Halka arz edilen şirketin hisse senetleri, organize bir pazarda istenilen bir zamanda, piyasa arz ve talebiyle oluşan fiyatlardan, şeffaflık içinde alınıp satılabilir. Böylece paylara likidite kazandırılmaktadır.
Yatırımcılar, halka arz edilen şirketin hisselerine yatırım yaparak, şirketin büyüme potansiyelinden ve gelecekteki karlılığından yararlanabilirler.
Şirketin borç/sermaye oranında olumlu etkiler yaratan halka arz, şirketin sermaye yapısını güçlendiriyor ve borç temininde kolaylık sunuyor. Hisse senedi fiyatlarının arz ve talebe göre şekillenmesi sayesinde şirket değerinin şeffaf bir biçimde belirlenmesi, haliyle aktif şirket değerlerinin bilinmesini mümkün kılıyor.
Halka arz edilen payların organize bir pazarda istenilen zamanda, piyasa arz ve talebine göre oluşan fiyatlardan, şeffaflık içerisinde alınıp satılmasını sağlayarak paylara likidite kazandırılmakta, mevcut ortaklara önemli bir imkan sağlanmaktadır.
Ve cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesine göre ise halka arz hisselerin tavan serileri daha belirgin hale geldi. Halka arzlarda Sermaye Piyasası Kurulu'nun düzenlemelerine göre artık serbest fonlar halka arz paylarında yüzde 1'den fazla alamıyor.
İlgili 17 soru bulundu
Genel analiz sonuçlarına göre; son dönemlerde halka arzı gerçekleşen işletmelerin hisse senetlerin yatırım yapan kişi ve kurumların ortalama 30 işgünü sonunda bu hisseleri satmaları mantıklı olacaktır.
Halka arzının başarı ile tamamlanmasının ardından KAP – Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yapılan duyuruyu takiben şirket payları Borsanın ilgili pazarında işlem görmeye başlar. Ayrıca, Borsadaki ilk işlem günü Borsada bir gong töreni düzenlenir.
Halka arz, şirketlere öncelikle organize, şeffaf, düzenli çalışan, güvenilir bir piyasa üzerinden sermaye elde etme imkanı sunmaktadır. Diğer bir finans kaynağı olan borçlanma yöntemine göre ise halka arz şirketin nakit akışını zorlayacak anapara ve faiz benzeri geri ödeme zorunlulukları olmayan bir kaynaktır.
Bir hisse senedinin halka arz işlemleri BİST üzerinden satış yöntemi ile talep toplama şeklinde gerçekleşiyorsa, söz konusu hisse senedinin kodunu piyasa ekranında arama alanına yazarak bulabilirsiniz. Alım satım ekranı açıldığında, işlem yapmak istediğiniz hisse miktarını ilgili alana girerek alım yapabilirsiniz.
Ortaklıklar ya da halka arz edenler, satışı yapılacak payların, nominal değerinden aşağı olmamak üzere, ihraç değerinin binde ikisi tutarında ücreti izahnamenin Kurulca onaylanarak ortaklığa veya halka arz edene teslimi öncesinde Kurul adına açılan hesaba yatırırlar.
Şirketler bilinirliğini ve yatırımcı sayısını artırma, yatırımcılar ise uzun vadede büyüme potansiyeli olan bir yatırım projesinin parçası olma imkânı yakalıyor. Yani halka arz hisse almak karlı mı, halka arza katılmak mantıklı mı gibi soruların yanıtı, çoğu zaman evet!
Lot olarak adlandırılan işlem birimi bir sermaye piyasası aracından, kendisi veya katları ile işlem yapılabilecek asgari miktarı veya değeri ifade eder. Tüm pay ve yeni pay alma hakkı işlemlerinde işlem birimi olarak “1,00 TL (nominal) = 1 adet = 1 lot” eşitliği uygulanır.
Halka arzlarda hisse dağıtımı iki şekilde olur: Eşit ve oransal dağıtım. Şimdi de bunlara kısaca bakalım. Eşit dağıtımda her yatırımcı eşit miktarda hisse alır. Oransal dağıtımda ise yatırımcı, verdiği satın alım emri tutarının büyüklüğüne göre hisse alır.
İzahnamede "Yatırımcılar için herhangi bir lot sınırlaması yoktur. Yatırımcılar istedikleri takdirde talep formunda almak istedikleri miktara ilişkin alt sınır belirleyebileceklerdir" deniliyor. Üst sınırın olmaması ise talepten haberdar olanların fazla teklif vererek daha fazla pay almasını sağlayabiliyor.
Halka arz talep toplanan iş günlerinde tüm işlem kanalları üzerinden 09.00-15.30 saatleri arasında işlem gerçekleştirebilirsiniz.
Halka arz yatırımcılar tarafından satın alındıktan sonra, yatırımcılar hisseleri hemen satabilirler. Ancak, hisse senetlerini doğrudan satmak uygun bir strateji olmayabilir. Bunun nedeni hisse senedi fiyatının şirketin performansına ve piyasa koşullarına bağlı olarak değişebilmesidir.
Borsalarda alım ve satım işlemlerinde sahip olunan hisse senedi sayısı lot kavramı ile ölçülür. Borsa yatırımına yeni adım atan kişilerin sıkça merak ettiği 1 lot ne kadar eder sorusunun yanıtı, 1 lot 1 hisse senedine eşittir şeklinde açıklanabilir. Yatırımcılar borsalarda lot karşılığı alış veya satış işlemi yapar.
HALKA ARZ NE ZAMAN SONUÇLANIR? Satış işlemi tamamlandıktan sonra aracı kuruluş, halka arza ilişkin satış sonuçlarını KAP'ta ilan ederek Borsa İstanbul ve SPK'ya iletir. Halka arz sonuçları, talep toplama tarihlerinin sona ermesinin ardından ortalama 3 ila 5 iş günü içerisinde açıklanır.
Halka arz; bir şirketin hisse senetlerini çok sayıda ve önceden kim oldukları bilinmeyen yatırımcılara çağrı ilan gibi yollarla satışa çıkarmasıyla tüm yatırımcılara hissedar olma şansı vermesidir. Bu işlemle şirketler sahip oldukları varlığı paylara bölerek satışa çıkarır.
Şirketin paylarının halk arz fiyatı aracı kuruluş tarafından hesaplanmakta olup, Borsa İstanbul ve SPK tarafından fiyata müdahale söz konusu olmamaktadır. Halka arza en erken, fiyat tespit raporunun ve izahnamenin yayımlanmasını takip eden üçüncü gün başlanabilir.
Yılın ilk 8 ayında halka arzlara katılan yatırımcı sayısı yaklaşık 42 milyon oldu. Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre, 31 Ağustos tarihine kadar 32 şirket halka arz olurken, 41 milyon 737 bin 120 toplam yatırımcı sayısına ulaşıldı. Öte yandan eylülde gerçekleşen halka arzlarla birlikte bu sayı 34'e ulaştı.
İşte detaylar... BORSA HARAM MI? DİYANET AÇIKLADIDiyanet borsadan hisse almanın caiz olmadığını söylemiştir. Buna göre borsada bulunan hisseleri bloke edecek olan ve hayali satışlarda borsada spekülatif dalgalanmalara yol açacak olan satışlar dini anlamda sakıncalı olarak nitelendirilmiştir.
Bir soru gelmiş. -Hisse #Halkaarz fiyatının altına düşebilir mi ? +Evet düşebilir.
Satış işlemi tamamlandıktan sonra aracı kuruluş, halka arza ilişkin satış sonuçlarını KAP'ta ilan ederek Borsa İstanbul ve SPK'ya iletir. Halka arz sonuçları, talep toplama tarihlerinin sona ermesinin ardından ortalama 3 ila 5 iş günü içerisinde açıklanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri