Halluks valgus zamanla ilerleyen bir hastalıktır. İlerleme gösteren bu hastalık cerrahi ve cerrahi olmayan yöntemlerle tedavi edilebilir.
- İlaçla tedavi; Halluks Valgus probleminin neden olduğu ağrıların önüne geçilmesinde ilaç kullanılabilmektedir. - Soğuk kompres uygulamaları; ağrı ve yanma hissinin önüne geçilmesinde kullanılmakradır. - Enjeksiyon tedavileri; eklem iltihabının önüne geçilmesinde uygulanmaktadır.
Halluks valgus başlangıç aşamasından sonra önlem alınmazsa giderek büyüyen bir sorun haline gelebilmektedir. Başlangıç aşamasında ve erken dönemlerde ameliyatsız tedavi yöntemleri ve doğru ayakkabı seçimi ile ilerlemesi durdurulabilir. İleri dönem halluks valgus probleminin tek çözümü ameliyattır.
Halluks Valgus ayak başparmağının eğriliğidir. Halluks Valgusta ayak başparmağı fark edilir şekilde ayağın dış tarafına doğru kayar. Bu kayma kendiliğinden ve kalıcı olur.
Ameliyatsız halluks valgus tedavisi için siz de hemen ABS Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Kliniği ile iletişime geçebilir hekiminiz tarafından teşhis ve tanısı konulmuş olan ayak probleminizden size özel oluşturulacak egzersiz ve özel tabanlıklarınız ile kurtulabilirsiniz.
İlgili 25 soru bulundu
Başlangıç seviyesindeki halluks valgus'da parmak şeklini düzelten gece atelleri, parmak arası makaraları, özel tabanlıklar yeterli olabilir ya da hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir bazı durumlarda tamamen de durdurabilir. Halluks valgus ayakkabısı kullanımı ağrıları azaltıp, hastalığın ilerlemesini engelleyebilir.
İyileşme süresi, hastanın durumuna göre değişmekle birlikte ortalama 6 hafta sürmektedir. Bu süre zarfında halluks valgus için verilen özel ayakkabının giyilmesi gerekir.
Başparmak çıkıntısı (Halluks valgus) tedavisi nasıl uygulanır? Halluks valgusun tedavisi, deformitenin boyutuna, ağrı ve rahatsızlık düzeyine bağlı olarak değişir. Hafif olgular, hedefe yönelik egzersizler, ev egzersizleri, fizyoterapi ile özel ayakkabılar veya geceleri giyilen bir bunyon ateli ile düzeltilebilir.
İleri düzeyde Halluks Valgus oluşması durumunda zamanında tedavi edilmezse tüm ayağı etkileyen problemlere ve estetik açıdan ciddi şekil bozukluklarına neden olur. Tedavi için geç kalınması durumunda ayakta şiddetli ağrılara ve eklemlerde bozulmalara neden olur.
Kemik çıkıntısı ve şekil bozukluğunun esas tedavisi cerrahi olarak düzeltmedir. Sadece kemik çıkıntısının tıraşlanması çoğu zaman mekanik problemi çözmediği için yetersiz kalmakta ve hastalıkta tekrarlamaya yol açmaktadır.
Halluks Valgus Ameliyatından ne kadar sonra topuklu ayakkabı giyilebilirim? Kemik kaynaması tamamlandıktan sonra günlük ayakkabılarınızı giyebileceksiniz. Bu süre genelde altı hafta civarıdır. Ayak ve parmaklardaki şişlik indikten sonra başparmak ekleminde kıkırdak bozukluğu yok ise topuklu ayakkabı giyebileceksiniz.
Kemik ameliyatlarından sonra kemik ve yumuşak dokuların iyileşmesi ortalama 6 hafta sürer. Her ameliyatın olduğu gibi Halluks Valgus ameliyatı'nın da riskleri vardır. Ameliyat yerinde enfeksiyon, kesilen kemiğin kaynamaması, deformitenin nüksetmesi başlıca komplikasyonlarıdır.
Halluks valgus ayak başparmağı ile birinci tarak kemiği arasındaki açının, başparmağın içe dönecek şekilde eğrilmesi durumudur. Parmakta şekil bozukluğuna ve ağrıya neden olan halluks valgusun ilerlemesi durumunda cerrahi müdahaleye başvurulmalıdır.
Halluks valgus, en yaygın görülen ayak hastalıklarından birisidir. 1800'lü yıllarda Carl Hueter tarafından ortaya atılmıştır ve ayak baş (büyük) parmağının düzleminden sapması şeklinde tanımlanan bir ayak şekil bozukluğudur. Ayak baş parmağının şeklinin bozuk olması tüm ayağın yapısını etkiler.
19 yaşını doldurmuş hastalar bu ameliyatı olabilirler. Herhangi bir üst yaş sınırı bulunmamaktadır. Hallux Valgus ameliyat randevunuzu aldıktan sonra ilk yapılması gereken ayakta basarak çekilmiş AP Lateral röntgen çektirmektir.
Halluks valgus herkeste görülebilir, kadın erkek ayrımı yapmaz. Bazı insanlarda doğuştan sahip oldukları ve ayağın şekli ile ilgili özelliklerden dolayı halluks valgus'a eğilim vardır. Ancak, dar, sivri burunlu ve topuklu ayakkabıların halluks valgus'a yol açtığı bilinmektedir.
Halluks Valgus Nasıl Tedavi Edilir? Hastalığın başlangıç aşamasında ameliyat dışı tedaviler uygulanır. Hastaya rahat ayakkabı giymesi önerilir. Gece ateli ve kemik çıkıntısını destekleyen koruyucu pedler ağrının azaltılması için kullanılabilir.
Baş parmak eğriliğinin tedavisinde kullanılan yöntemlerden biri de gece atelidir. Tıp dilinde bu durum halluks valgus olarak bilinir. Kullanımı oldukça basit olan ayak baş parmak düzeltici, geceleri kullanılması önerilir. Yumuşak ve ayarlanabilir kısımları sayesinde her ayak tipine uyum sağlar.
Şekil bozukluğu: Ayak başparmak çıkıntısında ya da tıbbi adıyla Halluks Valgus'ta, hastaların en sık şikayet ettiği nokta ayakta birinci parmaktaki çıkıntılı durumdur.
Halluks valgus, ayak baş parmağındaki büyük bir kemik çıkıntısı ve ayağın iç kısmında oluşan bir deformasyondur. Bu durum, ayağın yanlış bir şekilde sıkıştırılması veya ayakkabıların sıkı olması gibi nedenlerle ortaya çıkabilir.
H0: Halluks valgus deformitesinin diz ağrısı üzerine etkisi yoktur.
Bu teknikte temel olarak bozulmuş baş parmak ve tarak kemiği arasındaki açı, tarak kemiğinden bir kesi yapılarak düzeltilir, daha sonra vücuda uyumlu titanium bir vida yardımı ile bu pozisyonda kemik tespit edilir. Böylelikle kemik bu şekilde kaynar ve deformitenin bir daha oluşması engellenmiş olur.
Tedavide ilk olarak cerrahi dışı metotlar kullanılır. Yumuşak ve geniş ayakkabıya ek olarak kişiye özel yapılmış tabanlık kullanımı ile şikayetler büyük ölçüde kontrol edilebilir. Buna ek olarak eklem hareket açıklığı ve germe egzersizleri ile deformitenin ilerlemesi kontrol altına alınmaya çalışılır.
Gece ateli zemine indirilir. Ayak atelin üstüne gelecek şekilde indirilir. Ayak başparmağına gelen atel kısmının bandajı sarılır. Daha sonra ayağın ortasında olan bandaj kapatılır.
Halluks valgus açısı : Basarak çekilen ön-arka ayak röntgeninde 1. parmak ile 1. tarak kemiği arasındaki açıdır. Normali 5-15 derece arasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri