Kan bağışı demir depolarını tüketebilir. Bu sebeple düzenli olarak kan bağışı yapan bireylerin demir eksikliği anemisi riski daha yüksektir. Kan bağışı nedeniyle düşen hemoglobin oranı demir açısından zengin yiyeceklerin daha fazla tüketilmesiyle giderilen geçici bir sorun olabilir.
Birçok zayıflama diyetinin içeriği de demir bakımından fakirdir. Kan veren kişilerde demir eksikliği ve bunun sonucunda da demir eksikliği anemisi ortaya çıkabilir. Yüzde 15 gr hemoglobin değerlerine sahip biri bir ünite kan verirse (yaklaşık 500 ml) 250 mg kadar demir kaybı olur.
Susam, tahin, fındık, antep fıstığı, kaju fıstığı, yulaf, kuru kayısı, kuru üzüm demir oranı yüksek bitkisel besinler arasında yer alır. Kırmızı etler, sakatatlar, kümes hayvanları ve özellikle hindi, balık ve deniz ürünleri zengin birer demir kaynağıdır.
Endometriozis gibi ağır menstrüel dönemlere yol açan durumlar demir kaybına neden olur. Kanser, çölyak, akciğer hastalıkları, böbrek ya da kalp yetmezliği, Crohn hastalığı, ülseratif kolit ve obezite gibi hastalıklar da demir eksikliğine yol açabilir. Bunun nedeni bu hastalıkların vücutta demir emilimini azaltmasıdır.
İlgili 28 soru bulundu
Halsizlik, dikkat bozukluğu, baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, baygınlık, solukluk ve ağızda yaralar demir eksikliği anemisinin belirtileri arasındadır.
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal anormal kabul edilir. 1000 ng/mL üzerinde çıkan bir ferritin sonucu karaciğer sirozu, kanser ve ciddi enfeksiyonlar ile mücade edildiği anlamına geleceğinden, oldukça tehlikelidir.
En basit olarak günlük su ihtiyacının karşılanmasında maden suyu en iyi alternatiftir. Maden suyu aynen su gibi oksijenin dokulara, demir ve hemoglobinin tüm hücrelere taşınmasında etkili rol oynar.
En sık görülen kansızlık (anemi) türü demir eksikliğine bağlı olan kansızlıktır. Kadınlarda erkeklere nazaran daha sık görülmektedir. Halsizlik, yorgunluk, güçsüzlük, çarpıntı, hareketle artan nefes darlığı, baş ağrısı, kulak çınlaması, ve uyku hali demir eksikliğine bağlı kansızlığın belirtileri arasındadır.
Serum Demiri: Kandaki demir miktarını ölçer. Ortalama referans aralığı 60-170 ug/dL olmakla birlikte 90-100 ug/dL arasında olması istenir.
Demir minerali en çok kuru kayısı ve kuru üzüm gibi kurutulmuş meyveler, kırmızı et ve karaciğer, pekmez, tahıllar, yumurta, lahana, fasulye, pancar, patates, fındık, badem, şeftali, armut, hurma, kabak ve balık bol miktarda bulunmaktadır. Bu gibi yiyeceklerin tüketimi vücudun demir ihtiyacını karşılayacaktır.
Nasıl tedavi edilir? ANEMİ tedavisinde çoğunlukla ağızdan ilaçla demir tedavisi yeterli olur. Tedaviye başladıktan iki ay sonra hemoglobin düzeyi normale döner, ancak çoğunlukla kemik iliğinde olan demir depolarını doldurmak amacıyla tedaviye 6-12 ay daha devam edilmelidir.
Kalp krizi riskini büyük oranda azalttığı bilinen kan bağışı, daha sağlıklı karaciğere sahip olmanın yanı sıra baş ağrısı ve yorgunluğa iyi gelmesiyle de bilinir. İnsanı psikolojik olarak rahatlatan kan verme işlemi stresi azaltmasıyla da dikkat çeker. Ayrıca kandaki yüksek yağ oranını da azaltır.
Ateş, titreme, üşüme hissi, ciltte kızarık döküntüler, bulantı, kusma, dudaklarda şişme, öksürük, nefes darlığı, çarpıntı, bel ağrısı, karın ağrısı, kanın takıldığı damar yolu boyunca ağrı, ölüm korkusu, pembe-kırmızı renkte idrar gibi şikayetleri olabilir.
Özellikle hızlı büyüme dönemlerinde çocukların fazladan demire ihtiyaçları vardır. Bu sebeple çocuklara sağlıklı ve çeşitli bir diyet sunulmalıdır. Kan bağışı demir depolarını tüketebilir. Bu sebeple düzenli olarak kan bağışı yapan bireylerin demir eksikliği anemisi riski daha yüksektir.
Demir eksikliği genellikle vücutta artmış demir ihtiyacı, eksik demir alımı ya da vücuttan demir kaybı nedeniyle ortaya çıkar. Demir eksikliğinin en önemli nedeni demir içeren besinlerin yeterli düzeyde tüketilmemesidir. Gebelik, adet dönemi gibi durumlarda ise vücudun demir ihtiyacında artış görülür.
Alyuvarlar olarak da bilinen bu hücrelerin, dokulara yeterince oksijen sağlayabilmesi ise vücutta yer alan demir miktarına bağlıdır. Ferritin ise vücutta bulunan demirden farklı olarak, var olan demiri depolayan ve salınımını kontrol eden bir tür protein kompleksidir.
DEMİR İLACI YEMEKLERDEN BİR SAAT ÖNCE ALINMALI
"Örneğin hap şeklinde düzenli demir tedavisi yapılan hastanın, kan değerleri normale döndükten sonra da depoların dolabilmesi için bu tedaviye en az 4 - 6 ay devam etmesi gerekir " diyen Prof.
Pekmezin içeriğinde bulunan demir, kırmızı kan hücreleri ve hemoglobin oluşumuna katkıda bulunan önemli bir mineraldir. Bu nedenle pekmezin en önemli faydalarından bir tanesi kan yapımına katkıda bulunmasıdır. Yaklaşık olarak 100 gram pekmez içerisinde 1262 miligram potasyum bulunur.
Özellikle keçiboynuzu pekmezi yüksek demir içerir.
Demir eksikliğine iyi gelen besinler genellikle aşağıdaki gibidir: Bazı kuru meyveler (Kuru kayısı, kuru üzüm ve kuru dut) Yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, bezelye) Fındık.
Kişinin yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarının da ferritin düşüklüğünde önemli yeri bulunur. Düzensiz ve sağlıksız beslenme, çok fazla kahve ve çay tüketme, işlem görmüş gıdalar kullanmak ve sık hamilelik yaşamak ferritin düşüklüğüne neden olan kişisel etkenlerdir.
Bu nedenle bu rahatsızlığın ortaya çıkışında bazı risk faktörlerine dikkat edilmesi gerekiyor. Demir eksikliği olan durumlarda düşünülmesi gereken ikinci kanser türü mide kanseridir. Erken doyma, karın ağrısı, hazımsızlık gibi şikayetler mide kanseri riski açısından şüphe uyandırıcı semptomlardır.
Genel olarak konumak gerekirse, 26 mcg/dL'nin altında olması kadınlar için, 76 mcg/dL'nin altında olması erkekler için serum demir değerinin düşük olduğu anlamına gelir. Yine, serum demir değeri erkekler için 198 mcg/dL'nin, kadınlar için 170 mcg/dL'nin üzerinde ise yüksek olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri