Zayıf ve ya şişmanlığa göre de karnın büyümesi olasıdır. Hamilelik döneminde anne adaylarının vücut yapısına göre karınlarının büyümesi de değişiklik gösterebilir. Özellikle ikiz bebek bekleyen annelerin karnı biraz daha büyük olacaktır. Tek bebek bekleyen anne adaylarının karnı daha küçük ebatlarda büyüyebilir.
Hamileliğin 20. haftasından sonra karın orta hattında linea nigra (siyah çizgi) olarak adlandırılan çizgi şeklinde bir lekelenme oluşuyor. Göbek deliğinin hemen altından başlayan ve kasık bölgesine doğru uzanan bu çizginin oluşumu son derece normal ve doğumun ardından kendiliğinden kayboluyor.
Gebelik döneminde annenin vücut tipi ve bireysel farklılıklar da çok önemlidir. Zayıf anne adayları gebeliğin ilk günlerinde mide bölgesinde sertleşme yaşar. Kilolu anne adaylarında ise karın sertliği ise altıncı aydan itibaren yaşanmaya başlar.
Anne adayının hamile olduğunu, karnının belirginleştiğini anlamak için ortalama 20. Haftayı bitirmek gereklidir. Fakat anne adayının boyu, kilosu vs. gibi genetik vücut yapısıyla da bu durum değişiklik gösterebilmektedir. Kimi anne adaylarında, çıplak vücutta ortalama 17. Haftada karın belirginleşebilmektedir.
Gebeliğin İlk Haftası Yaşananlar
Adet döneminden kaynaklı olarak karın, bel ve kasıklarda ağrı sorunu söz konusu olabilir. Ayrıca şişkinlik, yorgunluk, göğüs ağrısı, baş ağrısı ve duygu değişiklikleri gibi adet kanamasına bağlı belirtilerin görülme olasılığı da yüksektir.
İlgili 42 soru bulundu
Beklenen adet tarihinin gecikmesi en önemli belirti olsa da, erken dönemlerde görülen bazı semptomlar da gebeliği düşündürebilir. Adet tarihinin gecikmesinden önce görülen en basit hamilelik belirtileri arasında; mide bulantısı, kusma, memelerde şişkinlik-ağrı ve yemek kokularına karşı hassasiyet yer alabilir.
Gebelikte karnın büyümesi çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Anne adayının hamileliği ortalama 20. haftaya geldiğinde karın büyümeye başlar. Özellikle de 5. aydan itibaren annenin yapısal özelliklerine bağlı olarak karın bölgesi büyümeye başlar.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Tamer Sözen hamilelikte yapılmaması gerekenleri anlattı. Karın bölgesini içine almayacak ve uterus üzerine baskı yapmayacak çorap veya taytlar tercih edilmelidir.
Hamilelikte kilo alımı ile karın bölgesinde sertleşme ve genişleme hissedilebilir. Hamilelik sırasında, karnında gelişen bebek, karnınızın büyümesinin asıl nedenidir. Anne veya anne adaylarında, karın sertleşmesi, bebek gelişmeye başlamadan önce gerçekleşebilir.
Bazı kadınlarda ise bu durum tam aksi şekilde gerçekleşir. Yani özetle bir kadın yumurtlaması gerçekleşip hamile kaldıktan sonra da adet olmaya devam edebilir. Yine de hamileyken adet olmak istisnai bir durumdur.
Büyüyen rahmin etkisiyle bağırsaklar yer değiştirir, daralır ve sıkışır. Bu da anne adaylarının hazım problemi yaşamasına ve gaz sancıları çekmesine yol açar. Yaşanan bu fizyolojik değişimin etkisi ise şişkinlik olur.
Döllenen yumurtanın rahim duvarına tutunması sebebiyle zaman zaman kasık ağrıları görülebilir. Erken hamileliğin belirtileri arasında karnın alt kısmında şişkinliğin görülmesi de vardır.
Karın şişkinliği: Hamileliğin erken dönemindeki hormonal değişiklikler, bazı kadınların adet döneminden hemen önce hissettiği gibi, sizi şişkin hissetmenize neden olabilir. Bu nedenle, rahminiz henüz çok küçükken bile, kıyafetleriniz belde normalden daha sıkı hissedebilir.
Aynı zamanda prenatal vitaminler kabızlığa katkıda bulunur ve yoğun bir gaz sancısı yaratabilir. Bu nedenle osurmak hamilelik belirtileri arasındadır. Yoğun gaz birikimi, her ne kadar yorucu olsa da hamileliğin sağlıklı olduğunu işaret eder.
Özellikle zaten koyu renkli olan, meme başı, genital cilt, göbek gibi bölgelerde bu koyulaşma daha belirgindir. Göbeğin orta hattındaki dikey çizgiye, linea alba (beyaz çizgi) denir. Gebelikte bu çizgide belirgin bir koyulaşma hissedeceksiniz.
Hamilelik belirtileri, hamileliğin başlamasıyla birlikte ortaya çıkan fizyolojik değişikliklerdir. Ancak her kadında belirtiler farklılık gösterir ve bazı kadınlar hiçbir belirti yaşamadan hamile kalabilirler. Bu nedenle, hamilelik belirtileri olmadan hamile kalınabilir.
Hamilelikte şişkinlik ne zaman başlar dediğinizde sizlere herkes için geçerli olan bir dönem veremeyiz ancak ortalama 12. haftada yani 3. ayın sonunda vücutta ödem birikmeye başlar. Oluşan ödem vücudun geneline yayılır ve şişlik hissedilir. Ödeme neden olan faktörler incelenmelidir.
Gebelikte kaçıncı haftada karın belirgin şekilde büyür? Bir kadının dışarıdan karnına bakarak gebe olduğunu anlamak için 20 haftayı beklemek gerekir. Bu da gebeliğin 5 ayına denk gelir. Bu haftadan itibaren gebe kadının karnında belirgin bir büyüme olur.
15 günlük hamilelik belirtileri nelerdir? Bu dönemde belirtiler daha belirgin olmaya başlar. Kasık bölgesinde kramplar meydana gelebilir ve vajinal akıntı gözlenebilir. Aynı zamanda kokulara karşı bir hassasiyet gelişebilir.
Hamilelikte karın sertleşmesi oldukça yaygın olarak karşılaşılan bir durumdur. Karın sertleşmesi gebelik döneminin doğal bir sonucudur. Çoğu zaman olumsuz bir durumun varlığına işaret etmeyen karın sertleşmesinin belli başlı nedenleri vardır.
İçinizde büyüyen minicik bir bedenin ilk sözcükleri karnın pıt pıt atması ve hamileliğin ilerleyen dönemlerinde hissedilen tekmelerdir.
karnını sürekli içeri çekerek karın bölgesi kaslarının çalışmasına yardımcı olmakta ve göbek denen çıkıntıyı yok etmede kullanılır. tabii ki, abartmadan günde belli bir süre yapılması gerekir. çünkü fazlaca yapıldığında bel ve sırt ağrılarına da neden olmaktadır.
Hamilelik belirtileri akıntı şeklinde kendini belli edebilir. Özellikle ilk 3 haftada vajinadan beyaz yapışkan sıvı gelebilir. Bu vücudun kendini hamileliğe hazırladığının bir göstergesidir. Ancak akıntı dışında vajinada kaşıntı ve yanma varsa mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.
Ortalama gün aşırı iki katına çıkarak zamanla kan düzeyi artmaya başlar ve bir süre sonra da idrarda görülmeye başlar. Bu nedenle kanda yapılan beta-hcg testi çok daha erken ve net sonuç verir. Cinsel ilişkiden 8-10 gün sonra henüz beklenen adet zamanı bile gelmeden, kan testiyle (beta-hcg) gebelik anlaşılabilir.
Düzenli bir adet döngüsüne sahip olan ve asla gecikme yaşamayan kadınlarda ortalama 7 ila 10 günlük gecikme, hamilelik şüphesini akla getirebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri