Hamam Böceği Isırmasından Şüphelenmek Doğru mu? Evinde hamam böceği görüp önce tiksinen sonra da korkan insanların pek çoğu “Hamam böceği ısırır mı?” diye sorarlar. Hamam böceği ısırığı gibi bir durum söz konusu değildir; çünkü hamam böcekleri kan emici parazitler değillerdir.
Hamam böceği insana yaklaşmaz. Evinde hamam böceği görenler gece yatağıma gelir mi, insanı ısırır mı diye korkabilirler. Fakat hamam böcekleri insanlardan kaçarlar.
Örneğin, hamamböceğinin vücutlarındaki Salmonella ve E. Coli gibi bakteriler, gıda zehirlenmesine ve dizanteriye neden olabilir. Tek bir dokunuş bile hastalığa neden olan organizmaların yiyecek ve yüzeylere aktarılması için yeterli olabilir. Hamam böceği çok ciddi bir risktir !
Hamamböcekleri hem etçil hem de otçul haşerelerdir. Bu haşereler daha çok tırnaklardan göz kapaklarından ayak ve ellerden ısırık alma şeklinde tepki göstermesine rağmen daha önce ölü ve canlı insan etini yedikleri kayıtlara geçmiştir. Isırıklar tahrişe yaralara ve hatta kabartılara neden olabilir.
Hamam böcekleri ise kulağınızdan içeriye girip sıkışıp kalma eğilimindedir ve ön ayakları ile kulak zarını kaşırlar" dedi. Bir üniversitede öğretim görevlisi ve omurgasız hayvan uzmanı olan Michael Sweet, Daily Star'a "Bu canlılar sıcak yerleri sever ve gündüzleri saklanırlar.
İlgili 40 soru bulundu
Örneğin oryantal hamam böcekleri çöpten ve çürümüş yiyeceklerden beslendikleri için bacakları ve vücutlarıyla buralardan aldıkları mikropları temiz bir yüzeye de taşırlar. Amerikan hamam böcekleri ishal, dizanteri, cüzzam, veba gibi bulaşıcı hastalıkları bulaştırır. Alerjilere ve astıma dahi yol açabilirler.
Su boruları, banyo ve mutfak boruları, bulaşık ve çamaşır makinesi giderindeki çatlaklar, havalandırma girişleri ve ısıtıcılar hamam böceklerinin eve girdiği alanlardır. Mobilya altları ve arkaları, mutfak ve banyo dolapları hamam böceklerinin yerleştiği alanlardır.
Nane ve çay ağacı gibi keskin kokulu uçucu yağlar da haşereleri uzaklaştırmada oldukça etkilidir. Bir sprey şişesinin içerisine 10 damla uçucu yağ ile su koyun ve hamam böceklerinin çıktığı yerlere düzenli aralıklarla sıkın. Bu onlar için caydırıcı bir yöntem olacaktır.
Özellikle defne yaprağı ve limon kabuğu hamam böceklerinin en sevmediği kokulardır. Evinize bunları koyarak hamam böceklerinin gelmesini engelleyebilirsiniz.
Çöpler ve pis bulaşıklar hamam böceklerinin hızlı bir şekilde evinize yerleşmesine neden olabilir. Bunların dışında dışarıdan gelen koliler, poşetler, bacalar, mutfak ve banyolardaki çatlaklar, kapının ya da camın açık kalması evinize hamam böceklerinin girmesine neden olabilir.
Çamaşır suyu, konsantre sıvı, sabunlu su, böcek öldürücü sprey ve profesyonel haşere öldürücüler kullanılmalıdır. Özel haşere tuzakları kullanılabilir. Kurtulması zor olan ve oldukça sorunlu olabilen hamam böcekleri, insanlarda doğal olarak endişeye yola açan haşerelerdir.
Soğan ve karbonat: Bir adet soğanı ince ince doğrayın. İçerisine 1 çay kaşığı karbonat ekleyin ve karıştırın. Hazırladığınız karışımı hamam böceği yuvalarına dökün. Kısa sürede hamam böceklerinin yok olduğunu göreceksiniz.
Su boruları, banyo ve mutfak boruları, bulaşık ve çamaşır makinesi giderindeki çatlaklar, havalandırma girişleri ve ısıtıcılar hamam böceklerinin eve girdiği alanlardır.
Siz evinizi ne kadar temiz tutarsanız tutun hamam (kalorifer) böceklerinin temiz eve girmemek gibi bir adetleri yoktur. Yaşam alanı sürekli hijyenik olmalı ve köşe bucak kontrol edilmelidir.Buna rağmen evimde hamam böceği var diyorsanız, diğer sebepleri araştırmakta fayda var.
Hamamböcekleri çoğunlukla geceleri gezerken, gün boyunca yarık ve çatlaklarda gizli kalmayı tercih ederler. Çoğunlukla beslenmek için geceleri ortaya çıkarlar. Evinizde bulunan tüm gıda maddeleri hamamböcekleri için çekicidir.
Termit akkarınca olarak da bilinen bir hamam böceği türüdür. Bazen beyaz karınca olarak da adlandırılırlar. Daha çok tropik bölgelerde yaşarlar. Bu hamam böcekleri ışığı sevmez ve hemen kaçarlar.
Havaların ısınmasıyla birlikte gün yüzüne çıkarlar. Yer altı da havanın sıcaklığıyla birlikte ısınarak, böceklerin gün yüzüne çıkmasına neden olur. Bu sebepten dolayı hamam böceklerini yaz aylarında görmek daha mümkündür.
En çok merak edilen konular içerisinde çamaşır suyu hamam böceklerini öldürmek için kullanabilir mi sorusu geliyor. Bu soruya evet cevabını vermek mümkün. Özellikle hamam böceklerinin yuva yaptığı ve ürediği bölgeye çamaşır suyu dökmek suretiyle bu zararlıdan kurtulma şansı elde edilir.
Hamam böceklerinin büyük bir kısmı giderden gelmekte ve insan sağlığını tehdit etmektedir. Ortama girebilecekleri farklı yerler de olabilir ancak giderden gelen hamam böceklerini yok etmek için böcek ilacı kullanılsa bile bu kısa süreli bir çözüm olacaktır.
Hamam böceklerinin sağlığı iyidir, yani bağışıklıkları oldukça sağlamdır. Besin seçmez. Yüksek radyasyon seviyelerine dayanıklıdır. Nükleer kazalardan sonra o bölgelerde bolca hamam böceği bulunduğu için bu kanıya bilim insanları tarafından varılmıştır.
Hamam böcekleri; kuşlar, memeliler ve sürüngenler için önemli besin kaynaklarının başında gelir. Ayrıştırıcı madde tüketirler ve dışkıları bitkilerin büyümesi için en gerekli elementlerden biri olan azotla doludur. Yok olmaları durumunda hem hayvanların besin kaynağı hem de bitkilerin besin kaynağı yok olacak.
Aslına bakarsanız hamam böceklerinin radyasyon direnci, böceklerin genel ortalamasının altındadır ve bazı böcek türleri, radyasyona karşı hamam böceklerinden 10 kata kadar daha dirençlidir. Dolayısıyla bir atom bombasına olan mesafelerine ve ortamda ne süreyle bulunduklarına bağlı olarak hamam böcekleri de ölecektir.
Hamam böceği, nemli ve sıcak ortamlarda yaşamayı seven haşere olması nedeni ile ev ve işyerlerinde en çok görülen böcek türüdür. Yiyeceğin bol olduğu ev, fırın, mutfak, pastane, çöplük ve lokanta gibi alanlarda çok sık görülen bu haşereler, hamam böceği ilaçlama yapılmadığı sürece hızlı şekilde üremeye devam eder.
Bu nedenle hamam böceği mücadelesinde toksik etkili olmayan, biyolojik etkili insektisitler kullanılmalıdır. Üstün CHRYSA Nano-Kapsül teknolojisi ile üretilen Chrysamed Bifomed ve Chrysamed Force ürünlerimiz hamam böceklerine karşı tam koruma sağlar. Su bazlı olup, PBO, Solvent ve toksik çözücüler içermezler.
Kahverengi bantlı hamam böcekleri , ortamın sıcaklığına bağlı olarak yaklaşık 37 ila 103 gün arasında bir kuluçka süresi ile bir seferde yaklaşık 10-18 yumurta bırakır. Dişi, ömrü boyunca yaklaşık 14 oothecae veya ortalama olarak yaklaşık 200 yavru bırakabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri