tarihinden önce tüketilmesi tavsiye edilir. ' şeklinde belirtilebilir. Stt daha çok hayvansal orijinli gıdalarda geçerli iken, Tett bitkisel kökenli gıdalarda kullanılmaktadır.
Türkçe'de TETT açılımı, “Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi” anlamına gelmektedir. Sağlık Bakanlığı'nın her ürün için son kullanma tarihi kapsamında uygulanmaktadır. Fakat TETT, bundan farklı olarak ürünün tarihi geçse bile özelliklerini koruduğu takdirde tüketilebileceği tarihi belirtir.
Gıda alışverişlerinizde son tüketim tarihi (STT) geçmiş ürünleri almayınız, bu ürünlerle ilgili Bakanlığa şikayette bulununuz. Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT) ise uygun şekilde muhafaza edildiğinde, gıdanın kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösteren tarihi ifade etmektedir.
TETT, bir ürünün uygun koşullarda saklandığında hangi tarihe kadar tüketilebileceğine dair bir tavsiyedir. O tarih geçse dahi, ürün kontrol edilerek tüketilebilir. SKT ise ürünün son kullanılabileceği/tüketilebileceği tarihi ifade eder. Bu tarih geçtiğinde, ürün kesinlikle kullanılmamalıdır.
TETT tavsiye edilen tüketim tarihi anlamına gelir. TETT, Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği'ne göre, uygun şekilde muhafaza edilmesi durumunda gıdanın kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösteren tarihtir. Etikette belirtilen TETT gününe kadar gıda, kalitesini en iyi şekilde muhafaza edebilmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
''TETT GEÇSE DE GIDAYI ÇÖPE ATMAYIN''
Etikette belirtilen TETT gününe kadar gıda, kalitesini en iyi şekilde muhafaza edebilmektedir. Fakat bu tarihten sonra gıdanın kalitesi ve besin değeri azalmaya başlayabilir. Özellikle bakliyat, çay, şeker gibi raf ömrü daha uzun olan gıdaların etiketinde TETT yer almaktadır.
STT açılımı nedir? “Son Tüketim Tarihi” nin kısaltmasıdır.
S.T.T, mikrobiyal açıdan bozulmaya elverişli, daha hızlı bozulan gıdalarda kullanılan tarihtir. İnsan sağlığı açısından kısa sürede tehlike oluşturabilecek olan gıdaların tüketilebileceği son tarihi belirtir. Daha önceden son kullanım tarihi olarak adlandırılırdı (S.K.T. ).
Son Tüketim Tarihi, bir ürünün tüketilmesi gereken nihai tarihi gösterir. Örneğin bir gıda ürününün üzerinde STT 03.07.2022 yazıyorsa, 04.07.2022 tarihi itibariyle tüketilmesi sakıncalıdır.
STT veya TETT Kullanımı
Mikrobiyolojik açıdan kolay bozulabilen ve bu yüzden kısa bir süre sonra insan sağlığı açısından tehlike teşkil etmesi muhtemel olan kanatlı eti ve ürünleri, balık, kırmızı et ve ürünleri, süt ve süt ürünleri gibi gıdalarda STT kullanılır.
Biranızı gönül rahatlığıyla içebilirsiniz. Bu sese ek olarak biranın köpürmesine de bakmanızı tavsiye ederiz. Kapağı yeni açılmış bir birada hafif bir köpürme meydana gelecektir. Biranın bozulup bozulmadığını anlamak için en son ve en önemli nokta ise şişenin dibini kontrol etmektir.
Son kullanma tarihi belirlenirken ürünün, hesap üzerinde ki (mikrobiyolojik) bozulma süresinden ve tüketilmesi halinde zarar verebilme yüzdesinden faydalanılarak tarih belirlenir ve ortaya çıkan süreden bir miktar önceki tarihler son kullanma tarihi olarak yazılır.
TETT tavsiye edilen tüketim tarihi anlamına gelir. TETT, Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği'ne göre, uygun şekilde muhafaza edilmesi durumunda gıdanın kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösteren tarihtir. Etikette belirtilen TETT gününe kadar gıda, kalitesini en iyi şekilde muhafaza edebilmektedir.
Tavsiye edilen tüketim tarihi için etiket üzerinde başka bir yere “Tavsiye edilen tüketim tarihi (TETT):” şeklinde atıfta bulunuluyorsa atıf yapılan yerde “TETT:…” kısaltması kullanılarak tavsiye edilen tüketim tarihi bildirilir.
Süt en fazla şüpheye düşülen gıda maddelerinden biridir ancak tadı ve kokusu bozulmadığı müddetçe, son tüketim tarihi biraz geçmiş sütleri kullanabilirsiniz.
Snapchat'te Streak nedir diye soracak olursanız; İki arkadaşın 24 saat içinde arka arkaya üç günden fazla bir süre boyunca birbirine snap atması demektir.
Türkçe anlamı üzerinde TETT ''Tavsiye edilen tüketim tarihi' olarak bilinmektedir. Bu durum Sağlık Bakanlığı bünyesinde her ürün için son kullanım tarihini kapsamında eklenmektedir. Bu konuda son tüketim tarihi STT ile karıştırılmaması gerekir.
Son kullanma tarihi, bir ürünün sağlıklı ve kaliteli bir şekilde en son kullanılabileceği tarihtir. Bu tarihten sonra ürünün kullanımı veya tüketilmesi risk taşıyacağı için ürünler bu tarihten sonra satılamaz. Bu kodlamaların çoğu, inkjet kodlama makinası denilen cihazlarla yapılmaktadır.
Birçok ürünün etiketinde ST veya STD kısaltmasını görebilirsiniz. Bu kısaltma standart beden ifadesinin kısaca gösteriliş biçimidir. Beden ölçüleri, kıyafetlerde genellikle geniş bir aralıkta karşımıza çıkar. Bu ölçüler çoğu zaman 34'ten başlar ve 54'e kadar devam eder.
Son kullanma tarihi, bir ürünün daha öncesinde tüketilmesi veya kullanılması gerektiğini belirten tarihtir. Söz konusu bir gıda ise, o tarihe kadar tüketilmesi gerektiğini belirtir. Yasa gereği veya çabuk bozulan mallar için öngörülen raf ömrünü dolduran bir şey kullanılmamalıdır.
Bir ürünün SKT'sini nerede bulabilirim? Son kullanım tarihi, ambalajın üzerinde ve ürünün teknik veri sayfasında açıkça görünmelidir, üretim tarihine göre aylar veya yıllar cinsinden ifade edilir.
"son tüketim tarihi" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 2 sonuç sell-by-date i.
Tamamlayıcı sağlık sigortası, SGK'lı kişilerin sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu özel hastanelerde yer alan tıbbi işletmelerden yararlanmanı sağlayan bir sigorta türüdür. Yani SGK'sı olmayan kişiler, tamamlayıcı sağlık sigortasından veya kısaltması ile TSS'den yararlanamaz.
Eğer herhangi bir değişiklik tespit etmediyseniz “tavsiye edilen tarih”i dolan ürünü yiyebilirsiniz. Gıda Mevzuatımıza göre mikrobiyolojik olarak bozulma riski olan ürünlerde "Son Kullanma Tarihi" yazılır. Mikrobiyolojik olarak bozulma riski olmayan ürünlerde "Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi" yazılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri