Orta Asya'nın dünyanın farklı bir bölgesi olarak tanımlanması ilk kez 1843 yılında bir yer bilimci olan Alexander von Humboldt tarafından ortaya atılmıştır. Asya'nın sınırları hakkında birçok tanım yapılmıştır. Bu bölge birçok kaynakta hala Stalin yönetimi döneminde kullanılan Türkistan adıyla anılır.
Coğrafî ad olarak “Türkiye” kavramı, tarihte ilk kez Bizans kaynaklarında yer almaktadır. VI. yüzyılda “Türkiye”, Orta Asya'yı ifade etmek üzere kullanılmıştır.
Orta Asya coğrafi olarak batıdan Hazar Gölü ile başlamakta doğuda Çin'in batısındaki (Doğu Türkistan) Sincan bölgesinin doğusuna kadar devam etmektedir. Kuzeyde Rusya'nın güneyi ve Kazak bozkırlarından güneyde İran, Afganistan ve Pakistan'ın kuzey kesimlerini içine alacak şekilde uzanmaktadır (Şekil 1).
Türkistan, Orta Asya'da, Özbekistan, Kazakistan, Türkmenistan, Tacikistan, Rusya, Moğolistan ve Çin topraklarının bir kısmını kapsayan çoğunlukla Türk halklarının yaşadığı coğrafî bir bölgedir.
Çin, Doğu Asya'nın büyük kısmını kapsayıp şu ülkelerle sınır paylaşır: Güneydoğu Asya'da Vietnam, Laos ve Myanmar (Birmanya); Güney Asya'da Hindistan, Bhutan, Nepal, Afganistan ve Pakistan; Orta Asya'da Tacikistan, Kırgızistan ve Kazakistan; İç ve Kuzeydoğu Asya'da Rusya, Moğolistan ve Kuzey Kore.
İlgili 29 soru bulundu
Günümüzde Moğolistan'ın Arhangay'da eyaletinde bulunan ve Türklerin tarihi başkenti olan Ötüken; Hunlara, Göktürklere ve Uygurlara merkez oldu.
Orta Asya, dar anlamıyla geçmişte Sovyetler Birliği'nin parçası olan beş ülkeyi (Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Tacikistan) tanımlar.
Bu değerlendirme bizi Türklerin anayurdu Orta Asya bozkırlarıdır sonucuna götürmektedir. Orta Asya'nın sınırları ise doğuda Baykal Gölü'nden batıda Hazar Denizi ve Ural Dağları'na; kuzeyde Sibirya bozkırlarından güneyde Tanrı Dağları ve Gobi Çölü'ne uzanmaktadır.
20. Yüzyıldan önce Türkistan kelimesi, Özbekistan, Türkmenistan, Kırgızistan ve Tacikistan'ın tamamını; Kazakistan, Afganistan ve İran topraklarının ise bir kısmını kapsayan geniş bir coğrafya için kullanılan bir isimdi.
Günümüzde Türkiye Cumhuriyeti'nde kullanılan Türkiye, Eski Fransızcadaki Turquie sözcüğünden türemiştir. Orta Çağ Latincesinde Turquia ve Turchia olarak geçer. Yunan kaynaklarında Τουρκία olarak adlandırılmıştır.
Günümüzde bağımsız Türk devleti olarak varlığını sürdüren devletler olarak Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, de facto statüsüyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olmak üzere 7 ülke sayılabilir.
Göktürkler, sadece devletlerini değil kendilerini de Türk diye tanımlayan ilk topluluktur. Orhun Yazıtları'nda Türk; güçlü, savaşçı, Tanrı'nın yeryüzündeki gölgesi, sadık gibi ifadelerle anılır.
bugün Doğu Türkistan (Uygur) dışında kalan tüm Türkistan toprakları ya devletlerin adıyla anılmakta ya da Orta Asya diye isimlendirilmektedir (V.V.
Türk halklarının anayurdu olan Orta Asya dar anlamda Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan'ı; geniş anlamda Pakistan'ın kuzeyi, Afganistan, Çin'in batısı (Tibet ve Doğu Türkistan), Rusya'nın bir kısmı, Kuzeydoğu İran ve Moğolistan'ı içeren bölgeyi tanımlamaktadır.
√ Türk “Uygarlığı”nın temelini oluşturan kültürler ve geliştikleri bölgeler ise şunlardır: ANAV KÜLTÜRÜ (MÖ 9.000-3.000) : √ Orta Asya'nın ve dünyanın en eski kültürü “Anav Kültürü”dür.
M.Ö. 209'da hükümdar olan bu efsanevî şahsiyet ile Hunlar en parlak dönemlerini yaşamışlardır. Yirmi-otuz yıl içerisinde ülkesinin sınırlarını oldukça genişleten Mete, bölgedeki hemen her kabileyi kendi egemenliği altında toplayarak Orta-Asya'ya düzen getirmiştir.
Asya'nın merkezinde yer alan Türkistan'ın doğu kısmı eski devirlerden beri Türklerin yurt edindiği bölgelerden biridir.
Yüzyıllardır kullanılıp gelen Türkistan adının yerine Sovyet Orta Asyası adı kullanılmaya başladı. Batı Türkistan'da Rusya'nın yaptığı gibi Doğu Türkistan'a Çin, Sincan Uygur Otonom Bölgesi adını verdi.
Konar-göçer hayat tarzına sahip olan Türkmenlerin kökeni Oğuz Türklerinin atası olduğu kabul edilen efsanevi Oğuz Han'a dayanmaktadır. “Diğer bazı Türk grupları gibi uzun yıllar göçebe bir hayat süren Türkmenler, Oğuz grubuna mensup Türk boylarındandır” (Kara, 2002, s. 235).
Tarihte Türk adıyla kurulan ilk Türk devleti Göktürklerdir. Asya Hun Devleti'nin dağılmasının ardından 552 yılında Türk boyları arasında siyasi birliği sağlayan Göktürkler, Bumin Kağan önderliğinde kurulmuştur.
Türklerin Ana Yurdu Hangisidir? Türklerin anavatanı Orta Asya olarak kabul edilmiştir.Batı'da Hazar Denizi, doğuda Kingan Dağları, kuzeyde Sibirya, güneyde Hindikuş ve çevresi Karanlık Dağlar ile çevrilmiştir.
Türklerin ana yurdu olarak bilinen Orta Asya, bir dönem Türkmenistan olarak adlandırılmıştı. Göçebe topluluklar 16. yüzyıldan sonra yerini yerleşik topluluklara bırakmıştır. Tarihi İpek Yolu'nun Orta Asya topraklarından geçmesi yerleşik hayata geçen toplulukların güçlenmesine ve gelişmesine neden olmuştur.
Birleşmiş Milletler'in kayıtlarına göre dünya üzerinde toplamda 206 ülke yer almaktadır. Listelenen 208 ülke, Birleşmiş Milletler'e (BM) üyelik durumlarına göre üç kategoriye ayrılabilir: 193 BM üye devleti, 2 BM gözlemci devleti ve diğer 11 devlet. BM üyesi olmayan ülkeler ise listede eğik gösterilmiştir.
Asya'nın bu kısmı siyasi olarak aralarında Özbekistan ve Kazakistan gibi ülkelerin de bulunduğu 5 ülkeye ayrılmıştır. Rusya: 17.100.000 km² yüzölçümüyle Asya'nın en büyük ülkesi unvanına sahip olan Rusya, dünyanın en eşsiz ve gösterişli ülkelerinden biridir.
Türkiye topraklarının büyük bir bölümü Asya kıtasında yer alır ve bu bölgeye Anadolu/Küçük Asya adı verilir. Avrupa kıtasında yer alan görece küçük bölüme ise Trakya adı verilir. Anadolu ve Trakya toprakları, Çanakkale ve İstanbul boğazlarında birbirine yaklaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri