Halıların yaklaşık 6 ayda bir yıkanması tavsiye edilmektedir. Bu süre, evde yaşayan kişi sayısına ve ev ortamına göre değişiklik gösterebilir. Çocuk bulunan bir evde halı birçok eşyadan daha kısa sürede kirlenebilir. Halıların kirlenmesi ve yüzeylerinde toz bulunması çocukların sağlığını kötü etkilemektedir.
Sık kullanılan halılar 3-6 ayda, az kullanılan halılar 9-12 ayda bir sağlıklı, temizlik, görünüm ve hijyen için uygun deterjanlarla mutlaka yıkanmalıdır. Pet yaşayan evlerde mutlaka yılda 2 kere halılar yıkanmalıdır. Temizleme bittikten sonra halılarınızın iyice kurumasını beklemelisiniz.
Genellikle halıların kuruma süresi ortalama 6 ila 12 saat arasında değişir.
Mevsimin hangisi olduğu hiç önemli değildir. Halı yıkama sezonunda bile halılarınız ortalama 1 ile 3 gün arasında gibi kısa bir sürede teslim edilmektedir.
Genel olarak evde yapılan halı yıkamalarda süre, halının boyutuna, yapısına ve kirlilik derecesine göre değişir. Bir yıkama işlemi, 2-5 saat arasında sürebilir.
İlgili 36 soru bulundu
Halı şampuanı ve beyaz kalıp sabun ile yıkanmalıdır. Halı çok fazla suyun içinde bırakılmadan şampuanı dökülerek yumuşak bir fırça ile temizlenmelidir. Halının tüm dış cephesi eşit şekilde temizlenmelidir. Daha sonra iyice durulanması gerekir.
Halıları yıkadıktan sonra kapalı alanda kurutuyoruz. Kapalı alanın en büyük avantajı açık havadaki tozdan halıyı korumaktadır. Aynı zamanda yeni yıkanan bir halı direkt güneş ışığına karşı çok hassastır. Dolayısıyla kapalı alanlarda kurutulması büyük önem taşır.
Evde halı silme suyuna ne konur? sorusu doğal yollarla halı temizlemek isteyen pek çok kişi tarafından sorulmaktadır. Halıyı temizlemek için su hazırlarken, sabunlu su ya da el dezenfektanı yeterlidir. Buna ek olarak kabartma tozu ekleyebilir veya sadece bol miktarda sodalı su yapabilir ve temizleyebilirsiniz.
Öyle ki makinede yıkanan halıların yıkama sıcaklığı, deterjan önerileri, çamaşır makinesinin özelliği/program özelliği gibi birçok dikkat edilmesi gereken şey var. Bu kriterlere göre makinede yıkanacak halı mutlaka 30 derecede yıkanmalıdır.
Islak halının üzerine birkaç havlu yayın. Çıplak ayakla, havluların yüzeyinde yukarı ve aşağı doğru yürüyün. Tamamen doymuş olduklarında, kuru havluyla değiştirin. Aşırı nem kalırsa bu işlemi tekrarlayın.
Amatör halı yıkama uygulamalarında halının kolay kuruma potansiyeli dikkate alınmalıdır. Gün ışığından faydalanabileceğiniz bir teras katı mevcutsa, kış mevsiminde halı yıkama işlemi yapabilirsiniz. Fakat yine de atmosferdeki nem oldukça zorlayıcı bir etki bırakabilir.
Halının metrekaresi hesaplandıktan sonra birim fiyat ile çarpılarak toplam maliyet ortaya çıkarılmaktadır. Örneğin eni 2 metre, boyu ise 3 metre olan makine halısı toplam 6 metrekaredir. Makina halısı yıkama fiyatı metrekaresi 15 TL ise; 6 x 15 = 90 TL'lik maliyet çıkmaktadır.
Bundan dolayı halının sararmaması için iyi bir şekilde durulanmalı ve deterjan kalıntısı kalmamalıdır. Aynı zamanda suyun iyi bir şekilde sıkılmaması da sararmaya sebep olduğundan halılar iyi bir şekilde sıkılmalı, sulu bir şekilde bırakılmamalıdır. Halıda biriken su sararmalara sebep olur.
Çamaşır makinesinde yıkamaya uygun olan halınızı kesinlikle makinede sıktırma yapmadan almalısınız. Tabanı plastik olan halılarınızı yıkarken yumuşatıcı kullanmayınız. Kurutma İşlemi: Çamaşır makinasında yıkadığınız halılarınızı www.halisaticisi.com direk güneşe maruz kalacak şekilde kurutmayınız.
Bu nedenle sert deterjan tercihleri halınıza zarar verebilir. Bu tarz halılar için de en iyi seçim arap sabunudur. Bunun dışındaki halılar içinde en iyi ve zararsız seçim arap sabunu olmakla birlikte Vanish Kosla Halı ve Powermax halı şampuanları da en çok tercih edilen deterjanlardır.
*Havuz sistemi veya kuyu suyu ile yıkanan halıların. uzun vadede iplik yapısı bozulması sebebi ile olur.
Yün halıları temizlerken ilk olarak halıyı derinlemesine süpürerek temizlemeniz gerekir. Halıyı yıpratmamak için bu işlemi nazik şekilde yapmanız önemlidir. Daha sonra su ve yün halıya uygun halı şampuanı ile halınızı temizlemeye başlayabilirsiniz. Yün halıyı yıkarken sıcak su yerine soğuk su kullanabilirsiniz.
Çoğunlukla ıslak temizleme yöntemiyle sararma meydana gelir, birçok yün halı kurutulduğunda saçak gibi bir madde – tanen (bitki kökenli doğal liflerden yapılan ürünlerin güçlü bir şekilde ıslatılmasının bir sonucu olarak) açığa çıkarır, ikincisi, birçok halıda iplikler bulunur.
Karbonat, halıda hapsolan kokuları etkisiz hâle getirmeye yarar. Karbonatı ince bir tabaka hâlinde kullanmalısın, o yüzden temizlemeyi planladığın her bir oda için büyük bir kutu karbonat al. Eğer topaklanırsa elinle iyice yay. Daha iyi sonuçlar için karbonata boraks ekleyebilirsin.
Bulaşık tabletleri, bulaşık makinelerinde kullanılmak için tasarlanmıştır. Halıların temizlenmesi için ise özel olarak tasarlanmış temizlik ürünleri kullanılmalıdır. Bu nedenle bulaşık tableti ile halı yıkamak doğru bir yaklaşım değildir.
Bu nedenle, halıya yeni düşen bir leke varsa, temizlik su ve evinizde mevcut olan doğal bir sabunu kullanmalısın. Leke çıkmazsa, halıların nasıl yıkanacağını bilen bir uzmana başvurabilirsin. Ilık su dolu bir kovanın içinde sabunu çözdür ve yumuşak kıllı bir fırça ile lekeyi ovala.
Bu nedenle halılar düzenli olarak temizlenmelidir. Aksi takdirde bu toz ve lekeler zamanla mikroorganizmalarda değişikliklerle kokular oluşturabilir. Bu, sağlık için büyük bir tehlikeyi temsil eder. Lekeleri temizlemeden önce, kiri, tüyleri, kılları ve tozları temizlemek için halıyı süpürün.
Çok kirli halıların temizlenmesi için, halı şampuanı kullanabilirsiniz. Şampuanı uygulamadan önce, deterjanın doğru oranda seyreltilip seyreltilmediğini kontrol edin. Şampuanı, halının üzerine fırça yardımıyla sürün. Daha sonra bir kaç dakika bekletin ve ardından bol su ile durulayarak şampuanı iyice çıkarın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri