Hamilelikte baş ağrısı genellikle hormonal değişiklikler, kan hacminde ya da kan basıncında artış, susuzluk, stres, yorgunluk, açlık, kan şekeri düşüklüğü, boyun ve omuz kaslarında gerilim gibi faktörlerden kaynaklanmaktadır. Ancak, bu baş ağrıları çoğu zaman korkulacak bir durum değildir.
Her ne kadar baş ağrıları gebelikte masum olsa da bazen de çok ciddi bir rahatsızlığın belirtisi olabilir. Özellikle ilk defa gebelikte baş ağrısı yaşıyorsanız ve şiddetli bir ağrıysa muhakkak bir nöroloji değerlendirmesi yapılmalıdır.
Baş Ağrısı: Hamilelik ilk hafta belirtileri arasında olan baş ağrıları, özellikle ilk haftalarda daha sık görülebilir. Hamilelikle beraber artan hormon seviyeleri, endişe, kaygı ve değişken ruh hali gerilim tipi baş ağrısına sebep olabilir.
Gebelikte östrojen hormonunun artışıyla beraber diğer hormonlardaki iniş çıkışlar birtakım metabolik değişiklikleri de tetiklemektedir. Damar genişlemeleri ve kan akımındaki artış gibi faktörler migren ağrılarının artmasına neden olmaktadır.
Ağrı için parasetamol kullanılabilir. Gebelikte antibiyotik kullanımı çok özel bir durumdur ve ihtiyaç olmadıkça kullanılmamalıdır.
İlgili 43 soru bulundu
Kompres uygulamaları: Baş ağrısını hafifletmek için soğuk ve sıcak kompres uygulayabilirsiniz. Sıcak kompres kasları gevşetip rahatlatırken, soğuk kompres ise baş ağrılarınızı hafifletme konusunda size yardımcı olabilir. Egzersiz: Hafif egzersiz yapmak, kan dolaşımını artırarak baş ağrısını hafifletebilir.
Gebelik: Gebeliğin üçüncü trimesterinde diğer NSAİİ'ler gibi ARVELES de kullanılmamalıdır; çünkü duktus arteriozusun (anne karnında açık olup doğumu takiben kapanması gereken, kalpten çıkan iki büyük atardamar [aort ve pulmoner arter] arasındaki açıklık) erken kapanmasına neden olabilir.
Gebelikte parasetamol grubu ilaçlar ilk planda kullanılan ağrı kesici ilaç grubudur. Gebelikte her türlü ağrı için kullanımı uygundur.
Başlangıçta gebenin belirgin bir şikayeti olmayabilir. Rutin gebelik kontrolü sırasında tansiyon yüksekliği ya da diğer organların hasarına ait, idrarda protein kaçağı, böbrek fonksiyon testlerinde bozulma, kan pulcuklarının sayısında azalma, karaciğer enzim yüksekliği gibi bazı laboratuvar bulguları saptanabilir.
Preeklampsi, gebelik döneminde görülen bir komplikasyondur. Bu durum; genel olarak gebelikle birlikte ortaya çıkan tansiyon yüksekliği ile giden bir sorundur. Gebelik zehirlenmesi, hamileliğin 2. yarısından sonraki döneme denk gelen 20. haftadan sonra daha sık görülür.
Bol sıvı tüketmek, kan şekerini dengeleyecektir. Özellikle de gün içinde su içme ihmal edilmemelidir. Baş ağrısı yaşayan anne adaylarının, açık havada kısa bir yürüyüş yapması iyi bir seçim olabilir. Oksijen alan vücut, tüm ağrıları yok edecektir.
Özellikle 3 ay gebelikte bulantı ve kusmaların sık görüldüğü bir dönemdir. Buna bağlı anne adayında yetersiz beslenme başağrılarını tetikleyebilir. Aşırı bulantı kusma sorunu olan yeterli beslenemeyen anne adaylarına serum tedavisi yapılması başağrılarının tedavisinde önemli bir role sahiptir.
Baş ağrısı gebelikteki en sık şikayetlerden biridir. Gebelik boyunca olabilir ancak 1. ve 3. trimesterde daha sık olur.
Baş ağrısı için sıcak veya soğuk kompres uygulamak, ağrının azalmasına yardımcı olabilir. Sıcak kompresler, kaslarınızı gevşeterek baş ağrısının şiddetini azaltabilirken, soğuk kompresler, damarların daralmasına ve ağrının azalmasına neden olabilir. Kahve içmek, baş ağrısını hafifletmek için etkili bir yöntemdir.
Gebelik zehirlenmesi anne ve bebekler için ölümcül olabilir. Bebeğin hareketlerinde yavaşlama görülebilir.
Yüksek tansiyon, ödem, geçmeyen baş ağrısı, görme bozuklukları, karnın üst bölümünde ağrı, sırt ve mide ağrısı ve nefes darlığı gebelik zehirlenmesinin belirtileri arasında gösterilir.
Hekiminizin gebelik zehirlenmesinden (preeklampsiden) şüphelenmesi halinde tam kan sayımı ile yine kan tetkikleriyle saptanabilecek karaciğer enzim testleri, serum kreatinin ve ürik asit değerlerinin yanı sıra, idrar tetkikleri gibi testler isteyebilir.
Tüm erişkin insanlarda en ortalama tansiyon değeri 120/80 mm Hg'dır. Kadınların tansiyonları genelde bu değerden daha düşük seyredebilmektedir. Özellikle hamilelikte 90/60 mmHg değerine kadar düşüşler görülmekte ve normal sınırlarda gebelik tansiyon değer aralığı olarak kabul edilmektedir.
Bol sıvı almalı ve gece yatarken başınızı yüksekte tutmalısınız. Buhar uygulaması en azından yumuşama sağlayarak yardımcı olacaktır. Ilık bir duş alabilir ya da buharlı banyoda bir süre bekleyebilirsiniz. Eczanelerde satılan, tuzlu burun damlalarını ya da okyanus suyunu burnunuzun içine uygulayabilirsiniz.
Gebeliğin ilk aylarında mide bulantısı, uykusuzluk, stres; doğuma hazırlıkta ise artan progesteron, östrojen gibi hormonlar, düşük kan basıncı, kilo, bebeğin besin ihtiyacının artması gebelikte halsizlik oluşmasına yol açan temel etkenlerdir.
Kesin gerekli olmadığı sürece hamilelik süresince DOLOREX almamalısınız. Diğer iltihap giderici ilaçlarda olduğu gibi, anne karnındaki bebeğe zarar verebileceği ve doğumda sorunlara yol açabileceğinden DOLOREX de gebeliğin son 3 ayında alınmamalıdır. DOLOREX hamile kalınmasını güçleştirebilir.
Gebeliğin erken döneminde ibuprofen kullanımı
Gebeliğin ikinci üç ayında uzun süreli ibuprofen kullanımının, bebeğin düşük kilo ile doğması riskine yol açtığı bilinmektedir.
kontrendikedir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda flurbiprofenin teratojenik etkisinin bulunmadığı gösterilmiş olmasına rağmen insanlar üzerindeki çalışmaların yetersizliğinden dolayı flurbiprofen, hamilelerde oluşturacağı yarar fetüs üzerinde yapabileceği potansiyel zarardan fazla ise kullanılmalıdır.
Hamilelik ve emzirme döneminde genel tercihimiz ilaç olmayan yöntemlerle ağrınızı kontrol altına almaktır. Migren ataklarını kesmek için parasetamol, hamilelik döneminde güvenli kabul edilen bir ilaçtır, gene de hekiminize danışmadan herhangi bir ilaç almamanızı öneririm.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri