Başta buzdolabı, fırın, çamaşır ve bulaşık makinaları gibi elektronik aletlerin fişlerini pirizden çekebiliriz. Geri geldiğinde yaşanacak yüksek voltaj zarar verebilir.
4 SAAT DAYANABİLİR
** Elektrik kesintisi sırasında yiyeceklerinizin ısınmasını, derin dondurucudakilerin çözülmesini geciktirmek için dolap kapaklarını mümkün olduğunca açmamaya çalışın. Kapağı açılmazsa buzdolabı yiyeceklerinizi en fazla 4 saat soğuk tutabilir.
Arıza kaynaklı bölgesel bir elektrik kesintisi söz konusu ise, en kısa sürede bölgede görevli dağıtım şirketi çağrı merkezine veya Alo 186 hattına bildirmelisiniz. Bu durumda görevli personel arıza kaynağını tespit ederek gerekli çalışmaları yapacak, arıza giderildikten hemen sonra elektriğiniz açılacaktır.
Derin dondurucunuz çalışmasa da 12 saat boyunca yiyeceklerinizi donmuş olarak tutabilir. Bunun için derin dondurucunun kapağını açmamanız gerekir. Kapağı sık açarsanız ve açık bırakırsanız ortamdaki sıcak hava dondurucu içindeki havayı ısıtacak ve gıdalarınızın donuk kalma süresini kısaltacaktır.
Elektrik kesintilerinde; enerjinin ani gidişi, gelişi ve dalgalanmaları, teknolojik aletlerin bozulmalarına neden olabilmektedir. Bu nedenle; kesintiler sırasında, buzdolabı ve televizyon gibi teknolojik aletlerin bozulmalarına sıkça rastlanılmaktadır. Kesinti durumunda, fişler prizlerden çıkarılmalıdır.
İlgili 44 soru bulundu
- eğer elektrik olmazsa mikrodalga kullanamayız. - eğer elektrik olmazsa buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi kullanamayız.
Jeneratör: Mekanik enerjiyi dalgalı akım halinde elektirik enerjisine çeviren makinelerdir. Elektirik kesildiğinde, elektornik cihazlara zarar vermeden devreye girer.
Kısa yolculuklar için birkaç saat önceden buzdolabının fişini çekmeniz gerekmez. Bir saat önce fişini çekmeniz yeterlidir. Buzdolabını nakliyeden hemen sonra çalıştırırsanız buzdolabının mekanizması zarar görür ve buzdolabı zarar görür. Bunun nedeni, taşınan soğutucudan gelen yağın kompresör hattına karışmasıdır.
Uzun süre kapağı kapalı olan buzdolabı, içindeki sıcaklığı sabit tutmak için olağandan daha fazla enerji harcıyor anlayacağınız. Bu durumda ne yapıyoruz? Buzdolabımızı hemen değiştirmiyor, onun yerine öncelikle mutlaka bir bakım servisini çağırıyoruz.
Kokuyu yok etmek için tahliye haznesini temizlemek gerekir. Tahliye haznesini bulmak için buzdolabının arkasındaki su boşaltma borusunu izleyin. Borudaki suyun boşaldığı, borunun altındaki bölüm tahliye haznesidir. Üzerinde bulunan vidalı kapağı sökerek haznedeki suyu boşaltabilirsiniz.
Eğer merkez santralin elektrik kesintisinde aldığı bir önlem yoksa elektrik gittiğinde internetiniz de kesilir bu durumu bağlı olduğunuz telekom merkezine giderek bildirmeniz gerekmektedir eğer VAE altyapı kullanıyorsanız.
Telefonun çalışabilmesi için gerekli olan, 6 ila 12 volt akımın telefon santralinden gelen kırmızı renkli bakır tel ile sağlandığını belirtmiştik. Bu nedenle evinizde elektrik yokken bile, telefona gerekli akım santralden sağlandığı için, telefonunuz elektrik kesikken bile çalışmaya devam edecektir.
Cumartesi ve Pazar günleri ise kapalıdır.
Kullanım hatasından kaynaklanmayan, trafo patlaması veya habersiz gerçekleştirilen elektrik kesintileri gibi dış kaynaklı etkenler sonucu meydana gelen arızalar dolayısıyla tüketicinin zararının TEDAŞ tarafından karşılanabileceği kaydedildi.
EPDK Başkanı Yılmaz 12 saatten uzun olan kesintilerde abonelere tazminat ödenmesi gerektiğini dile getirdi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, mücbir sebepler haricinde elektrik kesintilerinin 12 saatten uzun olması halinde, abonelere tazminat ödenmesi gerektiğini söyledi.
Buzdolabının kapağının açık kalması içindeki soğumuş havanın dışarı çıkmasına sebep olduğu için daha çok enerji harcamasına neden olur. Buzdolabının çok sık açılıp kapatılmaması ve buzdolabı kapak contalarının doğru çalışması, enerji tasarrufu için önemlidir.
Öncelikle merak ettiğiniz “Buzdolabı temizlerken fişi çekilir mi?” sorusunun yanıtını vererek başlayalım. Evet, buzdolabının fişini çekerek temizlik esnasında güvenliğinizi sağlayabilirsiniz. Ayrıca statik yani dondurucu kısmı buzlanan bir buzdolabınız varsa buzların erimesi için de bu adım olmazsa olmaz.
-Kapısı çok sık açılmamalıdır. -Besinler konulmadan boş olarak çalıştırılmalıdır. -Buzdolabınızın fişini, prizden çırkartmayınız.
Buzdolabın fişini çekin. Buzdolabını tamamen boşaltın. Bir kaba ılık su koyun ve içine yarım fincan karbonat koyup karıştırın. Tüm çıkarılabilir parçaları çıkararak hazırladığınız ılık su karbonat karışımı ile parçaları silin.
Buzdolabı temizliğine başlamadan önce olası bir tehlikeye karşı dolabın fişini çekmelisiniz. Eğer fiş çekilmeden temizlik yapılırsa kablolara su gelebilir ve bu durum hayati bir risk oluşturabilir. Dolabın fişini çektiğiniz anda buzluk kısmındaki buzlar erimeye başlar ve dolap bir süre dinlenir.
Siz dolabın fişini çektiğinizde yapmış olduğunuz çalışmama aralığı dengesiz olduğunda sağlıklı soğutma sağlanamaz.
Buzdolabı fişten çıkarıldığında ya da taşıma sonrasında hemen çalıştırılmamalıdır. Buzdolabının içindeki gazın yerine oturması için belli bir süreye ihtiyaç vardır. Bekleme süresi olarak tavsiye edilen zaman da bu gazın oturma sürecidir. Bu anlamda gerekli hassasiyet gösterilerek buzdolabı çalıştırılmalıdır.
Elektrik Piyasası Bağlantı ve Sistem Kullanım Yönetmeliği 13 üncü maddesi gereğince; perakende satış sözleşmesinin dağıtım şirketine ulaştığı tarihten itibaren; Kentsel ve kentaltı dağıtım bölgelerinde 24 saat içerisinde, Kırsal dağıtım bölgelerinde 48 saat içerisinde, elektriğiniz açılır.
Elektrik aboneliği başvurusu yapmak için bulunulan ilin ilgili elektrik dağıtım şirketine başvurmak gerekir. Bunun için şubeye giderek elektrik aboneliği açma talebinde bulunulabilir.
Elektrik nedeniyle bazı bölgelerde su kesintileri de yaşanıyor. Elektrik kesintisi nedeniyle bazı bölgelerde doğalgaz kesintileri de meydana geliyor. Vatandaşlar elektrik kesildiğinde kombilerini mutlaka kapatmaları gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri