Yeşil mercimek yaklaşık 45 dakikada pişer. Tuz ve asit, örneğin reçetenizdeki sirke ve limon suyu ise bu pişme süresini uzatır. En iyi sonuç için tuz, limon suyu veya sirkeyi mercimek sade suda bir süre piştikten sonra eklemelisiniz. Mercimeğin pişip pişmediğini birkaç tane alıp dokusuna bakarak kontrol edebilirsiniz.
1) Mercimeği pişirmeden önce ayıklayıp mutlaka suda yıkamak gerekir. 2) Pişirmeden önce birkaç saat soğuk suda bekletmek pişirme süresini kısaltır. 3) Tuz ve asit (örneğin sirke ve limon suyu) pişme sürecini yavaşlatır.
Yeşil mercimeğin haşlanması için geren en az süre 20 dakikadır en fazla ise 40 dakikadır. Yeşil Mercimek Tencerede ve Düdüklü Tencere de Ne Kadar Bir Sürede Haşlanır? Yeşil mercimek düdüklü tencerede 20 dakikada haşlanırken normal tencerede bu süre 40 dakikadır.
Önce mercimek ve suyu tencereye alalım ocağımızı açık şekilde kapağı kapatalım. Düdüklünün düdüğü tütünce altını kısıp düdüğü kapatalım. Saatimize bakalım. 20 dk pişmesi yeterli.
İlgili 36 soru bulundu
Kırmızı mercimek yüksek lif oranı sayesinde kilo vermeye yardımcı olur. 100 gram mercimekte yaklaşık olarak 116 kalori bulunmaktadır. Yeşil mercimekten daha düşük kaloriye sahip olan kırmızı mercimek diyetlere daha çok tercih edilmektedir.
Top taneli ya da yaprak taneli olarak iki çeşit kırmızı mercimek satışı yapılmaktadır. Yaprak taneli olanı daha kısa sürede pişmekte ve saklama koşullarında böceklenme yapmamaktadır. Çorbada kullanılacaksa 10 dakika gibi kısa bir sürede pişmesi zamandan kazandırmaktadır.
Türk mutfağında en çok tercih edilenler ise genellikle lezzetli olduğu için yeşil, sarı ve kırmızı mercimeklerdir. Yeşil mercimek pişirildiğinde diğerlerine göre kolay dağılmamaktadır ve taneli halini korumaktadır. Bu yüzden genellikle yemeklerde ve salatalarda kullanılır.
Güçlü bitkisel besinler arasında sayılabilecek olan mercimeğin polifenoller oranı da oldukça yüksektir. Bir fincan pişirilmiş mercimek, günlük lif ihtiyacımızın üçte birini oluşturur. Yeşil mercimek diğer mercimek çeşitlerin göre daha sağlıklı olarak bilinmektedir.
Türk standartların göre 143 tane mercimek çeşidi olduğu bilinmektedir. Kaç çeşit kırmızı mercimek var? Top taneli ya da yaprak taneli olarak iki çeşit kırmızı mercimek satışı yapılmaktadır. Yaprak taneli olanı daha kısa sürede pişmekte ve saklama koşullarında böceklenme yapmamaktadır.
Bu yüzden de spor ve diyet yapanlar için oldukça önemli besinlerdir. Etle eşdeğer proteine sahip olan mercimek bu besinlerin en başında gelmektedir.
Bakliyat çeşitleri arasında her yemeği yapılan çok leziz olan bakliyatlardan biri: Yeşil mercimek! Köftesiyle, pilavıyla, değişik çorbası ve böreğiyle yeşil mercimekli çorbalar, yemekler ve aperitifler doyurucu sofraların hep sevilen tarifleri olmuştur.
Kısa sürede pişen kırmızı mercimek genellikle çorba yaparken veya salata ve köfte yapımında kullanılır. Sarı mercimek de nişasta açısından zengindir ve kabuksuzdur. Demir yönünden en zengin mercimek olduğu söylenir. Haşlandığında kolayca dağılan sarı mercimek çorba ve püre yapımında kullanılır.
Yıkadığımız kırmızı mercimeğimizi koyup üzerine 1. 5 litre civarında sıcak su ekliyoruz. Ben fissler düdüklü tencere kullanıyorum ve düdüklü tencerenin tek çizgisi ile 5 dk kaynatıyorum.
- Yeşil mercimeğin normal tencerede pişme süresi yaklaşık olarak 40 dakika sürer. - Pişirmeden önce yeşil mercimeği güzel bir şekilde ayıklamanız gerekecektir.
Yeşil mercimeği haşlamak için öncelikle derin bir tencereye istenilen ölçüde yeşil mercimek konulur. Üzerine ise 3 parmak geçecek kadar su eklenir. Yeşil mercimek ise yaklaşık yarım saat kadar haşlanır. Haşlanan yeşil mercimeğin suyu süzgeç yardımı ile iyice süzülür.
Yeşil mercimek tencereye koyulur. 4 su bardağı su ile 20 dakika haşlanır. Haşlandıktan sonra suyu süzülür ve azıcık yıkanır. Soğan ve sarımsak yağda kavrulur ve üzerine salçası ilave edilir ve az daha kavrulur. Sonrasında tencereye alınan yeşil mercimeklerin üzerine kavrulan soğan ve salça ilave edilir.
Mercimek Haşlama Yapılış Adımları
Daha sonra tencereye alın ve mercimeklerin üzerini 3 parmak geçecek kadar su ilave ederek orta ateşte ortalama 30 dakika haşlayın. Haşlanan mercimeğin siyah suyunu süzgeç yardımıyla süzün.
Mercimek nişasta barındıran bir bakliyat olduğu için iyi yıkanmazsa hem lezzeti etkiler hem de kıvamın daha katı olmasına yol açar. Bu yüzden mercimekler mutlaka yıkanmalıdır. En az 10 su yıkayıp nişastadan tamamen arındırıp bir süzgeçten geçirmek gerekmektedir.
Yemeklik doğranan soğan 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile düdüklüde hafif ölecek şekilde kavrulur. Üzerine yeşil mercimekler eklenir, şöyle bir çevrilip 7 su bardağı su ve kesme şeker eklenerek, kapağı kapatılıp 20 dk. pişirilir.
Tencerenin kapağını kapatın ve orta ateşte 30-40 dakika kadar pişirin. Mercimekler iyice pişene kadar ara sıra karıştırın. Pişen mercimekleri blenderdan geçirin veya çatalla ezerek püre haline getirin. Son olarak tuz, karabiber ve isteğe bağlı olarak limon suyu ekleyin.
Yeşil mercimek çorbalarının, salatalarının yapıldığı hemen hemen Türk mutfağında herkes tarafından pişirilen bir bakliyat türüdür. Sağlık açısından çok faydalı olan yeşil mercimeğin kaynama suyu genellikle dökülür. Ancak beslenme uzmanları yeşil mercimeğin suyunun dökülmemesinden yana.
En az nohut ve kuru fasulye kadar sevilen bir bakliyat yeşil mercimek. Önceden suda bekletilen yeşil mercimeği, haşlayıp tarifinde yer alan diğer malzemelerle birlikte pişirebileceğiniz gibi suyunu süzdükten sonra haşlamadan da pişirebilirsiniz.
Kuru baklagilleri, 4-8 saat kadar suda beklettikten sonra pişirmek, hep pişirme süresini kısaltıyor hem de gaz oluşumunu önlüyor. Suda bekletme yani ıslatma, baklagillerde bulunan demir ve çinko gibi minerallerin emilimini de azaltabilen tanin ve fitat gibi bileşiklerin miktarını da azaltıyor.
Mercimek çorbası denildiğinde ilk akla gelen kırmızı mercimek olsa da, yeşil mercimeği kullanarak da çorba yapabilirsiniz. Tarifte et suyu veya tavuk suyu kullanabilirsiniz. Pirinç ve süt ile hazırlanan sütlü mercimek, klasik çorbalara göre oldukça hafif bir lezzettedir. Üzerine naneli pul biberli sos ekleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri