Kemik ameliyatlarından sonra kemik ve yumuşak dokuların iyileşmesi ortalama 6 hafta sürer. Her ameliyatın olduğu gibi Halluks Valgus ameliyatı'nın da riskleri vardır. Ameliyat yerinde enfeksiyon, kesilen kemiğin kaynamaması, deformitenin nüksetmesi başlıca komplikasyonlarıdır.
Halluks valgus ameliyatı ortalama 30-40 dakika sürer.
İleri düzeyde Halluks Valgus oluşması durumunda zamanında tedavi edilmezse tüm ayağı etkileyen problemlere ve estetik açıdan ciddi şekil bozukluklarına neden olur. Tedavi için geç kalınması durumunda ayakta şiddetli ağrılara ve eklemlerde bozulmalara neden olur.
İyileşme süresi, hastanın durumuna göre değişmekle birlikte ortalama 6 hafta sürmektedir. Bu süre zarfında halluks valgus için verilen özel ayakkabının giyilmesi gerekir.
Bu teknikte temel olarak bozulmuş baş parmak ve tarak kemiği arasındaki açı, tarak kemiğinden bir kesi yapılarak düzeltilir, daha sonra vücuda uyumlu titanium bir vida yardımı ile bu pozisyonda kemik tespit edilir. Böylelikle kemik bu şekilde kaynar ve deformitenin bir daha oluşması engellenmiş olur.
İlgili 22 soru bulundu
Halluks valgus rahatsızlığının şiddetini belirlemede kişinin eklem açısına bakılır. Normalde bu açının 11 derece olması gerekir. 11 derecenin üzerine çıkan açılarda halluks valgus bulgusundan bahsedilir. 20 derece üzerine çıkan kişilerde genç yaşta bu ameliyatı yapmak gerekir.
Başlangıç seviyesindeki halluks valgus'da parmak şeklini düzelten gece atelleri, parmak arası makaraları, özel tabanlıklar yeterli olabilir ya da hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir bazı durumlarda tamamen de durdurabilir. Halluks valgus ayakkabısı kullanımı ağrıları azaltıp, hastalığın ilerlemesini engelleyebilir.
Ameliyat kararı için hastanın kemik gelişiminin tamamlanmış olması gerekir. 19 yaşını doldurmuş hastalar bu ameliyatı olabilirler. Herhangi bir üst yaş sınırı bulunmamaktadır. Hallux Valgus ameliyat randevunuzu aldıktan sonra ilk yapılması gereken ayakta basarak çekilmiş AP Lateral röntgen çektirmektir.
Ayak baş parmağının şeklinin bozuk olması tüm ayağın yapısını etkiler. Hastalığın ilerlemesi yoğun ayak ve parmak ağrılarına yol açacağı gibi iltihap oluşumu da söz konusu olabilir. Ortaya çıkan iltihap ayağın şişmesine ve daha da fazla ağrı yapmasına yol açar.
Halluks Valgus Ameliyatından ne kadar sonra topuklu ayakkabı giyilebilirim? Kemik kaynaması tamamlandıktan sonra günlük ayakkabılarınızı giyebileceksiniz. Bu süre genelde altı hafta civarıdır. Ayak ve parmaklardaki şişlik indikten sonra başparmak ekleminde kıkırdak bozukluğu yok ise topuklu ayakkabı giyebileceksiniz.
Halluks valgus başlangıç aşamasından sonra önlem alınmazsa giderek büyüyen bir sorun haline gelebilmektedir. Başlangıç aşamasında ve erken dönemlerde ameliyatsız tedavi yöntemleri ve doğru ayakkabı seçimi ile ilerlemesi durdurulabilir. İleri dönem halluks valgus probleminin tek çözümü ameliyattır.
Halluks Valgus probleminde erken evrede doktora başvuran hastalarda uygulanan tedavi yöntemleri çok daha konforlu bir süreç sunmaktadır. Kullanılan ayakkabıda şekil bozuklukları gibi problemler yaşandığında mutlaka alanında tecrübeli bir ortopedi uzmanına başvurulmalıdır.
Kötü ayakkabı seçimi nedeni ile ayağınızın sıkışması, parmaklarınız da şişlik ve çıkıntıya yol açabilir. Bu hastalığa Halluks Valgus adı verilmektedir. Estetik görünümü bozmasının yanında zamanında tedavi edilmemesi sonucunda ciddi ağrılara ve cerrahi işlem gerektiren ayak sorunlarına neden olabilir.
H0: Halluks valgus deformitesinin diz ağrısı üzerine etkisi yoktur.
Osteotomi olarak da adlandırılan halluks valgus ameliyatı baş parmaktaki çıkıntı artık geri dönülemez noktaya geldiği zaman tercih edilir. Baş parmağın dışa yönelmesi sonucu oluşan bunyon yani çıkıntı kısmı çıkarılır. Daha sonrasında ise baş parmak kemik ve eklemleri ideal anatomik düzleme getirilir.
Halluks Valgus ayak başparmağının eğriliğidir. Halluks Valgusta ayak başparmağı fark edilir şekilde ayağın dış tarafına doğru kayar. Bu kayma kendiliğinden ve kalıcı olur.
Halluks valgusun en önemli nedeni genetik, yani aile geçişidir. Bunun dışında bu hastalık düz taban olanlarda daha fazla görülürken; genetik alt yapısı uygun olup, çok yüksek topuklu ve önü dar ayakkabı giyenlerde daha sık ortaya çıkmaktadır.
Halluks valgus herkeste görülebilir, kadın erkek ayrımı yapmaz. Bazı insanlarda doğuştan sahip oldukları ve ayağın şekli ile ilgili özelliklerden dolayı halluks valgus'a eğilim vardır. Ancak, dar, sivri burunlu ve topuklu ayakkabıların halluks valgus'a yol açtığı bilinmektedir.
Halluks Valgus Egzersizle Düzelir Mi? Halluks valgusun tedavisi genellikle sadece egzersizlerle düzeltilmesi mümkün değildir. Ancak egzersizler, semptomları hafifletebilir, ağrıyı azaltabilir, ayak kaslarını güçlendirebilir ve ayak yapısının düzeltilmesine yardımcı olabilir.
Halluks valgus açısı : Basarak çekilen ön-arka ayak röntgeninde 1. parmak ile 1. tarak kemiği arasındaki açıdır. Normali 5-15 derece arasıdır.
Yumuşak dokuda oluşan ve bunyon denilen bu şişlik zamanında tedavi edilmezse kemikleşme ve kalıcı şekil bozukluğu yapar.
Ayakta kemik çıkıntısı (Halluks Valgus), ayak başparmağının hemen yanında çıkan kemiğe denilmektedir. Toplumumuzda çok fazla karşılaşılan bir durumdur. Kadınlara nazaran erkeklerde daha çok görülen bu durum, ayak baş parmağına uygulanan baskı yüzünden meydana gelmektedir.
Şekil bozukluğu: Ayak başparmak çıkıntısında ya da tıbbi adıyla Halluks Valgus'ta, hastaların en sık şikayet ettiği nokta ayakta birinci parmaktaki çıkıntılı durumdur.
Halluks valgus ayak başparmak düzeltici gece ateli gece ateli bunion bölgesinde meydana gelen kemik çıkıntısı, eğrilmesi gibi rahatsızlıklar için üretilmiştir. Gece ateli terletmeyen özel kumaştan imal edilmiştir. Medikal gece ateli bunion kemik bölgesine denk gelen yerde plastik balen bulunmaktadır.
6 hafta içinde sağlam tarafa basarak bir yürüteç veya koltuk değneği yardımıyla yürünebilir fakat ameliyat olan ayağa 6 hafta bastırılmaz. Normal ayakkabıya geçiş kullanılan tekniğe göre 6 ile 10 hafta arasında olur. Ayak ameliyatı sonrası hastalar fizik tedaviye ihtiyaç duyar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri