Genellikle çok hafif olan yerleşme kanamasında birkaç saat sürebilen bir lekelenme yaşanabilir. Sadece bir kan lekesi veya pembemsi veya kahverengimsi akıntı olabilir. Adet kanaması 3-8 gün kadar devam eden kırmızı renkli bir kanamadır.
Gebelikte özellikle ilk 3 aylık dönemde yerleşme kanaması ya da farklı türde kanamalar yaşanabiliyor. Bu kanamalar genellikle 6-12 gün kadar devam ediyor. Kanamalarda şiddet ve süreklilik tamamen anne adayına göre değişiklik gösteren bir durum oluyor.
Anne adayları gebelik döneminde nedensiz ve tehlikeli olmayan kanama şikayetleri yaşanabilir. Bu süreçte adet kanamasının düzenli olacağını söylemek zordur. Hamileliğin ilk başından itibaren adet kanaması da dahil yaşanan hiçbir kanama düzenli olma eğiliminde değildir.
Hamileyken regl olunur mu? Bir kadın hamileyken yumurtlama süreci sona erdiği için bu sorunun cevabı “hayır”dır. Çünkü hamilelik boyunca regl olunmaz.
Halk arasında genellikle üstüne görme olarak adlandırılan yerleşme kanaması, döllenmeden sonraki 10 ile 14 gün arasında meydana gelmektedir. Adet tarihinden ise yaklaşık 4-5 gün önce yerleşme kanamasının meydana geldiğini ifade edebilmek mümkündür.
İlgili 26 soru bulundu
Gebelik, genellikle adetin orta dönemlerinde oluşur. Yani adet başladıktan 14 gün sonra olur. Ancak yumurta rezervinin azalması ve üstüne görme durumlarında çok nadir olarak kadınlar adet döneminde de hamile kalabilirler. Üstüne görme adetleri normal bilinen adetler gibi yoğun ve 3-4 gün sürmemektedir.
Regl dönemi 28 günde bir olurken yerleşme kanaması regl döneminde birkaç gün önce olur. Regl kanaması yoğun, pıhtılı ve parlak yapıya sahipken üstüne görmede yoğunluk düşük, miktar az, renk çok açık ya da çok koyudur. Regl döneminde kasıklarda kramp oluşurken üstüne görmede hafif ve belirsiz kanamalar olur.
Hamileyken teorik olarak adet görmek mümkün değildir. Çünkü hamilelikte adet döngüsü durur. Fakat hamileyken kanama olabilir, bu adet değildir. Hamileliğin erken döneminde olan kanama çoğu zaman düşük tehlikesi anlamına gelir.
Yerleşme kanaması, genellikle hamile kaldıktan 10 ila 14 gün sonra (1.5-2 hafta içerisinde) meydana gelir. Bu kanama embriyonun rahme tutunduğunu gösteren bir belirti olduğu için problem edilecek bir durum değildir.
İlk üç aylık dönemde (1 ila 12. haftalar arasında) kanama meydana gelebilir ve hamilelik sırasında kanama yaşayan kadınların çoğu sağlıklı bebekler doğurur. Yine de hamilelik sırasında gerçekleşen vajinal kanamaları ciddiye almak gerekir.
Adet kanamasındaki kan akışını kişi fark edebilir ama yerleşme kanaması bu kadar belirgin değildir. Adet kanamaları yoğundur ve bu kanamalar bazı kadınlarda pıhtılaşma veya jel şeklinde görülür. Yerleşme kanaması böyle yoğun bir kanama olmadığı için pıhtılaşma görülmez.
Yerleşme kanaması rengi kahverengi veya pembe olarak gözlenebilir. Adet döneminin başlamasına kısa bir süre kala görülen kanamalara benzer şekilde gerçekleşen bu durum lekelenme şeklinde gerçekleşir. Hamilelik sürecinin başlangıcında görülen bu durum devam ederken yoğun ve uzun süren bir kanama beklenmez.
Yerleşme kanaması ortalama 24-48 saatten uzun sürmez. Adet kanaması ise ortalama 5 ila 7 gün devam eder. Yerleşme kanamasında gelen kan miktarı oldukça az iken, adet kanamasının ilk günlerinde kanama çok miktarda ve süreklidir.
Hamilelik belirtileri genellikle adet öncesi belirtilerinden daha uzun sürerler ve adet gecikmesi sonrasında ortaya çıkarlar. Ayrıca, göğüslerdeki hassasiyet ve büyüme, mide bulantısı, sık idrara çıkma ve baş ağrısı gibi belirtiler, adet öncesi belirtilerinden farklılık gösterir.
Bu yerleşme sürecinde, embriyo rahim duvarına yapışır ve rahim içi doku oluşur. Bu oluşan rahim içi doku, plasenta oluşmasını sağlar ve embriyo beslenir. Bu süreçte oluşan küçük miktarda kanama yerleşme kanaması olarak adlandırılır. Yerleşme kanaması, her hamilelikte görülmeyebilir ve çok az miktarda olabilir.
Bu genelde hamileliğin en erken belirtilerinden biri olarak gösterilir. Hamilelik belirtilerinin başladığı gebeliğin ilk 1-2 haftası olarak bilinen dönem, aslında döllenme süreci de dikkate alındığında hamileliğin 4-6. haftalarına denk gelmektedir.
Yumurta ve spermin birleşmesiyle oluşan embriyonun rahme tutunması, yaklaşık olarak döllenmeden 10-12 gün sonradır. Ve bu andan itibaren bazı erken gebelik belirtileri ortaya çıkabilir. Bu belirtilerin nedeni döllenmeden sonra, anne kanında beta hCG, östrojen ve progesteron hormonlarının artmaya başlamasıdır.
Lekelenme Adet Sayılır mı? Lekelenme şeklinde görülen kanamanın miktarı ancak iç çamaşırını kirletecek kadardır. Dolayısıyla bu durum adet kanaması olarak kabul edilmez. Kişinin adet görmediği, ancak lekelenme fark ettiği durumlarda ortaya çıkan hafif şiddetli kanama, pek çok farklı durumdan oluşabilir.
Yerleşme kanamasının belirli bir kokusu bulunmaz. Adet kanamasında olduğu gibi belirgin bir koku yoktur.
İlk aylarda kanamalar genellikle bebeğin rahmin içine yerleşirken neden olduğu kanamalardır. Bebek kendine rahim duvarında bir yer açarak oraya yerleşir. İşte bu yerleşme sırasında hafif miktarda yani birkaç damla kan gelebilir. Bu birçok hamilenin yaşadığı bir durumdur ve önemli bir kanama değildir.
Hamileliğin ilk haftasında tipik olarak kanama görülmez. Ancak bazı kadınlar, döllenmiş yumurtanın rahime yerleşmeye başladığı implantasyon kanamasını yaşayabilirler. Bu kanama, genellikle hafif ve pembe veya kahverengi renkte olur ve adet kanamasından farklıdır. Ancak çoğu kadın bu dönemde herhangi bir kanama yaşamaz.
Anne adayının hassas rahim ağzına sahip olması, implantasyon kanaması, düşük veya ektopik gebelik gibi nedenler doğrultusunda hamilelik sırasında ara kanama ile karşılaşılabilir. Herhangi bir olumsuz bir durumu önlemek adına hamilelik sırasında vajinal kanama gelmesi halinde doktora danışılması önerilir.
Rahmin yapısının değişmesi, döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesi, kabızlık ve gaz sorunları nedeniyle kramp şeklinde ağrılar ortaya çıkabilir. Ağrılar adet krampları gibi saplanan bir ağrı şeklinde hissedilebilir. Ağrıların hafif olması ve bir süre sonra geçmesi normaldir.
Düşük yapmanın en yaygın belirtisi vajinal kanamadır. Kanamanın şekli hafif lekelenme veya kahverengimsi akıntıdan yoğun kanamaya ve parlak kırmızı kan veya pıhtılara kadar değişebilir. Kanama aralıklı olarak birkaç gün sürebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri