Tüm bakliyatları kısık ateşte, yavaş yavaş pişirmelisiniz. Yüksek ateş, kabukların pişme sırasında tanelerinden ayrılmasına sebep olur. Bakliyatları pişirirken suya ekleyeceğiniz bir çay kaşığı kimyon yemeğinize ayrı bir lezzet katar. Pişme süresinin uzamasını engellemek için yemek tuzunu en son aşamada eklemelisiniz.
Tuzu en başta atıyorsunuz
Tuzu en başta ya da pişirmenin ortasında eklemek pişirme süresinin uzamasına yol açar. Bu yüzden siz yine sabredin ve tuzu pişmeye yakın, en son aşamada ekleyin.
Birçok bakliyatın türüne göre bu ıslatma süreleri değişiklik gösterse de genel olarak oda ısısından daha serin bir yerde yaklaşık 15-18 C derecede 24-48 saat kadar eğer yaz ise ekşime yapmaması için buz dolabının sebze kısmında 24 saat ıslatma fermente işlemi yapılmalıdır.
Ayıklayıp, yıkadığınız baklagilleri en az 6 saat önceden suya koyarak bekletmeniz gerekir. Böylece sert baklagil taneleri suda beklerken yumuşar ve daha kolay pişer.
Son olarak bakliyat hazırlamanın en önemli noktasıysa; tüm bakliyatları kısık ateşte, yavaş yavaş pişirmek. Aksi takdirde yüksek ateşte pişirilen bakliyatlar ve kabukları pişme sırasında tanelerinden ayrılarak formunu kaybedebilir.
İlgili 36 soru bulundu
Tüm bakliyatları kısık ateşte, yavaş yavaş pişirmelisiniz. Yüksek ateş, kabukların pişme sırasında tanelerinden ayrılmasına sebep olur. Bakliyatları pişirirken suya ekleyeceğiniz bir çay kaşığı kimyon yemeğinize ayrı bir lezzet katar. Pişme süresinin uzamasını engellemek için yemek tuzunu en son aşamada eklemelisiniz.
Kuru baklagilleri, 4-8 saat kadar suda beklettikten sonra pişirmek, hep pişirme süresini kısaltıyor hem de gaz oluşumunu önlüyor. Suda bekletme yani ıslatma, baklagillerde bulunan demir ve çinko gibi minerallerin emilimini de azaltabilen tanin ve fitat gibi bileşiklerin miktarını da azaltıyor.
Haşlama işlemi için tencereye aldığınız nohut veya kuru fasulyenin üzerine yine soğuk su dökün. Ardından suyun içine yarım kahve fincanı kadar sirke ekleyin ve kaynaması için bırakın. Haşlanma işlemi bittiğinde suyu döküp fasulye veya nohutları pişirmek için ayırın.
Islatılmamış kuru fasulye 30-45 dakika, ıslatılmamış nohut 45-60 dakika, ıslatılmamış yeşil mercimek 20 dakika, ıslatılmamış kırmızı mercimek 3 dakika, çorba için buğday 20 dakikada pişiyor. Pirinç için ise 6-8 dakika arası pişirme yeterli.
Fasulyelerin daha iyi pişmesi için kuru fasulye ıslatma püf noktası hakkında bazı şeyleri bilmeniz gerekiyor. Bu konuda ise fasulyeleri ıslatırken suyun içine bir kaşık ekleyeceğiniz tuz size büyük yardım edecek. Islatılan fasulyelerin yeniden yıkanması da fasulyede biriken asitleri temizleyecektir.
Ayıklayıp, yıkadığınız baklagilleri en az 6 saat önceden suya koyarak bekletmeniz gerekir. Böylece sert baklagil taneleri suda beklerken yumuşar ve daha kolay pişer. 2.
Kuru fasulye herkesin kendi damak tadına göre farklı yaptığı bir yemek olsa da dikkat edilmesi gereken püf noktalar bulunmaktadır. Kuru fasulyenizi yapmak için bir gece önceden suda bekletmeniz yumuşamasına ve daha hızlı pişmesine yardım edecektir. Normal tencerede ıslanmamış kuru fasulyeler çok zor pişer.
Öncelikle kuru fasulyemizi yıkayıp geniş bir tencereye alıyoruz ,üzerine su ilave ettiğimiz fasulyelerimizi kaynamaya bırakıyoruz, kaynamaya başladıktan sonra altını kısarak yaklaşık yarım saat kadar kaynatıyoruz.Daha sonra fasulyemizi soğuk sudan geçirip süzüyoruz.
Kalsiyum, demir, B12 vitamini dışındaki B grubu vitaminleri, E vitamini ve bakır içerikleri de yüksek olan baklagiller haftada en az 2 kez tüketilmelidir.
Enerjisi yüksek hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar ve meyve tatlıları tercih edilmeli, hareketsizlik nedeniyle artan sindirim problemlerinin önlenmesi için haftada 2-3 kez posa içeriği yüksek kuru baklagiller tüketilmeli ve düzenli fiziksel aktivite yapılmalıdır. Kışın özellikle çocukların sevdiği sebzeler azdır.
Baklagillerin daha çabuk pişmesi için karbonat eklemek, en çok yapılan hatalardan biridir. Karbonatın pişirme süresini hızlandırma gibi bir yeteneği olsa da, yemeğin tüm minerallerini kaybetmesine sebep olduğunu bilmeniz gerekiyor. Bu yüzden karbonat yerine içme suyunda bekleterek besin kaybına engel olabilirsiniz.
Islanmış nohut düdüklüde 25, tencerede 35 dakikada pişer. Nohut suda ıslatılmamışsa mutlaka daha fazla su çekeceğinden 2-3 parmak daha fazla su koyulmalıdır. Pişirme süresi de düdüklü de 35 tencerede 50 dakika olarak uzar.
Kuru fasulye yemeği her evde yapılabilen bir yemek türüdür. Severek tüketilen kuru fasulye, düdüklü tencerede 10 ile 15 dakika arasında pişirilir. Tencerede pişirim süresi ise, yaklaşık 40 dakikadır.
Düdüklü kaynadıktan sonra 30-35 dakika pişiriyoruz. Eğer çok yumuşak fasulye seviyorsanız biraz daha pişirin. Afiyet olsun.
Kış aylarının vazgeçilmez yemeklerinden biri olan nohudun daha kolay pişmesi, yumuşaması ve daha lezzetli olması için bir gece önceden suya yatırıyor, ertesi gün de pişirmeden önce haşlıyoruz.
Etiniz sert ise muhakkak önceden haşlayın ki yumuşacık pamuk gibi pişsin. Nohutu süt ile ıslatmak hem daha yumuşak hem daha lezzetli hale getirecektir. Islattığımız suya yada süte bir kaç damla limon suyu damlatmak yumuşacık bir nohut yemeği yapmanın diğer bir ipucudur.
Evet, nohut suda bekletilmeden de pişirilebilir, ancak pişirme işlemi biraz daha uzun sürer. Özellikle, ıslatılmamış nohutu normal bir tencerede haşlamak bir veya 1 saat 30 dakikayı bulabilir.
Fitik asiti parçalamak için yapılması gereken fermantasyon işlemi için ilk önce baklagillerin üzerini geçecek kadar su ekleyin. Bu su içme suyu olmalıdır. 12-24 saat balkon ısısında (12-15 derece en fazla 18 derece) beklettikten sonra, suyu dökün. Tekrardan baklagillerin üzerini geçecek kadar su ekleyin.
Kuru fasulyenin yemek yapılmayıp sadece haşlanması için bir gece önceden suda ıslatılması gerekmektedir. Bir gece önceden suda bekletilen kuru fasulye normal tencerede yaklaşık 1 saatte pişebilir.
Bakliyat saklanırken içine defne yaprağı eklemek, kavanozun üstünü tuz ile kaplamakta bakliyatın saklama süresini uzatacaktır. Bakliyatı buzdolabında cam kavanozda veya bez torbalarda saklamak en doğru saklama yöntemidir. Buzdolabı hem serin hem de kuru bir saklama alanıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri