Kalsiyum açısından zengin besinler arasında peynir, süt, yoğurt, yeşil yapraklı sebzeler ve bazı baharatlar sayılabilir. Ancak süt ürünlerinde inek sütünün bağırsak emilimi sırasında vücuda zarar verdiği bilinmektedir. Bu yüzden keçi ve manda süt ürünleri tercih edilmelidir.
Light sütler genelde normal sütlerden daha fazla kalsiyum içeririler. Light süt içerek hem yeterli miktarda kalsiyum almış olur hem de gereksiz kalori alımının önüne geçmiş olursunuz.
Keçi Sütü Zararları ve Yan Etkileri
Demir, bakır, folik asit ve B12 bakımından fakir olan keçi sütü uzun süreli kullanımda kansızlığa neden olabilir. Her besinde olduğu gibi alerji riski keçi sütünde de vardır, ciltte kızarıklık ve döküntü şeklinde alerjiye neden olabilir.
Hamilelikte süt tüketimi, anne adayının metabolizmasına ve isteğine bağlı olarak değişiklik gösterir. Ancak günde en az 3 bardak olacak şeklinde tüketilmesi en idealidir. Sade şekilde içebileceği gibi çeşitli gıdalarla harmanlayarak veya yoğurt haline getirerek rahatlıkla tüketilebilir.
Hamile kadınlar, çiğ sütte bulunabilen ve düşük, erken doğum, enfeksiyon veya yenidoğanın ölümüne yol açabilen protein açısından zengin gıdalarda yaygın olarak bulunan Listeria bakterisinin neden olduğu listeriosis için ciddi risk altındadır.
İlgili 30 soru bulundu
Emzirme erken doğuma neden olmuyor
Fakat yapılan çalışmalar bilinenin aksine gebeyken emzirmenin düşük, erken doğum, gebelik komplikasyonları ve düşük doğum ağırlığına yol açtığı savlarını çürütmektedir. Yani 2 yaşa kadar emzirme devam ettirilmelidir.
Rokfor, küflü tulum, keçi peyniri ve mavi damarlı peynirler, gebelikte yenmemesi gereken peynirler arasında yer alır. Küf bakterisi yüksek ve pastörize oranları düşük olan bu tür peynirler anne ve bebek sağlığı için tüketilmemesi gereken peynirler arasında yer alır.
Hamileler günde 3 kase yoğurt yiyerek kalsiyum ihtiyacını giderebilir. Çünkü yoğurt yiyerek kalsiyum ihtiyaçlarının dörtte üçünü karşılayabilirler. Ayrıca yoğurt hem gebenin bağırsak faaliyetlerini düzenlemeye yardımcı olur hem de karın şişkinliğini engeller.
C vitamini, potasyum ve B6 vitamini bakımından şifalı olan muz, hamilelik döneminde tüketildiği zaman anne karnındaki bebeğin kilo almasına yardımcı olur.
Kayısı, kuru incir, hurma, yulaf, havuç, su, yumurta, sarımsak, somon balığı, susam gibi yiyecekler anne sütünü artırıyor. Buna ek olarak Yeşil yapraklı yiyeceklerden ısırgan, karalahana, kırmızı pancar, ıspanak, gibi sebzeler mineral ve vitamin bakımından oldukça zengindir.
Bundan dolayı Amerika Birleşik Devletleri'nde keçi süt- leri Vitamin A, Vitamin D ve folik asit yönünden zenginleştirilmektedir.
Kalsiyum, protein, potasyum oranı yüksek olan keçi sütü, minik gurmenizin kemik gelişimi açısından faydalıdır. Keçi sütü yüksek oranda A ve D vitamini ve bolca B vitamini barındırıyor. Fakat en büyük özelliği inek sütüne göre sindiriminin çok daha kolay olması.
Günlük yaklaşık olarak 0.2 litre ile 0.3 litre arasında süt ürettiği bilinen dişi eşeklerden elde edilen eşek sütü anne sütüne en yakın bileşime sahip süt olarak biliniyor.
Süt, kaynatmamak koşuluyla, tercihe bağlı olarak soğuk veya ılık içilebilir. Sütü vücut ısısına yakın, 35-40ºC de ısıtmak uygundur. Besin değerini koruması açısından sütün kaynamamasına dikkat etmek gerekiyor.
* Hamilelik döneminde en iyi tüketilecek sıvılar içme suyu, taze meyve suları ve süttür. Bunun yanında sıcak içecek olarak yine süt, sıcak çikolata, salep gibi içecekler tercih edilmelidir.
4- Süt ve ayran: Gebeliği rahat geçirmenin ve anne sütünü arttırmanın ilk yolu sıvı tüketimini arttırmaktır. Bu sıvıların başında da önemli protein kaynağı olan ve kalsiyumdan zengin süt ve ayran gelir. Sütü yağsız, ayranı ise yağsız ve tuzsuz tercih etmelisiniz.
Gebelikte artan protein gereksinimi karşılamak için kırmızı ve beyaz et, süt ve süt ürünleri, yumurta, balık, kuru baklagiller (fasulye, mercimek, barbunya…) gibi proteinden zengin besinler önerilir. Proteinler, hayvansal ve bitkisel proteinler olarak ikiye ayrılır.
İkinci trimestr'den sonra portakal tüketmeyin!
Uzmanlar, ikinci trimestr döneminde portakal suyundaki fruktozun bebeğe geçmesi durumunda bebeğin kilolu doğmasına sebep olabileceğine, şeker hastalığına yol açabileceğine dair uyarıyor.
Normalde de sıklıkla tüketilmesi gereken yemişlerden olan ceviz, hamilelik döneminde bebeğin beyin gelişimine olan katkısından dolayı günde ortalama 3 adet tüketilmelidir.
Zaman zaman çok sık tekrarlanmamakla birlikte pilav olarak yalnızca buğday veya bulgur pilavı,bazen de evde yapılmış tarhana, buğdaylı ayran çorbası, kıymalı veya tavuklu sebze çorbaları, yeşil veya kırmızı mercimek çorbası, işkembe, beyin hariç kelle paça çorbaları içilebilir.
Bunun yanında, hamileyken çiğ ya da az pişmiş et ürünleri de tüketilmemelidir. Tüketmemenin yanı sıra, yemek yaparken çıplak elle dahi dokunulmamalıdır. Çiğ ete dokunmak ve yemek toksoplazma enfeksiyonuna yol açabilir. Keza çiğ kabuklu deniz ürünleri de salmonella adlı enfeksiyonun oluşmasına neden olabilir.
Çiğ et içeren, çiğ köfte, suşi ve benzeri ürünlerin tüketilmesi gebelikte önerilmez. Kokoreç tüketilmesi de benzer şekilde anne adaylarına virüs bulaşmasına ve aşırı toksin alımına sebep olabileceği için önerilmez.
10-) Keçi sütünün faydalarından biri de C Vitamini dışında tüm vitaminleri içeren keçi sütü, özellikle B1 (Thiamin ) , B2 (Riboflavin ) vitaminleri ve fosforca zengindir.
Yapılan araştırmalar keçi sütünün anne sütüne en yakın süt olduğunu ortaya koymuştur. A, B ve D vitamini yönünden son derece faydalı olan keçi sütünün laktoz değeri ise inek sütüne göre azdır. Ancak bu özelliğine rağmen bebeklerinize bir yaşından önce keçi sütü vermemelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri