Genellikle kadınların önemli bir bölümü gebelik döneminde adet kanaması yaşamazlar. Ancak önemli bir bölümü dış gebelik, düşük, doğum kontrol yöntemi sonrası gebelik gibi nedenlere bağlı olarak çeşitli kanamalar yaşayabilirler. Bunun yanında yerleşme kanaması şeklinde ilk 3 ay içinde yaşanan çeşitli kanamalar vardır.
Regl dönemi 28 günde bir olurken yerleşme kanaması regl döneminde birkaç gün önce olur. Regl kanaması yoğun, pıhtılı ve parlak yapıya sahipken üstüne görmede yoğunluk düşük, miktar az, renk çok açık ya da çok koyudur. Regl döneminde kasıklarda kramp oluşurken üstüne görmede hafif ve belirsiz kanamalar olur.
Anne adayları gebelik döneminde nedensiz ve tehlikeli olmayan kanama şikayetleri yaşanabilir. Bu süreçte adet kanamasının düzenli olacağını söylemek zordur. Hamileliğin ilk başından itibaren adet kanaması da dahil yaşanan hiçbir kanama düzenli olma eğiliminde değildir.
Halk arasında üstüne adet görmek denilen durum aslında gerçek bir adet kanaması değildir. Gebeliğin başında gebelik ürününün rahim iç tabakasına yerleşmesinden kaynaklanan bir kanamadır buna aynı zamanda implantasyon kanaması (Tutunma kanaması) da denilir. Her gebelikte bu kanama oluşmaz.
Adet dönemindeki ilişki sonrası hamile kalma riski çok çok azdır. Bu risk kısa periyodu olan yani adet süresi başlangıçtan sonraki adetin başlangıcına 21-24 gün olan kadınlarda vardır. Gebelik isteği olanlar için bu dönem ilişki için uygun olan bir dönem değildir.
İlgili 23 soru bulundu
Süre. Yerleşme kanamasında lekelenme tarzında olan kanama birkaç saat ile 2 güne kadar sürebilirken, tipik olarak adet döngüsünde kanama süresi 4-7 gün arasıdır.
Yerleşme kanaması, adet kanamasından farklı olarak çok daha kısa sürede bitebilir. Adet kanaması 4 ile 7 gün arasında sürerken yerleşme kanaması ise 3 saat ile 3 gün arasında gerçekleşmektedir.
Bu genelde hamileliğin en erken belirtilerinden biri olarak gösterilir. Hamilelik belirtilerinin başladığı gebeliğin ilk 1-2 haftası olarak bilinen dönem, aslında döllenme süreci de dikkate alındığında hamileliğin 4-6. haftalarına denk gelmektedir.
Kadınlar hamileliklerini fark etmeseler bile sağlıklı bir bebek doğurabilirler. Ancak hamileliğin farkında olunmasının bazı riskleri de olabilir: Sizin ve bebeğinizin sağlığı için gereken ve gebelik takiplerinde yapılan muayeneler, kan testleri ve ultrasonları yaptırmayabilirsiniz.
Düzenli bir adet döngüsüne sahip olan ve asla gecikme yaşamayan kadınlarda ortalama 7 ila 10 günlük gecikme, hamilelik şüphesini akla getirebilir. Ne var ki bu kadar düzenli bir vücuda sahip olan kadın sayısı azdır.
Yerleşme kanamasının süresi genellikle kadından kadına değişebilir. Tipik olarak, yerleşme kanaması 1 ila 3 gün arasında sürer. Ancak, bazı durumlarda süresi daha kısa veya daha uzun olabilir.
Erken sonuç verebilme niteliğine göre değişmekle birlikte döllenme sonrası 7-14 gün içerisinde ise yine Beta-HCG hormonunu ölçen ve evde yapılabilen idrar testleri uygulanabilir. Dolayısıyla yerleşme kanaması bittikten birkaç gün sonra kan testi ve erken sonuç verebilen idrar testleri yapılabilir.
Yerleşme kanaması; doğal adet döngüsüne göre beklenen kanama tarihinden genellikle 2 – 5 gün önce yaşanan, iç çamaşırda leke olarak görülebilen, pembe veya kahverengi renkli akıntı şeklinde kanamaya denir.
Erken hamilelik belirtileri arasında mide bulantısı, göğüslerde hassasiyet, sık idrara çıkma, hafif kramp benzeri karın ağrıları ve yorgunluk yer alabilir. Bu belirtiler gebeliğin ilk haftalarında görülebilir.
Beklenmeyen gebelik kaçırılmış ve is- tenmeyen gebelik olarak ikiye ayrılır. Gebelik ne konsepsiyonda ne de ileri bir zamanda istenmiyorsa istenmeyen gebelik, konsepsiyonda istemeyip ileri bir zamanda isteniyor ise kaçırılmış gebeliktir.
Hamileliğin ilk haftasında kasık ağrısı, yorgunluk, göğüs hassasiyeti, hafif karın krampları görülebilmektedir. En yaygın ilk hamilelik belirtisi adet gecikmesidir. Diğer gebelik semptomları şöyle sıralanabilir: Mide bulantısı ve kusma.
Eğer kadının yumurtalama döneminde cinsel ilişki olursa, kadının yumurta kalitesinde ve erkeğin de sperm hücrelerinde herhangi bir sorun yoksa, ortalama 1 buçuk gün sonra döllenme süreci başlar. Döllenmenin gerçekleşmiş olması da kadının beklenen adet kanamasının gecikmesine neden olur.
Sık sık belirgin akıntıların gelmesi en erken hamilelik belirtileri arasında bulunur. Bu akıntılar beyaz ve süte benzer kıvamlı bir sıvı olarak görülebilir. Bunun dışında regl kanamasına benzemeyen ve az az gelen kanamalar da erken dönem hamileliğin belirgin bir belirtisidir.
Hamilelik belirtileri genellikle adet öncesi belirtilerinden daha uzun sürerler ve adet gecikmesi sonrasında ortaya çıkarlar. Ayrıca, göğüslerdeki hassasiyet ve büyüme, mide bulantısı, sık idrara çıkma ve baş ağrısı gibi belirtiler, adet öncesi belirtilerinden farklılık gösterir.
Adet kanamasındaki kan akışını kişi fark edebilir ama yerleşme kanaması bu kadar belirgin değildir. Adet kanamaları yoğundur ve bu kanamalar bazı kadınlarda pıhtılaşma veya jel şeklinde görülür. Yerleşme kanaması böyle yoğun bir kanama olmadığı için pıhtılaşma görülmez.
Yerleşme kanaması rengi kahverengi veya pembe olarak gözlenebilir. Adet döneminin başlamasına kısa bir süre kala görülen kanamalara benzer şekilde gerçekleşen bu durum lekelenme şeklinde gerçekleşir. Hamilelik sürecinin başlangıcında görülen bu durum devam ederken yoğun ve uzun süren bir kanama beklenmez.
Üstüne görme kanamasında pıhtı yoktur. Sonuç olarak üstüne görme kanaması, adet kanamasından farklıdır, beklenen adet gününden farklı bir günde gerçekleşir. Gebelik boyunca tekrar, tekrar olmaz.
Bu yerleşme sürecinde, embriyo rahim duvarına yapışır ve rahim içi doku oluşur. Bu oluşan rahim içi doku, plasenta oluşmasını sağlar ve embriyo beslenir. Bu süreçte oluşan küçük miktarda kanama yerleşme kanaması olarak adlandırılır. Yerleşme kanaması, her hamilelikte görülmeyebilir ve çok az miktarda olabilir.
Yumurta ve spermin birleşmesiyle oluşan embriyonun rahme tutunması, yaklaşık olarak döllenmeden 10-12 gün sonradır. Ve bu andan itibaren bazı erken gebelik belirtileri ortaya çıkabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri