Reflü ve gastrit gibi mide rahatsızlıklarına iyi geldiği pek çok uzman tarafından onaylanan armut mide yanması anında güvenle yenebilecek bir meyve olduğu gibi aynı zamanda bol vitamin içeriğiyle de oldukça besleyicidir. Kalp dostu olan armut, düzenli tüketildiğinde bağışıklık sistemini de kuvvetlendirir.
Yemeklerinize hazmı kolaylaştıran, gaz giderici özelliğe sahip kekik, kimyon, kişniş, tarhun, kakule, rezene, zencefil, zerdeçal, tarçın ekleyebilirsiniz. Daha az gaz ve şişkinlik yaptığı için ananas, armut, ayva, elma, muz, şeftali, elma suyu, ananas suyu, havuç suyu tüketebilirsiniz.
Üzümün, gastrit ve benzeri mide rahatsızlıklarına karşı mideyi kuvvetlendirici olduğuna dikkati çeken Sabır, şöyle devam etti: "Nefes darlığına ve boşaltım yoluyla ilgili iltihaplara karşı da üzümün iyi geldiği bilinmektedir.
Gastriti olan bireyler için beslenme önerileri:
Yemeklerinizi az az ve sık sık tüketmeye özen gösteriniz. Yemekleri çok sıcak veya çok soğuk yemeyiniz. Yemekleri yavaş yiyiniz ve çok iyi çiğneyiniz. Turp, salça, sirke, ketçap, hardal, zeytin, kuruyemişler, kurutulmuş meyveler tüketmeyiniz.
İlgili 36 soru bulundu
Gastrit diyetinde Helicobacter pylori bakterilerini yok eden yiyeceklerin düzenli olarak tüketilmesi önerilir. Bu amaçla ev yapımı yoğurt, lahana turşusu, tarhana gibi probiyotikler tüketilebilir.
Bal gastrite iyi gelir mi? Sabahları 1 çay kaşığı kadar tüketilen doğal ve gerçek balın, mide yanmasına iyi gelen yiyecekler arasında olduğu belirtilmiştir. Mide asidinin düzenlenmesine katkı sağlayarak ülser ve gastrit gibi hastalıklara karşı yardımcı olabilir.
Tabii bu süreçte doktor kontrolündeki tedaviye ek olarak beslenme şeklimize ve düzenimize de dikkat etmemiz gerekiyor. Mesela, uzun süreler aç kalmak gastriti olanlarda kötü etkiler yaratırken mide asidini artırmayacak, hazmı kolay sebzeler gastriti tetiklemediğinden mideyi rahatlatıyor.
Asit İçeriği Yüksek Gıdalardan Uzak Durun
Portakal, limon, misket limonu ve greyfurt gibi narenciye meyveleri, normalde faydalı olabilecek doğal asitler bakımından zengindir; ancak ülser veya gastriti olan kişilerde ağrıya neden olabilirler.
Faydaları ile ilgili en sık sorulan dut pekmezi mideye iyi gelir mi sorusudur. Özellikle gastrit ve ülser gibi mide hastalıkların tedavisini destekler. Bronşit ve astım hastalığının tedavisinde etkin bir rol oynar. Kış aylarında soğuğa karşı vücut direncini arttırır.
Portakal, limon, greyfurt, domates gibi asitli yiyeceklerden ve meyve sularından uzak durulmalıdır. Bunlara ek olarak kola, soda, gazoz, şarküteri ürünleri, dondurulmuş gıdalar, tatlandırıcılar da şikayetleri arttırmaktadır. Bu besinlerin tüketimini sınırlandırın.
✓ Gastrite bağlı olan mide yanmasını hafifletir. ✓ Kabuğu soyulmadan pişirilen elma, bağırsakları aktif hale getirir ve yumuşatır. ✓ Bal katılarak pişirilen elma, enerji verir ve vücut direncini artırır. ✓ Tatlılara katıldığında, şeker ihtiyacınızı doğal yoldan karşılar ve diyet için ideal bir besindir.
Beyaz Buğday Ekmeği:
Kepeği tamamen ayrıştırılmış undan elde edilen beyaz ekmektir. Bazı bağırsak hastalıklarında ( kolit, ishal ) ve bazı mide rahatsızlıklarında ( ülser, gastrit ) tercih edilebilir.
Armut, lif oranı en yüksek meyvelerden biridir. Yüksek lif oranı ile çok sağlıklı olsa da, armut aç karna tüketildiğinde bu lifler midedeki mukozaya zarar verebiliyor. Kahvaltı sofralarının vazgeçilmesi domates, yüksek miktarda tannik asit içerir. Domatesi aç karna tüketmek midenin asit seviyesini arttırır.
Öğle ve akşam yemeklerinde çorba, etli tavuk, balık yemekleri ve pirinç pilavı ya da makarna tüketilebilir. Ayrıca sebze yemekleri kişinin mide hassasiyetine göre dilediği sebzeler arasından seçilebilir. Bol su tüketimi ve günde en az 45 dakika fiziksel aktivite de gastritin tedavisinde büyük önem taşır.
Elma, armut, yulaf ezmesi ve lif oranı yüksek besinler ülsere iyi gelir. Lif, şişkinliği ve ağrıyı hafifletirken midenizdeki asit miktarını azaltabilir.
Reçeteli veya reçetesiz olarak satılan asit blokörleri arasında ranitidin (Zantac), famotidin (Pepcid), simetidin (Tagamet HB) ve nizatidin (Axid AR) bulunur. Mide asidini nötralize eden antasitler. Doktorunuz ilaç uygulamanızda bir antasit içerebilir.
Antibiyotikler: Antibiyotikler gastrite neden olan helicobacter pilori bakterisini yok etmek için kullanılır. Bu amaçla daha çok klaritromisin ve amoksisilin veya metronidazol gibi antibiyotikler kullanılır. Antibiyotik tedavisi genellikle 7 veya 14 gün sürer ve aksatılmadan kullanılması önemlidir.
Gastrit, mide zarı iltihabı türleri için ortak olarak kullanılan bir terimdir. Gastrit iltihabı çoğu zaman mide ülserlerine neden olan bakteri türünün enfeksiyonunun doğrudan bir sonucudur. Bununla birlikte bazı ağrı kesicilerin düzenli kullanılması ve aşırı alkol tüketimi de gastrite katkıda bulunabilir.
Tedaviye uyum ve düzenli kontrollerle gastrit tamamen iyileşebilir ve sağlıklı bir mideye sahip olunabilir.
Gastrit ve ülser şikayeti olan hastalar çoğunlukla hekime başvurmadan bir mide koruyucu ilaç kullanmaya başlamaktadır. Mide koruyucu diye isimlendirilen bu ilaçlar midenin asit salgılanmasını durdurarak etki etmektedirler.
Gastrit; mide iç yüzeyini kaplayan tabakada, kızarıklık ve şişlik şeklinde beliren yangı olayıdır. Karnın üst bölümünde ağrı, yanma, ekşime; mide bulantısı, gaz, şişkinlik hissi, siyah renkli dışkı gastritin belirtilerindendir.
Özellikle bağırsak kökenli karın ağrılarında nane içerikli ürünler tedavide kullanılabilmektedir. Ancak limon asit içerikli bir besindir. Zeminde mideyle ilgili bir problem varsa nene ve limon ikilisi çözüm olmamaktadır. Özellikle reflü, gastrit veya ülseri bulunanlarda limonlu öneriler mide asit salgısını artırır.
Havuç, kabak, salatalık, patates, brokoli, kuşkonmaz gibi sebzeleri içeren sular bu amaçla kullanılabilir. Kafeinsiz, Gazsız İçecekler ve Çaylar: Kafeinsiz içecekler, kızılcık suyu, elma sirkesi, pancar suyu, papatya çayı ve yeşil çay, gastritin neden olduğu rahatsızlıkları hafifletebilir.
Kurubaklagillerden ve bulgurdan uzak durunuz. Hazır çorbalardan uzak durunuz. Tarhana çorba, mercimek çorba, domates çorba, işkembe çorba vb. tüketmeyiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri