Olumlu duyguları deneyimleme yeteneği de psikolojik iyi oluşun bir diğer önemli bileşenidir. Mutlu, neşeli, sevgi dolu, sevinçli hissetmek gibi duygular insanların hayatında önemli bir rol oynar. Olumlu duyguların deneyimlenmesi insanın ruh halini iyileştirir, daha motive ve yaratıcı hissetmesini sağlar.
Ölçek psikolojik iyi oluşun 6 boyutunu ölçmek için geliştirilmiştir: özerklik, çevresel hâkimiyet, bireysel gelişim, diğerleriyle olumlu ilişkiler, yaşam amacı ve kendini kabuldür. Ölçekteki 6 faktörün her biri 14 maddeden oluşmaktadır.
Psikolojik iyi oluş (well-being), bireyin hayatındaki amaçlarının farkında olup olmamasını, potansiyeli konusunda farkındalığını ve diğer bireylerle ilişkisinin niteliğini ifade eder.
Psikolojik iyi oluş; kişinin kendini olumlu olarak algılamasını, güçlü ve zayıf yönlerinin farkında olmasını, kendinden memnun olmasını, özerk ve bağımsız hareket edebilmesini ve yaşamını anlamlı bulmasını kapsamaktadır.
well being hali fazla ve düzenli olan insanlar kendileriyle barışık, sevecen, kişilerarası ilişkileri yüksek verili, özsaygıları yüksek, yeni şeyler öğrenme ve kendini geliştirmeye açık, stresle başa çıkma güçleri yüksek,hayatlarına dair hedefleri olan ve yaşamlarının anlamını bulan insanlardır.
İlgili 39 soru bulundu
Kişinin hayat koşullarını gözden geçirerek bir yargıya ulaşması kişisel iyi oluş olarak tanımlanmaktadır. Kişisel iyi oluş kavramında, olumlu duygular, olumsuz duygular ve yaşamdan zevk alma gibi üç temel faktör ile açıklanmaktadır.
Psikolojik iyi oluş insanın zihinsel, duygusal ve fiziksel sağlığının uyumlu bir şekilde işlev göstermesidir. İyi oluş amaçlar doğrultusunda ilerlemek, diğerleriyle olumlu ilişkiler içerisinde olmak ve gelişmek için çabalamak gibi varoluşsal durumlarla başarılı bir mücadeleyi ifade etmektedir.
Oxford Mutluluk Ölçeği (OMÖ): OMÖ, Hills ve Argyle (6) tarafından mutluluğu ölçmek üzere geliştiril- miş, 29 maddelik ve 6'lı Likert tipi (1-Hiç katılmıyorum, 6-Tamamen katılıyorum) bir ölçme aracıdır. Hills ve Argyle, ölçeğin iç tutarlılık katsayısını (Cronbach alfa) 0.91 olarak rapor etmişlerdir.
Psikolojik iyi oluş düzeyi genel olarak bireyin yaşamında karşılaştığı varoluşsal mücadelelerini yönetmesi olarak tanımlanmaktadır. Psikolojik iyi oluşun kendini-kabul, diğerleri ile olumlu ilişkiler, özerklik, çevresel kontrol, yaşam amacı ve kişisel gelişim olmak üzere altı boyutu bulunmaktadır.
Psikolojik ölçek ve değerlendirme, bireyin sadece tek bir görüşmede kolayca elde edilemeyen işleyişi hakkında bilgi edinmek için kullanılır. Bu ölçekler davranışsal sağlık, ilişkiler, tıbbi, kişilik, bilişsel, hafıza, mesleki veya akademik konular ile ilişkili olabilir.
Psikologların temel bir araştırma yaparken hedefleri davranışı tanımlamak, açıklamak, tahmin etmek ve kontrol etmek. Bu hedefler psikolojinin temelini oluşturur.
Pozitif psikoloji yaklaşımının öncüsü olan Seligman, psikolojiye yeni bir bakış açısı sunduğu gibi iyi oluşu açıklamak için de farklı bir model önermiştir. Seligman'ın PERMA modeli olumlu duygular, bağlanma, olumlu ilişkiler, anlam ve başarı bileşenlerinden oluşmaktadır.
Well-being, daha bütüncül bir perspektiften sağlıklı yaşam kültürünü teşvik etmeye, iş-hayat dengesi kurmaya, stres ve zihinsel sağlık sorunlarını azaltmaya odaklanan bir kavramı ifade ediyor.
Psikolojik sağlamlık, zor deneyimlerden ve öngörülemez zorlayıcı olaylarla başedebilme, uyum sağlayabilme, esneklik kullanabilme ve ilerleyebilme, zorlayıcı bir stres faktörü karşısında, olumsuz duygusal tecrübelere karşı kendini toparlayabilme ve iyileştirme gücü şeklinde tanımlanır.
Psikoloji veya Ruh bilimi, iç güdüsel ve zihni inceleyen bilimdir. Bilinçli ve bilinçsiz olayların yanı sıra daha çok duygu ve düşüncenin incelemesini içeren Psikoloji, çok kapsamlı bir bilimsel alandır. Bu alanda uzman olan ve aynı zamanda bilgi araştırması yapanlara psikolog denir.
*Guttman tipi ölçekleme tekniği de Thurstone ölçekleme tekniği gibi hazırlanışı ve uygulaması güç ve uzmanlık gerektiren bir ölçekleme tipidir. Sosyal uzaklık ölçeği olarak bilinen bu ölçek herhangi bir grubun (din etnisite vb) toplum tarafından benimsenme derecesini ölçmek için kullanılır.
Örneğin Smith ve diğerleri (2008) tarafından geliştirilen ve Doğan (2015) tarafın- dan Türkçe uyarlaması yapılan Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği bireylerin kendini toparlama, yeniden iyileşme, eski işlevselliği- ne dönme ve yeniden uyum sağlama özelliklerini ölçmektedir.
Öznel iyi oluş, bireyin yaşamı ile ilgili bilişsel değerlendirmesi ile olumlu duygulanımların varlığı ve olumsuz duygulanımların yokluğu olarak tanımlanmaktadır. Psikolojik iyi oluş, kişinin yaşam amaçlarını, potansiyelinin farkında olup olmadığını, diğer insanlarla ilişkisinin kalitesini içermektedir.
Öznel iyilik hali bir bakıma kişinin kendi hayatını, duygusal ve zihinsel (bilişsel) açıdan değerlendirmesidir. Bu değerlendirme kişinin içinde bulunduğu durumun özel ve somut duygu durumu olduğu kadar, bütün hayatıyla ilgili genel ve soyut değerlendirmesini de içine alır.
Tüm Dünya'da ve kültürlerde ortak olan 6 temel duygu vardır. Bunlar; öfke, mutluluk, korku, tiksinme, şaşkınlık ve üzüntü. Bu duyguların gösteriliş biçimi farklı farklı olsa da herkes temel de bu 6 duyguyla doğar.
Öznel iyi oluş, Yukarıdan Aşağıya Kuramı'na göre bireyin kişiliğinin bir özelliğidir. Bireyin sahip olduğu bu özellik bireyin yaşam olaylarına verdiği tepkilerini etkiler. Mutluluk bireyin dışında değil, içindedir. Birey yaşadığı olayları olumlu ve olumsuz değerlendirme yetisine sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri