Sürekli Uyku Hali Hangi Vitamin Eksikliğinde Olur? Bir süredir sürekli uyku hali yaşıyorsanız B2, B6, B12 vitamini eksikliğiniz olabilir. Özellikle B grubu vitaminlerinde eksiklik kansızlık ve demir eksikliği yapabilir. Bu durum yorgunluk, halsizlik ve sürekli uyku hali yaratır.
VİTAMİN D EKSİKLİĞİ
En önemli kaynağı artık hepimizin bildiği üzere güneş ışınlarıdır. Bitkisel ve hayvansal gıdalardan da bir miktar sağlanabilir. Ülkemiz güneşi bol bir ülke olmasına rağmen D vitamini eksikliği sık görülür. D vitamini eksikliği olanlarda yorgunluk, halsizlik ve kas ağrıları önemli belirtilerden.
B12 vitamini eksikliğine bağlı megaloblastik anemi, kişinin kendini yorgun hissetmesine neden olabilir. Vücutta oksijen taşıyacak kadar kırmızı kan hücresi olmadığında, kişi aşırı derecede yorgun hissedebilir.
Kas metabolizmasına etkisi olan vitamin ve minerallerin yetersiz alınması, bacaklarda güçsüzlüğe neden olabilir. Özellikle D vitamini, B12 vitamini, magnezyum ve potasyum eksikliği, bacaklarda hissedilen güçsüzlükte büyük bir rol oynar. D vitamini, kemik ve kas sağlığı için önemlidir.
Kronik yorgunluğun pek çok sebebi olabilir. Kansızlık, enfeksiyonlar, karaciğer, kalp ve böbrek yetmezlikleri, vitamin ve mineral eksiklikleri, metabolik bozukluklar (hipoglisemi), hormonal problemler (hipotiroidi, böbrek üstü bezi yetmezliği), kanser gibi ciddi sağlık sorunlarında yorgunluk bazen ilk işarettir.
İlgili 18 soru bulundu
Halsizlik hissi ile baş etmek için gerekli vitamin ve mineralleri düzenli olarak takviye etmek, dengeli beslenmek ve düzenli spor yapmak en temel yöntemlerdir. Yorgunluğunuz her gün aynı derecede devam ediyorsa ve / veya 2 haftadır devam ediyorsa mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak da fayda vardır.
Özellikle B vitamini eksikliği, yorgunluk ve halsizlik gibi belirtilerle kendini gösterebilir. B vitaminleri vücudumuz için enerji üretiminde kritik bir rol oynar. Bu vitaminler, karbonhidratları enerjiye dönüştürmek için gereken enzimlerin üretimine yardımcı olur.
Tam da bu yüzden dinç olmak için hangi vitamine ihtiyacımız var sorusuna B vitamini cevabını verebilmekteyiz. Çünkü eksikliğinde ellerde ve ayaklarda yanma, uyuşukluk hissi, güçsüzlük, unutkanlık, kalp atışında hızlanma ve bununla beraber yorgunluk hissi beraberinde gelmektedir.
Yorgunluk için vitamin takviyesi almayı düşünüyorsanız doktorunuza bildirebilir ve basit bir kan testi ile vücuttaki D vitamini seviyesini öğrenebilirsiniz. Doktor önerisi ile halsizlik ve yorgunluk için vitamin D kullanabilirsiniz.
Demir, potasyum, magnezyum, omega-3 gibi bileşikleri yanı sıra içerdikleri vitaminler ve mineraller ile enerji veren gıdalar arasında yer alan su, ılık süt, ginseng çayı, muz, badem, fındık, kabak çekirdeği, chia tohumu, yulaf ezmesi gibi taze meyve, sebze ve tahıllar ile kafeini azaltmak halsizliğe iyi gelir.
Genç insanlarda iş stresi, kansızlık, depresyon veya düşük tansiyon gibi sebepler yorgunluğa neden olurken, daha yaşlılarda diyabet, börek, kalp ve karaciğer sorunları da yorgunluğa neden olabilir. Kronik yorgunluğa sebep olan başlıca durumların başında depresyon gelmektedir.
Enerji veren vitaminler dendiğinde ilk akla gelen vitaminlerden biri C vitaminidir.
Kronik yorgunluk sendromu için uygun doktor genellikle iç hastalıkları veya romatoloji uzmanlarıdır.
Yorgunluk ve stresinizi azaltmak için potasyumdan zengin olan muz, patates, yer elması, kayısı gibi besinleri tüketin. 1 küçük boy muz 1 orta boy elma ile aynı miktarda enerji içerir.
El ve ayak bilekleri, omuz eklemeleri ve parmaklarda ağrı, değişken ruh hali, depresyon, uykusuzluk, baş ağrısı, saç dökülmesi gibi belirtiler de bulunabilir. Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği; kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa neden olur.
Özellikle soğuk algınlığı, grip, influenza gibi solunum yolu hastalıklarının birincil belirtileri arasında halsiz hissetme yer alır. Hastalığın sahip olduğu yoğunluğa ve bağışıklık sisteminin hastalıkla mücadelesine bağlı şekilde bu hissiyat artabilir.
C vitamininin antioksidan özelliği kaslar üzerinde de etkilidir. Kaslar yoğun antrenmanlar sırasında kimyasal ve fiziksel olarak hasar görebilirler. Bu hasardan kasları koruyabilmek için C vitamini büyük bir rol oynar. Bu sebeple C vitamini vücut geliştirme için önem taşıyan besin maddeleri arasında yerini alıyor.
40 yaş sonrası en büyük öneme sahip vitamin; D Vitamini. Çünkü D Vitamini yaşa bağlı değişikliklerin başlamasına karşı savaş açarak bizi korumaya yardımcı oluyor. D Vitamini yetersizliği diyabet, kalp hastalıkları, meme ve kolon kanseri ile ilişkilendirilmektedir.
B vitaminleri, enerji metabolizmasında önemli bir rol oynarlar. Özellikle B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niyasin), B5 (pantotenik asit), B6 (piridoksin), B7 (biyotin) ve B12 (kobalamin) vitaminleri enerji üretimine katkıda bulunurlar. Bu vitaminlerin yeterli alımı için çeşitli gıdaları tüketmek önemlidir.
Bu yüzden yüksek proteinli bir kahvaltı yaparak iyi hissedeceğiniz bir güne başlayabilirsiniz. Gün içinde kahve, yeşil çay, çikolata, muz, balık, yulaf ezmesi, avokado ve baklagiller gibi enerji verecek, sağlıklı besinleri tüketmek sizi zinde hissettirecektir. Su tüketmeyi unutmayın.
D ve B12 vitaminleri eksik olan bireylerde halsizlik ve yorgunluk gibi problemler görülmektedir. Aynı şekilde sabahları yorgun uyanmaktadırlar. O yüzden bu vitaminleri içeren yiyecek ve içecekler tüketilmelidir. D vitamini içeren yiyecekler arasında balık, yumurta, ciğer, mantar, havuç bulunmaktadır.
Eklem sağlığı ve genel kas-iskelet sistemi sağlığı için yaygın olarak önerilen takviyelerden biri de D vitaminidir. D vitamininin en önemli etkisi kemikler üzerinedir ve esas kaynağı güneştir. Güneş ışınlarından yeteri kadar yararlanıldığında insan vücudu doğal olarak D vitamini sentezi yapabilir.
Vit B12 eksikliğinde genellikle hastalarda ataksik yürüyüş ve denge bozukluğu ortaya çıkar.
Bilimsel araştırmalar, B12 vitamini seviyelerinin yetersiz olduğu bireylerde yorgunluk hissinin yaygın olduğunu göstermektedir. Hatta B12 vitamini düzeylerinin düşüklüğü, anemiye yol açarak bireylerde yorgunluk ve uyku hali ile sonuçlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri