Çoğu kadının karnı 4. aydan sonra belirginleşmeye başlar, sonrasında ise giderek büyür. Hamilelik döneminde anne adaylarının vücut yapısına göre karınlarının büyümesi de değişiklik gösterebilir. Öte yandan anne adayının karın çevresi genişledikçe, karın duvarı gerilir, incelir, parlak bir görünüm alır.
Hamilelik sürecinde genellikle 20. haftadan itibaren karın tam olarak belirginleşir.
Gebelikte karnın büyümesi kadının hangi gebeliğini yaşadığına göre de değişebilir. İlk gebeliğini yaşayanlarda karın büyümesi daha geç olabilir. İlk gebelikten sonraki gebeliklerde ise, karın daha erken haftalarda belirginleşmeye başlar. Çünkü kadın rahmi esnek bir yapıya sahiptir.
Evet, hamileliğin ilk haftasında gaz görülmesi hamilelik belirtileri arasındadır. Progestoron düzeyindeki artış sebebiyle gaz artışı görülebilmektedir. Oluşan gaz şişkinliğe neden olabilir.
8 haftalık gebelikte karın belli olur mu sorusu anne adayları arasında en çok sorulanlardan biridir. Ancak çoğu anne adayında dışarıdan bakıldığında karnın belli olması söz konusu değildir. Kilonun da artması yine 8. hafta itibariyle beklenen bir değişiklik olarak öne çıkmaz.
İlgili 40 soru bulundu
Hamilelikte şişkinlik, her dönemde olabilir ancak özellikle beşinci ay ve sonrasında daha belirginleşir, gebeliğin üçüncü döneminde ise farklı nedenlerden dolayı artar.
Gebelikte ödem her an olabilmesine rağmen genellikle 5. ayda başlar ve sonrasında fazlalaşır.
Yani genel olarak ilişkiden 1 ila 3 gün içerisinde kişi hamile kalır. Bu durum genel olarak 3. gün gerçekleşir. Daha sonra hamilelik belirtileri ise ikinci haftadan itibaren fiziksel ve testler üzerinden kendisini göstermeye başlar.
15 günlük hamilelik belirtileri nelerdir? Bu dönemde belirtiler daha belirgin olmaya başlar. Kasık bölgesinde kramplar meydana gelebilir ve vajinal akıntı gözlenebilir. Aynı zamanda kokulara karşı bir hassasiyet gelişebilir.
Adet gecikmesi, halsizlik, uyku hali, memelerde hassasiyet ve şişkinlik, sık idrara çıkma, bel ve kasık ağrıları, kokulara karşı hassasiyet, mide bulantısı hamileliğin erken döneminde görülebilecek belirtileri olarak gösteriliyor. Hamilelik belirtileri genellikle gebeliğin ilk 1-2 haftasında başlayabilir.
Gebelik döneminde annenin vücut tipi ve bireysel farklılıklar da çok önemlidir. Zayıf anne adayları gebeliğin ilk günlerinde mide bölgesinde sertleşme yaşar. Kilolu anne adaylarında ise karın sertliği ise altıncı aydan itibaren yaşanmaya başlar.
Gebelikte vajinada damarlanma dolayısıyla kanlanma artar. Vajinal akıntı koyu ve beyaz-sarı renktedir. Akıntı miktarı artar. Dış üreme organlarında damarlanma artar hatta bazen varisler izlenebilir.
Özellikle hamileliğin 7.-16. haftaları arasında baskın olarak hissedilen aşerme, sonraki dönemde etkisini yavaş yavaş kaybeder. Hamilelik döneminde anne adayı dolaptaki çikolatayı ya da eriği yemeden duramıyorsa aşerme periyoduna girmiş demektir. Hamilelik döneminde aşermek, genel olarak 4. aydan itibaren kesilir.
Gebeliğin ilk aylarında, rahim armuta benzer şeklini korurken, 12. Haftaya doğru artık küre şeklini alır ve kemik yapının üzerine çıkar. Bu haftadan sonra rahim öndeki pubik kemiğinizin üzerinde hissedebilecek büyüklüğe ulaşır. Sonraki haftalarda ise karın boşluğunda ilerleyebilmek için oval şekilde yukarı doğru büyür.
Genellikle hormon artışı ve koku hassasiyeti sebebiyle mide bulantısı hamileliğin erken dönemi kabul edilen 4 ila 8. haftalar arasında görülebiliyor. Normal şartlarda gebeliğin 16. haftasından itibaren düzelmeye başlar. Ancak her anne adayı farklı süreçler yaşadığından 6. ayında bile mide bulantısı yaşayanlar vardır.
Ancak hamileliğin 7. haftasında embriyo henüz yalnızca 10 mm, yani 1 santimetre çapındadır. Bebeğin henüz çok küçük olması nedeniyle bu haftada anne karnı büyümeye başlamamıştır. Ancak şişkinlik, gaz ve kabızlık gibi durumlar söz konusu ise karın bir miktar büyümüş olarak görülebilir. Bu durum genellikle geçicidir.
Gebeliğin İlk Haftası Yaşananlar
Adet döneminden kaynaklı olarak karın, bel ve kasıklarda ağrı sorunu söz konusu olabilir. Ayrıca şişkinlik, yorgunluk, göğüs ağrısı, baş ağrısı ve duygu değişiklikleri gibi adet kanamasına bağlı belirtilerin görülme olasılığı da yüksektir.
Hamilelikte 2.
Dolayısıyla bu hafta, kadın vücudunun gebelik için gerekli ortamı hazırladığı yoğun hormonal değişiklikler içeren bir haftadır. Değişen hormon düzeyleri kadında memelerin gerginleşmesi, hassasiyet, artan vajinal akıntı miktarı, duygu değişiklikleri gibi pek çok duruma yol açabilir.
Birkaç hafta sonra adet gecikmesinin başladığı haftalarda yaptırılan testler daha doğru sonuçlar verse de, hamileliğin 2. haftasında idrar testi ve kan tahlili yöntemleri ile hamilelik anlaşılabilir. Bir uzman doktora başvurup kan testi yaptırarak hamile olup olunmadığına dair kesin sonuca ulaşılması mümkündür.
Cinsel ilişki sonrasında 1 ila 3 gün arasında oluşan gebelik bir süre sonra belli olur. Bu süre ise yaklaşık olarak 10-14 gün arasında değişmektedir. İlişkinin ardından geçen 14. günde test yapılması uygun olur. Yapılan test sonrasında gebelik oluşup oluşmadığı belli olmaktadır.
Ağrı veya hafif kramplar hamileliğin göstergelerinden kabul edilir. Çoğu zaman normal bir durum olup tehlike taşımaz. Adet olacakmış gibi bir ağrı hissi hamilelikte görülebilir ancak adet ağrısı gibi bir ağrı görülmesi her zaman hamilelik anlamına gelmez.
Hamilelik anneden gelen yumurtanın babadan gelen spermle follop tüplerinde birleşmesiyle başlar. Oluşan embriyo yaklaşık 7 ila 10 gün süren bir yolculuk sonunda anne rahmine ulaşır ve oraya yerleşir.
Gebelik döneminde yükselmeye başlayan progeston hormonu hamileliğin on ikinci haftasından itibaren bağırsak faaliyetlerini etkilemeye başlar. Hormonel değişim anne adayında kabızlık, şişkinlik ve gaz problemlerinin oluşmasına neden olur. Hamileliğin ilk üç ayında mide sıvısının pH değerinde yükselme oluşur.
Adet gecikmesi, memelerde dolgunluk ve hassasiyet, baş dönmesi ve bayılma, kasık ağrısı ve karnın alt kısmında şişkinlik, kanama veya akıntı, mide bulantısı, sık idrara çıkma en erken hamilelik belirtilerinin başında gelir.
Gebelikte gazın ve dolayısıyla gaz sancısı ve şişkinliğin artma sebebi, progesteron hormonuna bağlı olarak, vücuttaki tüm düz kas hücrelerinin gevşemesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri