Hamilelik döneminde anne adayının su ihtiyacı artmaktadır. Normal bir insan günde 2- 2,5 litre suya ihtiyaç duyarken bu sayı gebelerde 3- 3,5 litreye kadar çıkmaktadır. Çünkü anne adayının fizyolojik durumuna fetal büyüme eklenmektedir. Bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısı kendini yenileme ihtiyacı duyar.
Normal bir insan günde 2, 2.5 litre su tüketmelidir. Fakat gebelik döneminde bu miktar 3, 3.5 litreye kadar çıkabilir. Çünkü annenin fizyolojik durumuna bir de fetal büyüme eklendiğinden dolayı, hamilelik döneminde vücut yüksek miktarda suya ihtiyaç duyar.
Hamilelikte çok su içmek de hamilelikte az su içmek de önerilmez. Uzmanlar gebelik döneminde günde 8 ila 12 bardak su içilmesini önermektedir.
Gebelikte bol sıvı alımı önemlidir. Yeterli miktarda su alınmaması ve bağırsak hareketlerinin de gebelik öneminde azalması sebebiyle kabızlık ve buna bağlı olarak hemoroid (basur) eğiliminin artmasına neden olur. Az sıvı alımı ayrıca idrar yolu enfeksiyonlarının gelişimine de neden olabilir.
Bebek amniyos sıvısı aslında kendi idrarından oluşur. Bu "idrarı" içer, tekrar idrar yapar ve bu şekilde bebeğin suyu denge kalır. Az su içen, günlük sıvı tüketimi gerekenin altında olan hamilelerde bu durum amniyos sıvısını etkilemez, ancak hamilelik döneminin daha zor geçmesine önemli katkılarda bulunabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Sıvı artışı sıklıkla bir soruna işaret etmez. Bazı durumlarda ise iri bebek veya gebelik şekeri göstergesi olabilir. Çok ender olarak doğum sonrası ameliyat gerektiren bir sindirim sistemi tıkanıklığına ve çok çok ender durumlarda daha farklı sorunlara işaret edebilir.
Gebeliğin 20-30. haftalarında en yüksek düzeylerine çıkan bebek suyu, 34-36. haftadan sonra azalmaya başlar. Bu azalma normal olan bir durumdur. Bebeğin suyunun doğuma yakın dönemde zaten azalacağını unutmamak gerekir.
Su Tüketim Miktarına Dikkat Etmek Önemli
Tam da bu noktada aklınızda “Gebelikte çok su içmek zararlı mı?” sorusu oluşabilir. Evet, hamilelikte az su tüketmek kadar fazla su içmek de zararlı olabilir. Kısa sürede çok miktarda su içmek, su zehirlenmesine neden olabilir12.
Su içen kişilerin vücutlarındaki toksinler, özellikle de sağlıklarına zarar verebilecek olanlardan bu şekilde kurtulmak mümkündür. İdeal, günde içilecek 3 litre su ile sağlıklarını iyileştirmek için vücutlarındaki toksinleri temizleyebilmeleri mümkün olabilmektedir.
Doz önemli bir kavramdır. Evet, günde 6-7 litre su içmek, su zehirlenmesine sebebiyet verebilir. Bu miktar kilogram başına 90 grama tekabül etmekte, yani eğer siz 70 kilogram iseniz 6.300 ml su, sizi %50 ihtimalle öldürecektir.
Fakat mide bulantısı gibi sebeplerle “Gebelikte su içemiyorum.” diyenlerin sayısı da hiç az değil. Bu durumda doktorunuza danışarak suyun içerisine salatalık, çubuk tarçın, limon gibi sebze ve baharatlar ekleyerek suyun tadını değiştirebilirsiniz.
Gebelik dönemindeyseniz su içmekle ilgili merak ettikleriniz arasında gebelikte soğuk su içmenin herhangi bir zararı olup olmadığı bulunabilir. Sağlıklı bir gebeliğin sürdürülebilmesi için yapılması ve yapılmaması gereken birçok şey bulunur. Gebelikte soğuk su içmek, yapılmaması gerekenler arasında yer almaz.
Hamileliğin ilk üç ayında ideal kilosunda olan anne adayları dahil olmak üzere, kusma ve mide ekşimeleri sebebiyle kilo kayıpları yaşanabilir. İdeal kilonuzda hamile kaldıysanız kilo kaybetmenizi genel olarak istemeyiz. Kilo fazlası varsa ve hamileliğin henüz başındaysak kontrollü kilo vermek zararlı değildir.
Farklı kilo ve boya sahip insanlarda oran değişmekle birlikte, bir insanın gün içinde ihtiyaç duyduğu su miktarı günde 8 su bardağı kadardır. Ortalama 1 litre suyun 5 bardağa denk geldiğini düşünürsek, günde ortalama 1-1,5 litre ya da 8 bardak kadar su içmek gerekir diyebiliriz.
Hamilelik döneminde anne adayının su ihtiyacı artmaktadır. Normal bir insan günde 2- 2,5 litre suya ihtiyaç duyarken bu sayı gebelerde 3- 3,5 litreye kadar çıkmaktadır. Çünkü anne adayının fizyolojik durumuna fetal büyüme eklenmektedir.
Sık İdrara Çıkma
Hamileliğin erken döneminde (genellikle döllenmeden 2 ila 3 hafta sonra) çok sık idrara gitme isteği olur. Hormonlardaki değişiklikler idrar miktarında da artışın sebebidir.
Doktorlara gelen vakalar incelendiğinde, bazı kişilerin bir saat içinde 6 litre su içerek su zehirlenmesi yaşadığı da ifade edilir. Su zehirlenmesine neden olacak başka faktörler de bulunur.
Su içtikten sonra yaklaşık 20 dk sonra ince bağırsaktan su kana karışır. Böbrekler yaklaşık her 60dk vücudumuzdaki tüm kanı tek tur filtreler, eklersek yaklaşık 1 saat 20 dakika sonra bir bardak su atılmaya hazır idrar haline gelir.
Birçok uzmana göre; gün içinde 8 defa olmak üzere toplam 2 litre içilmelidir. Ancak bazı sağlık uzmanları vücudun ihtiyaç duyduğu zamanlarda diğer bir deyişle susama duygusu yaşandığında su içilmesini önerir. Bir diğer görüş ise gün içinde ihtiyaç duyulmasa bile birkaç damla içmek gerektiğini vurgular.
Normal bir insan günde 2, 2.5 litre su tüketmelidir. Fakat gebelik döneminde bu miktar 3, 3.5 litreye kadar çıkabilir. Çünkü annenin fizyolojik durumuna bir de fetal büyüme eklendiğinden dolayı, hamilelik döneminde vücut yüksek miktarda suya ihtiyaç duyar.
Günlük kalsiyum ihtiyacını karşılamak için, süt, yoğurt, ayran tüketimine özen gösterilmelidir. Bitki çaylarında 1 fincandan fazlası tüketilmemelidir. Maden suyunada haftada 3-4 kez yer verilebilir. Asitli ve şekerli içecek tercih edilmemelidir.
Amniyotik sıvı şeffaf ve temiz bir sıvıdır. Ama bazen amniyotik sıvı içerisinde koyu yeşil yada kahverengi renk değişikliği varsa bebeğin kakasını yaptığını gösterir, bebek sıkıntıdadır ve acilen doğum gerekirse sezaryenle gerçekleştirilmelidir.
Bebeğin amniyon sıvısı bebeğin idrarıdır. Genelde 9. haftadan itibaren, bebeğin böbrekleri idrar üretmeye başlar. Bebek idrarı yapmaya başlayınca rahim içine boşalan amnion sıvısını yutmayada başlar. Böylece amniyon sıvısının dengesi sağlanmış olur.
21 haftalık gebelikte bebek nerede durur? Anne karnında bebeğin güvenli bir şekilde büyümesini sürdürdüğü rahim, hamileliğin 21. haftasında orta karın seviyesine kadar gelir. Rahim, 20. haftadan önce göbek deliğinin altındadır.
Plasenta ne zaman oluşur? Plasenta gebeliğin başında oluşmaya başlar ve gebeliğin ilk 12 haftasında gelişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri