DİYANET AÇIKLADIDiyanet borsadan hisse almanın caiz olmadığını söylemiştir. Buna göre borsada bulunan hisseleri bloke edecek olan ve hayali satışlarda borsada spekülatif dalgalanmalara yol açacak olan satışlar dini anlamda sakıncalı olarak nitelendirilmiştir.
İslam'da faiz, kumar ve haksız kazanç gibi unsurlar haram kabul edilir. Bu nedenle, borsada hisse senetlerine yatırım yapmanın haram olup olmadığına dair tartışmalar ortaya çıkar. Diyanet'e göre, borsada halka arzın haram olmasının temel sebeplerinden biri, spekülasyon ve kumar unsurlarının bulunmasıdır.
Halka arz, şirketlerin büyüme hedeflerini gerçekleştirmelerine yardımcı olurken, borsa yatırımcıları için de birtakım fırsatlar sunar. Yatırımcılar, halka arz edilen şirketlerin hisselerine yatırım yaparak, onların büyüme potansiyelinden ve gelecekteki karlılığından yararlanabilirler.
Evet, yani eğer o hisse senedini ihraç eden kuruluş dinimizin yasak etmediği alanlarda faaliyet gösteriyorsa onun hisse senedini almak caizdir. Ama dinin yasak ettiği alanlarda faaliyet gösteriyorsa, onun hisse senedini almak caiz olmaz.
Ebebek #EBEBK Katılım Finans (KAFİF) formuna göre Katılım Endeksi kriterlerini karşıladığı için katılmak caizdir.
İlgili 35 soru bulundu
- Devlete savunma sanayisinde hizmet eden bir kurumun borsa üzerinden hisseleri alınabilir mi? Değerli kardeşimiz, Üretilmesi, alınıp satılması caiz olan bir üretim şirket veya kuruluşunun hisse senetlerini almak ve satmak caizdir.
Bir hisse katılım endeksine uygun değil ise, faizle ya da İslami hassasiyetlere göre işlem yapmıyordur. Bu ifade, bir şirketin veya finansal ürünün İslam'a uygun olmadığını veya katılım bankacılığı prensiplerine aykırı olduğunu belirtir.
Diyanet İşleri Başkanlığı “Altına yatırım yapmak haram değildir,” dedi. Nedenlerini ise şöyle açıkladı: “ Kural olarak bedeli peşin olarak ödenerek ve herhangi bir faiz uygulanmadan, bir kuruluştan altın veya döviz alım-satımı yapmak caizdir.”
ASELSAN, 2023'ün ilk çeyreğinde de büyümesini sürdürdü. ASELSAN'ın Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kârı (FAVÖK) 1,9 milyar TL olarak gerçekleşti. Şirketin net kârı geçen senenin aynı dönemine göre % 34 artış göstererek 2,3 milyar TL seviyesine ulaştı.
“Dijital kripto paraların kullanımının dini hükmü nedir?” sorusuna Diyanet'in sitesinde şu şekilde cevap verildi: “Kullanıcılar arasında değişim ya da kıymet ölçüsü olarak genel kabul gören, kaynağı itibariyle kullanıcılara güven veren her türlü paranın kullanımı caizdir.
En çok kazandıran halka arz, yüzde 1.068'lik getiri ile SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri oldu. SDTTR'yi, yüzde 1.060,80'lik getiri ile Astor Enerji takip etti. Üçüncü sırada ise yüzde 991'lik getiri ile Oncosem Onkolojik Sistemler Sanayi ve Ticaret yer aldı.
Halka arza en erken, izahnamenin ve fiyat tespit raporunun yayımlanmasını takip eden üçüncü gün başlanabilir. Satış süresi iki iş gününden az, yirmi iş gününden fazla olmamak üzere ihraççı ve/veya halka arz eden tarafından serbestçe belirlenir.
Halka arzlarda Sermaye Piyasası Kurulu'nun düzenlemelerine göre artık serbest fonlar halka arz paylarında yüzde 1'den fazla alamıyor.
Halka arz borçlanma yoluyla elde edilen kaynaklarda olduğu gibi şirketin belirli bir vadede faiz ve anapara ödemesini gerektirmez.
Halka Arz Caizmi
Diyanet İşleri Başkanlığı, borsada hisse alımını dini açıdan değerlendirmiş, sahte manipülasyonlarla spekülatif hareketlerle işlem yapmayı dini açıdan sakıncalı kabul ediyor. Bu işlemlerin insanların ekonomik sıkıntılara girmesine sebep olmaktadır.
DİYANETE GÖRE BORSADAN HALKA ARZ HARAM MI? Diyanet İşleri Başkanlığı, borsada hisse almanın dini açıdan caiz olup olmadığı konusunda bir görüş belirtmiştir. Bu görüşe göre, borsada yer alan hisseleri bloke eden ve hayali satışlarla spekülatif dalgalanmalara neden olan işlemler dinen sakıncalı kabul edilmektedir.
Doğrudan faiz uygulayan şirketlerin hisse senedi almak haram olarak görülmektedir. Alınıp satılması helal sayılmayan malların üretimi ve satılmasıyla uğraşan şirketlerden alacağınız hisse senetleri de almak haramdır. Alınması ve üretilmesinde helal olan fakat faiz ile satan ve faiz ile elde edilen karlar haramdır.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin haberleşme ihtiyaçlarının milli imkanlarla karşılanması için 1975 yılında kurulan ASELSAN; Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı'na (TSKGV) bağlı bir anonim şirkettir. ASELSAN hisselerinin %74,20'si TSKGV'ye aittir, %25,80'lik kısım ise Borsa İstanbul'da (BİST) işlem görmektedir.
Investing.com - Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu, vadesiz mevduatın dinen uygun olmadığını söyledi. Vatandaştan gelen soruları yanıtlayan Din İşleri Yüksek Kurulu, zorunluluk olmadıkça paranın vadesiz hesapta tutulmasının dine uygun olmadığını belirtti.
Temettü almak caiz mi? Temettünün caiz olup olmaması, temettüyü verecek olan şirketin faaliyetleri ile alakalıdır. Eğer temettü veren şirket, Borsa İstanbul'da açıklanan katılım endeksi kriterlerini karşılıyor ise temettünün caiz olacağı değerlendirilmektedir.
Havale alması karşılığında ve diğer banka hizmetlerine karşılık da belli bir ücret öder. Bunun herhangi bir sakıncası yoktur.
#EUPWR EuroPower Enerji halka arzı SPK onaylı izahnameye göre Katılım Tüm Endeksi'nde yer alacak. Diğer deyişle, halka arzına katılmak caizdir.
Helal listesinde yer alan şirketler şunlar: BİM, Türk Telekom, Enka İnşaat, Bank Asya, Emlak Konut GMYO, Ford Otosan, Petkim, Koza Altın, Aygaz, Trakya Cam, Çimsa, Sinpaş GMYO, Doğuş Otomotiv, Gübre Fabrikaları, Albaraka Türk, Türk Traktör, Bagfaş, Mardin Çimento, Akçansa, Adana Çimento, Pınar Süt, Nuh Çimento, Afyon ...
Başarılı ve büyüme oranları yüksek olan şirketler faaliyetlerini genişletmek ve yatırımlarına fon sağlamak amacıyla; finansal kaynak açığı olan şirketler ise banka kredisi veya borçlanmaya başvurmadan yatırımlar yapabilmek ya da borçlarını ödeyebilmek için halka arz edilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri