Ritim ve müzikle birlikte folklorik hareketlerin sergilenmesi halk oyunlarıdır. “Halk oyunları öğretmeni kime denir?” sorusu kısaca bu folklorik dansın öğreticisi olarak verilebilir.
Halk oyunları öğretmeni, halk oyunlarını oynamayı öğrenmek isteyen kişiler için gruplar halinde eğitim veren kişidir. Temel anlamda ritm ve müzik duygusunu geliştiren halk oyunları öğretmeni, aynı zamanda halk oyunlarının temel figürlerini de uygulamalı olarak öğretir.
Üniversitelerin Müzik, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği gibi bölümlerinden mezun olan kişiler halk oyunları öğretmeni olarak çalışabilir. Fakat bu mesleği yapmak için özel olarak bir üniversite bölümü bitirme şartı yoktur. Halk oyunları alanında eğitimli olan kişiler halk oyunları öğretmeni olarak çalışabilir.
Halay veya gövenk-govent'in yani topluluğun-dizinin başındaki kişiye “halay başı”, “goventbaşı” veya “baş oyuncu” denir. Halay başı veya goventbaşı olan kişeler, yöre oyunlarını çok iyi bilen ve topluluğu iyi idare eden kişilerden oluşur. Sondaki oyuncuya ise “poçik”, “son” veya “kuyruk” denir.
Halk oyunları dersinin genel amaçları, öğrencilerin estetik yönünü geliştirmek, yaratıcılık ve yeteneklerini dans etmek yolu ile geliştirmek, yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası dans kültürlerini tanımak, kişilik ve özgüven gelişimlerine katkı sağlamak.
İlgili 36 soru bulundu
Türk Halk Oyunları, üniversitelerde Konservatuar kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık lisans bölümüdür. Söz konusu Türk Halk Oyunları Bölümü, yalnızca özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul etmektedir.
Bölümde iki yıl ön lisans, iki yıl lisans olmak üzere toplam dört yıllık eğitim-öğretim programı uygulanmaktadır.
Bir oyuncu veya gamer, özellikle video oyunu, masa üstü rol yapma oyunu, müşterek bahis, beceri tabanlı iskambil oyunu ve interaktif oyunlar oynayan bir kişidir. Bazı oyuncular rekabetçidir, yani bazı oyunlarda para için rekabet edebilirler.
Halaylar, davul-zurna eşliğinde oynanır. Yörede halay çekmeye "Dillân Çekme" denilir. Beş kişiyle oynanan halayın başını çeken oyuncuya "halay başı" sonundaki oyuncuya "Pöççü" denilir. Her ikisi de elinde mendil bulundurur.
Konularını toplumsal, insani üretim ilişkilerinden alır. İnsan-tabiat-hayvan ilişkileri, toplumsal ilişkiler (aşk, sevgi, yiğitlik, kavga, savaş, kıskançlık, kız kaçırma, kardeşlik, dini öğeler vb...) ve ekonomik faaliyetler halk oyunlarının konusudur.
Halk eğitim merkezlerinde, kurslarda, liselerde, mesleki okullarda ya da şirketlerde faaliyet gösteren eğitim görevlileri ile ustalık yeterliğini kazanan, mesleki eğitim tekniklerini bilen ve uygulayan kişiler usta öğreticilerdir.
Türk Beyin Takımı – TBT tarafından hazırlanan ve MEB Talim Terbiye Kurulu tarafından onaylanan Zeka oyunları seçmeli ders müfredatı ile uyumlu olan programa devlet veya özel eğitim kurumlarında görev yapan her branştan anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise öğretmenleri ve üniversitede eğitim görenler katılabilir.
Türkiye Halk Oyunları Federasyonu (THOF), Anayasanın 58. maddesi ve 3289 sayılı kanuna istinaden T.C.
a) Halk oyunları spor dalında en az iki dönem eğitim aldığını belgeleyenler, temel eğitim ve sınavından muaf olup halk oyunları spor dalını tercih etmeleri ve uygulama eğitimi ve sınavına katılarak başarılı olmaları halinde temel antrenörlük belgesi almaya hak kazanır.
USTA ÖĞRETİCİLİK BELGESİ ;
Ustalık veya işyeri açma belgesine sahip olanlar ile en az ön lisans seviyesinde mesleki eğitim almış olanlar, Mesleki Eğitim Merkezlerinde açılan 40 saatlik Usta Öğreticilik kursuna katılabilirler. Kursu başarı ile tamamlayanlara usta öğreticilik belgesi verilir.
Halk oyunlarının ayrılmaz bir parçası olan müzik, çalgı, ritim, giysi, adet, inanç vb. halk kültürü ürünlerini bilme ve bu bilgi ve becerilerle uluslararası alanda yeni uygulamalar yapabilme. Sahne sanatlarında kullanılan teknikleri tanıma ve bunları halk oyunları alanında kullanabilme.
Türkiye'de halay
Türk ve Kürt kültüründe halay, bir halk oyunudur. Türkiye'de farklı yörelerde icra edilen halaylar arasında büyük çeşitlilik bulunur ve halay türleri üç genel gruba ayrılmaktadır: Çukurova (Güney) Halayları: Adana ile Gaziantep arasında oynanan halaylardır.
Halay, ülkemizdeki halk oyunlarının genel ismidir. Her ne kadar ülkemizin genelinde sevilse ve herkes tarafından oynansa da daha çok Karadeniz bölgesine ait olarak bilinir. Halay Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesine, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Orta Karadeniz bölgelerine aittir.
İÖ 8000'lere dayanan halay Orta Asya'dan günümüze ulaşmıştır. Kün-Ëki, Güneş ve Eşi, yeryüzüne inmişler, Güneş'in eşi Ay, Tanrı adına halkı tarafından seçilmiş olan Buğ'u kutsamıştır. Bu kutsama da Oyung'la (halay) resmiyet kazanmıştır.
NPC ya da oyuncu olmayan karakter, bir video oyununda oyuncu tarafından kontrol edilemeyen karakter anlamına gelir. NPC genel olarak rol yapma oyunlarında kontrol edemediğiniz fakat etkileşime girebildiğiniz karakterler için kullanılır.
Gamer'lık için net bir ölçü olmasa da bilgisayar oyunu oynayan kişilere denebilir. Tabii ayda bir, 2 - 3 saatlik oyunla gamer olunmaz fakat belirli bir alt veya üst limit de yoktur. Bu nedenle herhangi bir bilgisayar oyunu oynayan kişiye gamer adı verilir.
Tiyatro metinlerine "oyun", metinleri yazan kişiye oyun yazarı (müellif) ve oyunu sahnede canlandıran kişilere ”oyuncu” (ya da daha genel olarak tiyatrocu) denir. Ayrıca eserin sahnelenmesinde görev alan sahne amiri, dekor ve kostüm sorumlusu, ışıkçı, suflör gibi diğer yardımcı elemanlar da vardır.
Türkiye'deki üniversitelerin konservatuar bölümlerinde yer alan Sahne Sanatları, Müzik ve diğer sanat bölümleri yetenek sınavları ile öğrenci kabul etmektedir. Oyunculuk taban puanları için YGS'den 150 – 160 puan almanız yeterli olup yetenekleriniz doğrultusunda dilediğiniz bölümün yetenek sınavlarına girebilirsiniz.
2)Bir örgün veya yaygın eğitim kurumu, yalnız bir yörenin oyun topluluğu ile yarışmaya katılabilir. 3)Her basamakta, yarışmaya katılan topluluğun oyuncu sayısı en az 7 ve en çok 16 kişiden oluşur. Bu sayılardan az veya çok olması durumunda topluluk yarışmaya alınmaz.
Türkiye'de gördüğümüz yaygın dans formları arasında halay, zeybek, bar, horon, hora, köçek, Kafkas dansı, karşılama gibi biçimleri sayabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri