Evin bütün yüzeyini kirletebilirler ve patojen salınımı gösterebilmektedirler. Hamam böcekleri ev içine girdikleri vakit ortadan kaldırmaları çok uzun sürebilmektedir. Çok pis bir böcek şeklinde bilinen hamam böcekleri özellikle sıcak yaz mevsiminde daha fazla görülebilmektedir.
Kaynaklar. “Pis” tanımını neye göre yaptığımıza bağlı. Eğer mikroorganizmalardan zengin olmaya = pis diyorsak, hamam böceğinden daha pisiz. Hamam böceğinden bu kadar korkulmasının nedeni sık yavrulaması, çoğalan yavruların insanların yaşadığı bölgeye zarar vermesidir.
Hamam böceği de dünyanın en temiz hayvanları arasında değerlendirilmektedir.
Temiz bir ev tüm haşereler için olduğu gibi hamam böcekleri için de elverişsiz bir yaşam alanıdır. Atılmayan çöpler, kurumuş bulaşıklar, düzenli olarak silinip süpürülmeyen ev, yere düşen yemek kırıntıları hamam böcekleri için davetkar birer unsurdur.
Örneğin, hamamböceğinin vücutlarındaki Salmonella ve E. Coli gibi bakteriler, gıda zehirlenmesine ve dizanteriye neden olabilir. Tek bir dokunuş bile hastalığa neden olan organizmaların yiyecek ve yüzeylere aktarılması için yeterli olabilir. Hamam böceği çok ciddi bir risktir !
İlgili 21 soru bulundu
Özellikle defne yaprağı ve limon kabuğu hamam böceklerinin en sevmediği kokulardır. Evinize bunları koyarak hamam böceklerinin gelmesini engelleyebilirsiniz.
Çamaşır suyu, konsantre sıvı, sabunlu su, böcek öldürücü sprey ve profesyonel haşere öldürücüler kullanılmalıdır. Özel haşere tuzakları kullanılabilir. Kurtulması zor olan ve oldukça sorunlu olabilen hamam böcekleri, insanlarda doğal olarak endişeye yola açan haşerelerdir.
Hamam böcekleri ise kulağınızdan içeriye girip sıkışıp kalma eğilimindedir ve ön ayakları ile kulak zarını kaşırlar" dedi. Bir üniversitede öğretim görevlisi ve omurgasız hayvan uzmanı olan Michael Sweet, Daily Star'a "Bu canlılar sıcak yerleri sever ve gündüzleri saklanırlar.
Hamam böcekleri kış aylarında çok görülmez. Genellikle havaların ısınmasıyla birlikte yeryüzüne çıkarlar. Tesisat borularından ve merdivenlerde kolayca giriş yapabilir. Her ne kadar küçük olsalar da çok hızlı böcek türleri arasında yer alıyor.
Hamam böcekleri; kuşlar, memeliler ve sürüngenler için önemli besin kaynaklarının başında gelir. Ayrıştırıcı madde tüketirler ve dışkıları bitkilerin büyümesi için en gerekli elementlerden biri olan azotla doludur. Yok olmaları durumunda hem hayvanların besin kaynağı hem de bitkilerin besin kaynağı yok olacak.
Kambhampati, "Hamam böcekleri genelde çürümekte olan organik şeylerle beslenir. Bu gıdalarda da bol miktarda azot vardır. Bu azot, hamam böcekleri vasıtasıyla toprağa verilir, oradan da bitkiler tarafından kullanılır. Hamam böceklerinin olmamasının bitki türleri arasında büyük tesirleri olur" dedi.
Nane ve çay ağacı gibi keskin kokulu uçucu yağlar da haşereleri uzaklaştırmada oldukça etkilidir. Bir sprey şişesinin içerisine 10 damla uçucu yağ ile su koyun ve hamam böceklerinin çıktığı yerlere düzenli aralıklarla sıkın. Bu onlar için caydırıcı bir yöntem olacaktır.
Aslına bakarsanız hamam böceklerinin radyasyon direnci, böceklerin genel ortalamasının altındadır ve bazı böcek türleri, radyasyona karşı hamam böceklerinden 10 kata kadar daha dirençlidir. Dolayısıyla bir atom bombasına olan mesafelerine ve ortamda ne süreyle bulunduklarına bağlı olarak hamam böcekleri de ölecektir.
Büyük hamam böceklerinin (Amerikan Hamam Böcekleri) pisliği haşhaş tohumu kadar fakat silindirik bir şekilde olur. Küçük hamam böcekleri olan kalorifer böcekleri (Alman hamam böceği) ise karabiber tanesi benzerinde dışkılar bırakmaktadır. Genel olarak ta keskin bir kötü koku yayılır.
Su boruları, banyo ve mutfak boruları, bulaşık ve çamaşır makinesi giderindeki çatlaklar, havalandırma girişleri ve ısıtıcılar hamam böceklerinin eve girdiği alanlardır.
Çevrelerinde yeterli gıdayı bulduklarında insanlara pek yaklaşmazlar. Gıda kaynaklarına ulaştıkları zaman üremeleri daha da hızlanır ve başa çıkılamayacak duruma maruz kalınmasına neden olur.
Hamam Böceği'nin ömrü ortalama 1 yıl olmakla birlikte bazı türleri kanatları olmasına rağmen uçamazlar.Bazı türleri ise kısa mesafelerde kanatlarını kullanabilirler. Hepçil olan hamam böcekleri başları vücutlarından ayrılmadığı sürece kolay kolay açlıktan ölmezler.Başları olmadan da 1 hafta kadar hayatta kalabilirler.
Hamam böceği insana yaklaşmaz. Evinde hamam böceği görenler gece yatağıma gelir mi, insanı ısırır mı diye korkabilirler. Fakat hamam böcekleri insanlardan kaçarlar.
En çok merak edilen konular içerisinde çamaşır suyu hamam böceklerini öldürmek için kullanabilir mi sorusu geliyor. Bu soruya evet cevabını vermek mümkün. Özellikle hamam böceklerinin yuva yaptığı ve ürediği bölgeye çamaşır suyu dökmek suretiyle bu zararlıdan kurtulma şansı elde edilir.
Su boruları, banyo ve mutfak boruları, bulaşık ve çamaşır makinesi giderindeki çatlaklar, havalandırma girişleri ve ısıtıcılar hamam böceklerinin eve girdiği alanlardır. Mobilya altları ve arkaları, mutfak ve banyo dolapları hamam böceklerinin yerleştiği alanlardır.
Hamamböceklerinin hastalık yayması çoğunlukla böyle gerçekleşmez. Hamam böceklerine dokunmak elinizi kirletebilir. Kirli ellerle burnunuza, ağzınıza, gözlerinize ve açık yaralarınıza dokunduğunuzda hastalık kapabilirsiniz.
Hamam böcekleri eşyalara zarar verme niteliğine sahip olan böceklerdir. Bu eşyaların içinde kitaplar veya elektronik eşyalar bulunmaktadır. Aynı zamanda koltuk gibi mobilyalara da oldukça fazla zarar verebilen türleri oluşturmaktadır. Evin bütün yüzeyini kirletebilirler ve patojen salınımı gösterebilmektedirler.
Yiyecek ve su kaynaklarını ortadan kaldırın.
Bu nedenle, etraftaki yiyecekleri temizlemek önemlidir. Açık paketler, taşan çöpler ve hatta belirli geçirgen kaplar bile derhal ele alınmalıdır. Bir hamamböceği istilası ile uğraşıyorsanız yapılacak bir diğer önemli değişiklik, yemek yemeyi evin bir odasıyla sınırlamaktır.
Çöpler ve pis bulaşıklar hamam böceklerinin hızlı bir şekilde evinize yerleşmesine neden olabilir. Bunların dışında dışarıdan gelen koliler, poşetler, bacalar, mutfak ve banyolardaki çatlaklar, kapının ya da camın açık kalması evinize hamam böceklerinin girmesine neden olabilir.
Bir hamam böceği bir hafta, başı olmadan yaşayabilir. Açık dolaşım sistemlerine bağlı olarak ve her bir vücut parçasındaki küçük deliklerden nefes aldıklarından, nefes almak için başlarına ve ağızlarına bağımlı değildirler. Ağzı olmayan bir hamam böceği, sadece su içemediği için susuzluktan ölür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri