Demir, potasyum, magnezyum, omega-3 gibi bileşikleri yanı sıra içerdikleri vitaminler ve mineraller ile enerji veren gıdalar arasında yer alan su, ılık süt, ginseng çayı, muz, badem, fındık, kabak çekirdeği, chia tohumu, yulaf ezmesi gibi taze meyve, sebze ve tahıllar ile kafeini azaltmak halsizliğe iyi gelir.
Kronik yorgunluğun nedenleri kişinin yaş grubuna göre de değişiklik gösterebilir. Genç insanlarda iş stresi, kansızlık, depresyon veya düşük tansiyon gibi sebepler yorgunluğa neden olurken, daha yaşlılarda diyabet, börek, kalp ve karaciğer sorunları da yorgunluğa neden olabilir.
Halsizliğe iyi gelen şeyler arasında; Omega 3, ceviz, ıspanak, semizotu ve chia tokumu başta yer almaktadır. Ancak beslenme ile halsizlik geçmiyorsa psikolojik nedenlerle ortaya çıkmış olabilir. Bunun için de papatya, yeşil çay, beyaz çay, melisa ve kantaron çayı içebilirsiniz.
Yorgunluk ve halsizliğe iyi gelen vitaminler; B vitaminlerinin tümü ve D vitamini şeklindedir. B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12 vitaminleri ile D vitamini içeren besinler halsizliğe ve yorgunluğa iyi gelmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Tam da bu yüzden dinç olmak için hangi vitamine ihtiyacımız var sorusuna B vitamini cevabını verebilmekteyiz. Çünkü eksikliğinde ellerde ve ayaklarda yanma, uyuşukluk hissi, güçsüzlük, unutkanlık, kalp atışında hızlanma ve bununla beraber yorgunluk hissi beraberinde gelmektedir.
Sürekli uyku hali kansızlık problemi yaşayan kişilerde görülür. Kansızlığın temel nedeni de demir eksikliğidir. Zaman zaman kalsiyum eksikliği de sizi uyumaya teşvik eder. Ayrıca, B2 ve 12 vitaminleri ile aynı kategoride bulunan B6 vitamini eksikliği durumunda insan vücudunda uyku bozuklukları baş gösterebilir.
Halsizlik hissi ile baş etmek için gerekli vitamin ve mineralleri düzenli olarak takviye etmek, dengeli beslenmek ve düzenli spor yapmak en temel yöntemlerdir. Yorgunluğunuz her gün aynı derecede devam ediyorsa ve / veya 2 haftadır devam ediyorsa mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak da fayda vardır.
Halsizliğe iyi gelen yiyecekler arasında; yulaf ezmesi, yoğurt, süt, balık, kuru yemiş, baklagil, muz, badem ve kabak çekirdeği bulunmaktadır. Beslenmenize bu yiyecekleri eklerseniz halsizliğiniz kısa sürede geçecektir. Ancak yine de geçmeyen halsizlik durumunda bir doktorla görüşmeyi ihmal etmeyin.
Çabuk yorulmanın bazı nedenleri arasında kalp yetmezliği, demir eksikliği, B12 vitamin eksikliği, nefes darlığı, solunum yolları hastalıkları, astım ve en önemlisi bir kanser nedeniyle de bu yorgunluk hissi oluşabilmektedir.
B12 vitamini eksikliğine bağlı megaloblastik anemi, kişinin kendini yorgun hissetmesine neden olabilir. Vücutta oksijen taşıyacak kadar kırmızı kan hücresi olmadığında, kişi aşırı derecede yorgun hissedebilir.
Mental Yorgunluk Nasıl Önlenir? Mental yorgunluğun üstesinden gelebilmek için öncelikle zihni rahatlatacak aktivitelere ağırlık vermek gerekir. Meditasyon, yürüyüş, kitap, gezinti, sosyalleşmek ve vitamin takviyeleri başlıca zihin dinlendirme yöntemleridir.
Yorgunluk, tekrarlayan ve uzun süren stresin, uyku problemlerinin, depresyon ve diğer bazı psikolojik sorunların sonucunda da oluşabilir. Alkol ve sigara kullanımı, yorgunluktan korunmak için kullanılan uyarıcılar ve bazı ilaçlar ve daha da önemlisi beslenme yanlışları yorgunluğun başlıca nedenlerindendir.
D vitamini eksikliği, demir eksikliği, B12 eksikliği, B6 ve B2 vitamini eksikliği, kalsiyum eksikliği yetişkinlerin yanı sıra çocuklarda da uykusuzluğa neden olabilir. Özellikle D vitamini eksikliği yaşayan kişilerde uykusuzluk sıkça görülebilir.
Halsizlik, son dönemin en çok görülen rahatsızlıkların içinde yer almaktadır. Halsizliğin oluşmasında birçok sebepler rol oynamaktadır. Halsizlik şikayetinden olan kişilerin hastanelerdeki, İç Hastalıkları bölümünde yer alan Dahiliye doktorlarında yardım istenilmesi uygun olacaktır.
Gün içinde kahve, yeşil çay, çikolata, muz, balık, yulaf ezmesi, avokado ve baklagiller gibi enerji verecek, sağlıklı besinleri tüketmek sizi zinde hissettirecektir. Su tüketmeyi unutmayın.
Yeterli su tüketimi cilt kırışıklıklarını önlüyor
Vücutta susuzluğun olması halsizlik ve yorgunluk hissine neden olmaktadır. Susuzluğun giderilmemesi bu durumun giderek artmasına hatta bilinç kaybı ve bayılma gibi sorunlara neden olabilmektedir.
Sinir sistemi ve kas iskelet sisteminin haricinde yaşlanma, yetersiz egzersiz, kronik hastalıklar, uyku düzensizliği, kötü beslenme, vitamin ve mineral eksiklikleri, hareketsiz yaşam gibi etkenler de bacaklarda güçsüzlüğe sebep olabilir.
-Çörek otu tüketmek, halsizliğin azalmasına yardımcı olur. -Çorba ve yemeklere bol miktarda soğan sarımsak koymaya özen gösterin. -Yeşil çay içerek vücudunuzdaki kırgınlığı büyük ölçüde azaltabilirsiniz. -Enerji verici besinler tüketerek vücudunuzun ihtiyacı olan enerjiyi ve vitamini almasını sağlamanız gerekir.
B12 değerlerinin biraz düşük olması bile kişide depresyon, odaklanma sorunu, bilinç kaybı, uykusuzluk ve hatta zaman zaman denge ve kansızlık sorunlarına neden olabilir.
Bir süredir sürekli uyku hali yaşıyorsanız B2, B6, B12 vitamini eksikliğiniz olabilir. Özellikle B grubu vitaminlerinde eksiklik kansızlık ve demir eksikliği yapabilir. Bu durum yorgunluk, halsizlik ve sürekli uyku hali yaratır.
D ve B12 vitaminleri eksik olan bireylerde halsizlik ve yorgunluk gibi problemler görülmektedir. Aynı şekilde sabahları yorgun uyanmaktadırlar. O yüzden bu vitaminleri içeren yiyecek ve içecekler tüketilmelidir. D vitamini içeren yiyecekler arasında balık, yumurta, ciğer, mantar, havuç bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri