Kakao, tatlılarda, atıştırmalıklarda ve içeceklerde sık kullanılan, lezzetli ve popüler bir besindir. Ancak bazı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir.
Genellikle kakao veya kakao ürünlerine karşı alerji ile ilişkili belirtiler arasında baş ağrısı, kurdeşen ve diğer deri döküntüleri, mide ekşimesi, nefes alma güçlüğü ve kafa karışıklığı yer alır.
Çikolatanın bileşenlerine karşı alerjik reaksiyon geliştirilmesi, kakao alerjisinden daha sık görülür. Çikolata alerjisi, çikolatanın içeriğindeki tatlandırıcılar ve emülgatörlerden kaynaklı da gelişebilir. Alerji ve intolerans sıklıkla karıştırılsa da farklı etkilere sahiptir.
Yeterince saflaştırılmazsa, kakao alerjenleri içerebilir. Son derece nadir olmasıyla birlikte kakaoya karşı alerjik reaksiyon meydana gelebilmektedir.
2. Hazır Soslar. Mayonez ve ketçap gibi çocuğunuzun severek tükettiği hazır soslar da çocuklarda alerji görülme ihtimalini artıran besinler arasındadır.
İlgili 20 soru bulundu
Kırmızıbiber ve biberli yemekler, sucuk, sosis gibi işlenmiş et ürünleri çocuklarda alerji ve astımın alevlenmesine neden olur. Baharat, çocukların beslenmesine sıklıkla pizza ve lahmacun gibi gıdaların tüketimi sırasında girer. Kola da bol kafein içeren ve uyarıcı olduğu bilinen bir içecektir.
Bağışıklık sisteminin kakaoda bulunan proteinleri zararlı olarak algılaması alerjik reaksiyon oluşmasının zeminini hazırlar. Bağışıklık sistemi bu “zararlı” maddeye karşı savunmaya geçer histamin ve antikor üretir. Bu durumunun sonucunda kakao alerjisi meydana gelir.
Organik ham kakao bir süper besindir. Doğru ham kakaoyu tüketmenin size birçok şaşırtıcı faydası olacaktır. Örnek olarak antioksidanlarınızı artırmak, kan basıncınızı düşürmek ve kanser riskinizi azaltmak gibi.
Kakao Neden Yapılır? Kakao ağacından toplanan kakao çekirdekleri kurutulur ve işlenmesi için fabrikaya gelir. Yabancı maddelerden arındırmak için eleklerden geçirilir ve kabuklarından ayrılması için yüksek ısıya maruz bırakılır.
Ham kakao tozu içerisinde yüksek oranda bitkisel antioksidan bulundurmakta. Antioksidan, serbest radikal olarak bilinen hücrelere zarar veren moleküllerin temizlenmesine yardımcı olur. Dolayısıyla vücut hücrelerinin hasarını önleyerek sağlıklı yaşamı destekler.
Alerjiye en sık sebep olan besinler
İnek sütü, yumurta, balık, kabuklu deniz ürünleri (karides, kerevit, ıstakoz, yengeç), kabuklu kuruyemişler (fındık, fıstık, ceviz), yaban mersini, domates, çilek, çikolata, ketçap, mayonez, margarin, bal gibi yiyecekler en sık alerjiye yol açan besinlerdir.
Kakao tozu, yağ veya süt içermediğinden, genellikle şekersiz olarak satılan tam bar çikolata ve pişirme çikolatasından daha az zengindir.
Kakao dolaşım sistemine endorfin enjekte ediyor ve kişilerde mutluluk hissine yol açıyor. Ayrıca kakaonun içindeki yüksek magnezyum miktarı kasların gevşemesini sağlıyor.
Çikolata alerjisi, çikolata yedikten sonra ciltte kaşıntı, kızarıklık, yanma hissi ile birlikte ortaya çıkabilir. Çikolata alerjisi olan kişilerde çikolatanın içinde bulunan bileşenlerden herhangi birine karşı aşırı hassasiyet duyulabilir.
Ham kakaolar, üretilen kakao çekirdeklerinin herhangi bir fabrikasyon ve ısıl işleme maruz kalmadan, saf olarak tüketilen kakao çeşididir. Hamur işleri, tatlılar, kek ve pasta gibi besinlerde kullanılan normal kakao tozu ise, fabrikada üretilen ve içerisinde birçok katkı maddesi bulunan bir üründür.
Damarlarda rahatlama sağlayarak kalbi rahatlatıyor. Vücuda direnç katarak kanserden koruyor. Kalsiyum sayesinde kemikleri diri tutmaya ve yenilemeye yardımcı oluyor. Damar ve kalp için çalışması vesilesiyle, yüksek tansiyonu dengeleyerek, vücudu rahatlatıyor.
*Bal ve ham kakao tozunu, ılık süte ilave ederek 1 yaş üstü bebeğinize leziz sütlü içecek hazırlayabilirsiniz. *Yoğurtla karıştırıp doğrudan tüketebilirsiniz.
Çikolatanın ana bileşeni olan kakao, esasında saf haldeyken gluten içermiyor.
Doğal kakao tozu genellikle kırmızımsı bir renk tonu ile kumlu kahverengidir ve parlak ve meyveli tadı vardır. Alkalize işleme, rengi kadifemsi kahverengi veya siyaha yakın koyulaştırır ve kakaonun daha büzücü notalarını yumuşatır, böylece daha derin, ve hoş bir tat bırakır.
Kakao'da kafein var mı? Kafein, genellikle kakaonun içeriğindeki ana uyarıcı madde olan teobromin ile karıştırılır. Aslında kakaonun içerisinde neredeyse hiç kafein yoktur.
Hassasiyet birkaç gün veya birkaç yıl sürebilir. Birçok durumda duyarlılaşma süreci tamamlanmamıştır. Hasta bazı semptomlar yaşar, ancak tam bir alerjiye sahip değildir. Alerjiler de mevsimlik olabilir.
Alerji belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir. Alerjinin şiddeti de belirtiler üzerinde etkilidir. Kaşıntı, burun tıkanıklığı, sık hapşırma, kronik öksürük, nefes darlığı veya hırıltı, vücutta döküntü veya şişlik belirtiler arasında sayılabilir.
Kullanımı: Ham Kakao tozunu sıcak-soğuk içeceklerde, yulaf lapası, müsli gibi kahvaltılıkların içine ekleyebilir, kek, pasta, puding, krep, dondurma tariflerinizde kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri