2)Bir örgün veya yaygın eğitim kurumu, yalnız bir yörenin oyun topluluğu ile yarışmaya katılabilir. 3)Her basamakta, yarışmaya katılan topluluğun oyuncu sayısı en az 7 ve en çok 16 kişiden oluşur. Bu sayılardan az veya çok olması durumunda topluluk yarışmaya alınmaz.
Yöre oyunlarını kadın ve erkekler ayrı mekanlarda oynamaktadırlar.Halk oyunlarımız en az iki kişi tarafından oynanıp,kadınlarda bu sayı altıdan fazla olmaz. Oyunlar karşılıklı ve yön değiştirerek daire ve çizgi formunda oynanır.
Federasyonumuz 2023 yılı faaliyet programında yer alan ve 08-09-10 Aralık 2023 tarihlerinde Denizli ilinde yapılacak olan Gençler Türkiye Şampiyonasına ait Regleman ve Yarışacak Kulüplere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Folklor olarak da bilinen halk oyunları türleri, 4000'in üzerindedir.
Halk oyunları öğretmeni, halk oyunlarını oynamayı öğrenmek isteyen kişiler için gruplar halinde eğitim veren kişidir. Temel anlamda ritm ve müzik duygusunu geliştiren halk oyunları öğretmeni, aynı zamanda halk oyunlarının temel figürlerini de uygulamalı olarak öğretir.
İlgili 20 soru bulundu
Bir oyuncu veya gamer, özellikle video oyunu, masa üstü rol yapma oyunu, müşterek bahis, beceri tabanlı iskambil oyunu ve interaktif oyunlar oynayan bir kişidir. Bazı oyuncular rekabetçidir, yani bazı oyunlarda para için rekabet edebilirler.
Ritim ve müzikle birlikte folklorik hareketlerin sergilenmesi halk oyunlarıdır. “Halk oyunları öğretmeni kime denir?” sorusu kısaca bu folklorik dansın öğreticisi olarak verilebilir.
MENGİ: İzmir'in Naldöken ve Narlıdere (şimdi İzmir'in ilçesi) köylerinin düğünlerinde erkekler sabaha karşı halka olur ve zurnasız olarak davulcuyu ortaya alıp oyuna geçerler, el ele sıçraşıp dönerler. Zaman zaman halkadan kimi şunun, kimi bunun aklına gelişigüzel bir l'f gelir.
Halay Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesine, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Orta Karadeniz bölgelerine aittir. Hangi Bölgelerde ve Şehirlerde Oynanılır? Halay bir halk oyunudur ve farklı yörelerde farklı oynanma şekillerine sahiptir. Çukurova halayı Adana ve Gaziantep şehirlerinde oynanır.
Halk oyunlarının ayrılmaz bir parçası olan müzik, çalgı, ritim, giysi, adet, inanç vb. halk kültürü ürünlerini bilme ve bu bilgi ve becerilerle uluslararası alanda yeni uygulamalar yapabilme. Sahne sanatlarında kullanılan teknikleri tanıma ve bunları halk oyunları alanında kullanabilme.
Üniversitelerin Müzik, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği gibi bölümlerinden mezun olan kişiler halk oyunları öğretmeni olarak çalışabilir. Fakat bu mesleği yapmak için özel olarak bir üniversite bölümü bitirme şartı yoktur. Halk oyunları alanında eğitimli olan kişiler halk oyunları öğretmeni olarak çalışabilir.
Halaylar, davul-zurna eşliğinde oynanır. Yörede halay çekmeye "Dillân Çekme" denilir. Beş kişiyle oynanan halayın başını çeken oyuncuya "halay başı" sonundaki oyuncuya "Pöççü" denilir. Her ikisi de elinde mendil bulundurur.
Halk oyunları, çok eski ve genel bir oluşumdur. Bunlara “halk dansları” da denilmektedir. Halk oyunlarında esas, ritmik, gösterişli ve zaman zaman dramatik unsurlar taşıyan, ilk çıkış kaynağı bilinmeyen ve bu nedenle anonimleşmiş toplu veya bireysel bir dans biçimidir.
Çayda Çıra, Elazığ yöresine ait halay türünden halk oyunudur. Dünyada "Mumlu Dans" olarak da bilinir. Genellikle sazsız olarak, "nanay" adı verilen türküler eşliğinde oynanır.
Kaşık Oyunları veya Kaşık Havası, Türkiye'de Batı Karadeniz Bölgesi (Kastamonu, Bolu, Sinop, Çankırı, Çorum gibi), Güney Marmara (Balıkesir, Bursa, Bilecik gibi), İç Batı Anadolu (Afyon, Uşak, Eskişehir, Ankara gibi), Konya çevresi ve Mersin çevresinde oynanan oyunların genel adı.
Hora, Trakya Bölgesi'nde oynanan oyunların genel adı.
Türkiye'de gördüğümüz yaygın dans formları arasında halay, zeybek, bar, horon, hora, köçek, Kafkas dansı, karşılama gibi biçimleri sayabiliriz.
Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden dördüne komşu olduğu denizin adı verilmiştir (Akdeniz Bölgesi, Karadeniz Bölgesi, Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi). Diğer üç bölge de Anadolu bütünü içindeki konumlarına göre adlandırılmışlardır (İç Anadolu Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi).
Tarihin en eski dönemlerinde dinî inanışlar, büyüsel işlemler, doğayı taklit vb. sebeplerle insanların birtakım hareketler yapması, zamanla bu hareketlere müzik, ritim, ses gibi öğelerin katılması, bir halk eğlencesi türündeki bu olayın gelişmesini ve yaygınlaşmasını sağlamıştır.
Bu eğitim programında katılımcılara; halk oyunları ile ilgili kavramlar, oyunların yöre ve türleri, danslarının bilinen hikaye, ortaya çıkışı ve kostüm çeşit ve bilgileri ile, geleneksel danslarımız sırasıyla parça, adım, figür ve birleştirilerek oyunlar şeklinde müzikal ve ritmik sayımlarla sürekli tekrarlarla ...
Geleneksel Dal (Düzenlemesiz) : Bilinen ve kabul görmüş en eski şekli ile yöresel karakteristik özelliklerinin yöre formuna uygun şekilde icra eden takımların değerlendirildiği yarışma türüdür.
Halk oyunları dersinin genel amaçları, öğrencilerin estetik yönünü geliştirmek, yaratıcılık ve yeteneklerini dans etmek yolu ile geliştirmek, yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası dans kültürlerini tanımak, kişilik ve özgüven gelişimlerine katkı sağlamak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri