan hissiyattan dolayı bazı hastalar kas çekilmesi tanımlamasını da yapabilirler. Sporcularda daha yaygın olmak üzere herkeste görülebilecek bir hastalıktır.
Halk arasında göbek kayması, göbek kaçması olarak da bilinmektedir. Karın kaslarından birinin yırtılması, zorlanması nedeniyle meydana gelebilmektedir. Bazı hastalar bu durumu kas çekilmesi olarak tanımlamaktadır. Herkeste görülebilen bir durumdur ancak sporcularda daha sık görülmektedir.
Göbek bağı, vakti geldiğinde doğal bir şekilde kendiliğinden düşer. Göbek bağının havayla temas etmesi, daha çabuk iyileşmesini sağlayacağı için bu bölge bebek bezi ya da iç çamaşırı ile kapatılmamalıdır. Göbek bağının kendi kendine düşmesi için bağın kurumasına izin verilmelidir.
Bebeğin Göbek Bağı 3-20 Gün Arasında Düşer
Göbek düşmesi olarak da adlandırılan bu sürecin bebeğin doğumundan sonraki 3 ila 20 gün arasında gerçekleşmesi gerekiyor. Bu süre uzadığı takdirde, vakit kaybetmeden mutlaka doktorunuza başvurmanızı tavsiye ediyoruz.
İlgili 45 soru bulundu
İğne parmaktan düştüğü zaman göbek de kaldırılmış olur. Eğer iğne parmağa hiç yapışmazsa bu du- rum sancı çeken kişinin göbeğinin düşmediği anlamına gelir ve kişi doktora götürülür. Tedavide okunan dua ise şu şekil- dedir: “Subhanellezi seherelena aza vemakünna lehü mük- remin” (KK: 1, 2, 9).
Göbek düşmesi, kaçması veya kayması, Türk halk hekimliğinde genellikle bulantı, hâlsizlik, güçsüzlük ile karın, kalça veya vücudun diğer bölgelerindeki ağrıları açıklamak için kullanılan, vücudun merkez noktasının göbek olduğu ve bu bölgenin yer değiştirerek "düştüğü" inancına dayalı bir hastalık konseptidir.
Göbek Fıtığı Belirtileri Nelerdir? Yetişkinlerde göbek fıtığında göbek deliğinin yan tarafında yumuşak bir şişlik ya da bir çıkıntı görülür. Bebeklerde ise fıtık görünümü çoğunlukla bebek ağladığında ya da öksürdüğünde göbek deliğinde belirgin hale gelir.
İleri zamanlarda göbek fıtığına bağlı olarak kabızlık, ağrı, şişlik, kusma, gaz, bulantı, kusma görülebilir. Bunun dışında fıtıkta boğulma olursa acil cerrahi müdahale gerekir. Bunlara fıtık boğulması belirtileri de denebilir. Sıkışan bağırsağın kan akışı tamamen kesilirse, doku ölümüne yol açabilir.
Bebek Göbek Bağına Batikon Sürülür mü? Bebeklerde göbek bağı için batikon sürülmesi önerilmez. Batikon, cilt yaralarının iyileşmesine yardımcı olan bir ilaçtır ve bebeklerde kullanımı önerilmemektedir. Herşeyden Doktorunuza danışmanız gerektiğinizi unutmayınız.
Benim tesbitime göre, bu hastaların büyük çoğunluğunda mini göbek fıtığı bulunuyor. Göbek fıtığına ek olarak, karın migreni, karın epilepsisi, depresyon, kaygı bozukluğu gibi rahatsızlılar eşik edebiliyor.
1.Bakteriyel enfeksiyon
2012'de yapılan bir araştırmaya göre göbek deliği ortalama 67 farklı bakteri türüne ev sahipliği yapıyor. Bölgeyi iyi temizlemezseniz, bu bakteriler enfeksiyona neden olabilir. Bakteriyel enfeksiyonlar da göbek deliği iltihabına ve sarı veya yeşil olabilen kötü kokulu bir akıntıya neden olur.
Göbek deliği iltihabı neden olur? Göbek deliği iltihabına kötü hijyen alışkanlıkları, yapısal olarak göbek çukurunun dar olması, aşırı kilo, aşırı terleme, göbek deliği ile oynanması sebep olmaktadır. Bebeğin göbeği düştükten sonra bu bölgenin dikkatlice izlenmesi ve hijyen açısından temiz tutulması gerekir.
Afakan kalkması nedir? Afakan insanlar korktuğu, aşırı heyecanlandığı zaman veya bir şeye sinirlendiği zaman kalkar. Sol göğüs kafesinin altına doğru, kimi zaman parmak ucu kadar altta kayar. Parmak uçlarınız ile hafifçe bastığınız zaman orada atan bir şey fark edersiniz.
Bahsettiğimiz gibi göbek deliği, daha fetüs haldeyken göbek bağının çıktığı ve plasenta ile annenin rahim duvarına bağlandığı bir yol.
Gümüş nitrat uygulamasından sonra göbek çevresinde bir siyah alan meydana gelebilir. Bu durum birkaç hafta içerisinde normale döner. Akıntı gümüş nitrat tedavisine rağmen devam ediyorsa, mevcut problem polip olabilir. Umblikal polip tedavisi de yine muayenehane / poliklinik koşullarında yapılır.
Göbek Fıtığı Ağrısı Nereye Vurur? Göbek fıtığı ağrısı genelde göbek çevresinde olur ancak tıkanıklık ve barsak ölümüne yol açtıysa karında yaygın ağrı, bulantı, kusma ve ateş yapabilir.
Genel olarak karın bölgesinde olan fıtıklarda kasların yırtılmasına bağlı olarak ağrı ve cilt altında şişlik görülür. Şişlik büyüdükçe ağrı azalsa da tedavi zorlaşır. Boyun ve bel fıtıklarında ise ekstremitelerde güçsüzlük, ağrı ve his kaybı gibi belirtilerin yanı sıra fıtığın olduğu bölgede de ağrı hissedilir.
Kasık fıtıkları en sık görülen fıtık türüdür ve karın duvarı fıtıklarının 75%'ini oluştururlar. Fıtıklar, cinsel yaşamı da olumsuz etkilerler. Özellikle kasık fıtıkları, cinsel ilişki sırasında ağrı yaparak, erkeklerde ereksiyon sorunlarına, kadınlarda da genital kas spazmlarına neden olabilirler.
Göbek fıtığı kendiliğinden geçer mi? Göbek fıtığı oluşumu kendiliğinden geçebilecek bir durum değildir ve cerrahi tedavi gerektirmektedir. Göbek fıtığı oluşumu ilk safhalarında ufak tefek belirtiler gösterebilir ve önemli olan hastalığın seyrinin daha fazla ilerlemeden tedavi edilmesidir.
Göbekteki açıklıktan dışarı yönde itilen bağırsaklar, yağ dokuları, karın içi yapı ve sıvılar hastada ağrıya yol açabilir. Göbek fıtığı ağrısı olarak adlandırılan bu ağrı ve rahatsızlık nedeniyle kişilerde yürüme, koşma, eğilip kalkma veya günlük aktiviteleri yerine getirmede zorluklar ortaya çıkabilir.
Göbek fıtığı ameliyatı, kendi alanında uzman hekimlerin uyguladığı bir operasyondur. Genellikle risk oranı oldukça düşük olmakla birlikte tedavi edilmezse pek çok komplikasyonla karşılaşabilir.
Yetişkinlerde göbek deliği iltihabı, çoğunlukla bakteriyel enfeksiyonlar nedeniyle ortaya çıkan bir durumdur. Piercing, obezite veya bağışıklık sistemi sorunları gibi faktörler, bu enfeksiyon riskini artırabilir. Düzenli hijyen, temizlik ve antibiyotik uygulaması göbek deliği iltihabının tedavisi için kullanılabilir.
Bebeğinizin göbek bağı ilk başta, parlak ve sarı görünebilir. Ancak kurudukça kahverengiye veya griye, hatta morumsu veya maviye dönüşebilir. Kendi kendine düşmeden önce buruşacak ve siyaha dönecektir. Genellikle bebeğiniz doğduktan 10 ila 14 gün sonra düşer, ancak 21 güne kadar uzayabilir.
Göbek bağı neden geç düşer sorusunun cevabı, yapısından dolayıdır. Bazı göbek bağları ince ya da kalın yapılı olduğu için düşme süreleri farklı olabilir. Kalın göbek bağı yapılarında düşme süresi 15 günü bulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri