Oryantal Hamamböceği – Daha soğuk ve nemli koşullarla başa çıkabilir, bodrum veya kanalizasyon borularında rahatlıkla ilerleyebilir. Eğer şartlar uygun olursa çöplükler gibi açık alanlarda da yaşayabilirler. Alman hamamböcekleri kadar çevik olmasalar da, tğla duvarlar gibi pütürlü yüzeylere tırmanabilirler.
Hamam Böceği Yatağa Çıkar mı? Hamam böceği yatağa çıkar. Evlerde mutfakta başlayan hamamböceği sorunu ilaçlama yaptırılmaz ise zamanla evin diğer odalarına kısa sürede yayılır ve yatak odasında dolaplara ve yatak etrafında konaklamaya başlarlar.
Evleri istila eden hamam böcekleri hızlı bir şekilde bütün odalara yayılırlar. Apartmanlarda ise hamam böceği tarafından istila edilen bir daire varsa bu daireden diğer dairelere duvarlardaki boşlukları, su borularını ve elektrik hatlarını takip ederek geçebilir.
Kara fatma apartman içinde bir gecede 12 kat birden dolaşabilir. Apartman dışında, duvardan tırmanıp diğer evlere girebilir ve girdikleri mekanlarda oldukça çabuk çoğalabilir. Karafatma gece boyunca yaklaşık 4,5 km yol kat edebilir.
Hamam böceklerini öldürmeyen ancak uzak tutan çözüm
Hamam böceğini kovan bitkilerden edinebilirsiniz. Özellikle defne yaprağı ve limon kabuğu hamam böceklerinin en sevmediği kokulardır. Evinize bunları koyarak hamam böceklerinin gelmesini engelleyebilirsiniz.
İlgili 19 soru bulundu
Yer altı da havanın sıcaklığıyla birlikte ısınarak, böceklerin gün yüzüne çıkmasına neden olur. Bu sebepten dolayı hamam böceklerini yaz aylarında görmek daha mümkündür. Hamam böcekleri caddelerde, evlerde veya iş yerlerinde görülebilir.
Nane ve çay ağacı gibi keskin kokulu uçucu yağlar da haşereleri uzaklaştırmada oldukça etkilidir. Bir sprey şişesinin içerisine 10 damla uçucu yağ ile su koyun ve hamam böceklerinin çıktığı yerlere düzenli aralıklarla sıkın. Bu onlar için caydırıcı bir yöntem olacaktır.
Hamamböceği İstilası İşaretleri
Hamamböceğinin olabileceği yatay yüzeyleri ve duvar zemin bağlantı noktalarında görülebilir.
Soğan ve karbonat: Bir adet soğanı ince ince doğrayın. İçerisine 1 çay kaşığı karbonat ekleyin ve karıştırın. Hazırladığınız karışımı hamam böceği yuvalarına dökün. Kısa sürede hamam böceklerinin yok olduğunu göreceksiniz.
Çevrelerinde yeterli gıdayı bulduklarında insanlara pek yaklaşmazlar. Gıda kaynaklarına ulaştıkları zaman üremeleri daha da hızlanır ve başa çıkılamayacak duruma maruz kalınmasına neden olur.
Hamam böceği gün boyunca yuvalarında saklanır ve özellikle ortam karanlık olduğunda geceleri aktif hale gelir. Çok yoğun bir istila varsa gündüz de görülür.
Temiz bir ev tüm haşereler için olduğu gibi hamam böcekleri için de elverişsiz bir yaşam alanıdır. Atılmayan çöpler, kurumuş bulaşıklar, düzenli olarak silinip süpürülmeyen ev, yere düşen yemek kırıntıları hamam böcekleri için davetkar birer unsurdur.
Hamam böcekleri ölürken bile yumurta bırakabilirler. Zor koşullarda yaşayabildikleri gibi üremeleri de dış koşullardan çok fazla etkilenmeyecek şekilde gerçekleşir. Duvar çatlakları, kenar ve kuytu yerler, mobilyaların arkası, yatak altları gibi yerler hamam böceği yumurtalarının evlerdeki gelişim ortamlarıdır.
Hamam böceklerini öldürebilen birtakım yemler mevcuttur, farklı çeşitlerde hamam böceği yemleri kullanılmalı böylece hamam böceklerinin yok edilme ihtimali arttırılmalıdır. Çamaşır suyu, konsantre sıvı, sabunlu su, böcek öldürücü sprey ve profesyonel haşere öldürücüler kullanılmalıdır.
Hamam böcekleri ise kulağınızdan içeriye girip sıkışıp kalma eğilimindedir ve ön ayakları ile kulak zarını kaşırlar" dedi. Bir üniversitede öğretim görevlisi ve omurgasız hayvan uzmanı olan Michael Sweet, Daily Star'a "Bu canlılar sıcak yerleri sever ve gündüzleri saklanırlar.
Hamam böceklerinin özellikle evlere girme sebepleri sıcak alanları sevmesinden dolayıdır. Bu sebeple hamam böcekleri ocak altlarında, buzdolabı arkalarında ve evin sıcak yerlerinde yuva yapmayı severler. Dolayısıyla özellikle bu alanlarda hamam böcekleri ile karşılaşma ihtimali oldukça yüksektir.
Termit akkarınca olarak da bilinen bir hamam böceği türüdür. Bazen beyaz karınca olarak da adlandırılırlar. Daha çok tropik bölgelerde yaşarlar. Bu hamam böcekleri ışığı sevmez ve hemen kaçarlar.
En çok merak edilen konular içerisinde çamaşır suyu hamam böceklerini öldürmek için kullanabilir mi sorusu geliyor. Bu soruya evet cevabını vermek mümkün. Özellikle hamam böceklerinin yuva yaptığı ve ürediği bölgeye çamaşır suyu dökmek suretiyle bu zararlıdan kurtulma şansı elde edilir.
Böcekler ve Çekirgeler
Hamam böcekleri kedileri etkileyebilecek parazitler taşıyabilmektedir. Bu nedenle kedilerin parazit aşılarının asla atlanmaması gerekmektedir.
Hamam Böceği 15 ay kadar yaşar. Hamam böceğini kendi ömürleri dışında öldürmek zor zordur. Radyasyona dahi dayanıklı olan hamam böcekleri, insanların bile donabilecekleri soğuk havalarda bile yaşayabilirler. Hamam böceklerinin bir diğer özelliği ise kafalarının kopması durumunda bile bir süre yaşamalarıdır.
Hamam böcekleri ahşapların, kağıtların veya çöplerin altına da yuva yapmaktadır. Bu bölümleri kontrol ederek, hamam böceklerinin yuvasını keşfedebilirsiniz. Hamam böceklerinin hızlı bir şekilde yok olması için etrafta yiyecek bırakmamanız gerekmektedir. Aç kalan hamam böcekleri daha hızlı ölmektedir.
Uçan bir hamam böceği görürseniz şaşırmayın; hamam böcekleri hem uçar hem de kaçar!
Hamam böceğinden kurtulma yolları arasında soğan ile karbonat öne çıkar. Öncelikle soğanın ince şekilde doğranması gerekir. Ardından bunun içine 1 kaşık karbonat eklenir ve karıştırılır. Bu karışım eğer hamam böceklerinin yuvasına dökülürse kısa zaman içinde hamam böcekleri evinizden uzaklaşır.
Hamam böceklerinin en sevdiği alanlar ahşap mobilyalardır. Su boruları, banyo ve mutfak boruları, bulaşık ve çamaşır makinesi giderindeki çatlaklar, havalandırma girişleri ve ısıtıcılar hamam böceklerinin eve girdiği alanlardır.
Hamam böcekleri; kuşlar, memeliler ve sürüngenler için önemli besin kaynaklarının başında gelir. Ayrıştırıcı madde tüketirler ve dışkıları bitkilerin büyümesi için en gerekli elementlerden biri olan azotla doludur. Yok olmaları durumunda hem hayvanların besin kaynağı hem de bitkilerin besin kaynağı yok olacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri