Galaktore, emzirme dönemi dışında her iki göğüsten süt içeren akıntı gelmesi olarak tanımlanır. Gebelik döneminin sonunda ya da emzirme sürecinde, memeden süt gelmesi doğal kabul edilir ancak hamilelik dışı dönemlerde memeden süt gelmesi fizyolojik, farmakolojik nedenlerden ya da hipofiz adenomlarından kaynaklanır.
Cevap: Genellikle aşk hormonu olarak bilinen oksitosin hormonu orgazm sırasında salgılanır ve süt üretimine sebep olur. Bu yeni anne babaları şaşırtır ancak son derece normal bir durumdur. Süt orgazm sırasında her kadından fışkırmaz. Bazı çiftler gelen birkaç damla olduğu için fark etmezler.
Kadınlar için sağ ya da sol memeden süt gelmesi, gebelik dönemi içinde normal kabul edilen bir durumdur. Gebeliğin ilk haftasından doğum anına kadar vücut süt hormonları salgılar ve yaklaşık 40 hafta boyunca bedeniniz sizi emzirme dönemine hazırlar.
Memeler daha boşken süt üretimi artmaktadır. Daha boş, daha yumuşak olan memeler, şişmiş ve dolu olan memelerden, 24 saatlik zaman diliminde toplamda daha çok süt üretebilirler.
Döllenmiş yumurtanın rahme yerleşme çabaları akıntılara sebep olabilir. Sık sık belirgin akıntıların gelmesi en erken hamilelik belirtileri arasında bulunur. Bu akıntılar beyaz ve süte benzer kıvamlı bir sıvı olarak görülebilir.
İlgili 45 soru bulundu
Adet gecikmesi, halsizlik, uyku hali, memelerde hassasiyet ve şişkinlik, sık idrara çıkma, bel ve kasık ağrıları, kokulara karşı hassasiyet, mide bulantısı hamileliğin erken döneminde görülebilecek belirtileri olarak gösteriliyor. Hamilelik belirtileri genellikle gebeliğin ilk 1-2 haftasında başlayabilir.
Gebeliğin ilk birkaç haftasında vajinadan beyaz bir akıntı gelmesi hamilelik belirtileri arasında yer almaktadır. Olağan dışı akıntılar veya ani kasık ağrıları da bu belirtilerin başında gelir. Özellikle ilk haftalardaki hamilelik belirtileri keskin ve net belirtiler olarak ortaya çıkmaktadır.
Meme dolu/boş olduğunu anlamanın tek yolu; memeleri avuçlayarak, ne kadar dolu olduğunu hissetmeye çalışmaktır. Mesela emzirme /pompa öncesi dokunun ve doluluğuna 1-10 arası puan verin. Emzirme/pompa sonrası yine dokunun ve öncesine kıyasla bir puan daha verin, bir azaltma olmuş mu, farketmeye çalışın.
Galaktore, emzirme dönemi dışında her iki göğüsten süt içeren akıntı gelmesi olarak tanımlanır. Gebelik döneminin sonunda ya da emzirme sürecinde, memeden süt gelmesi doğal kabul edilir ancak hamilelik dışı dönemlerde memeden süt gelmesi fizyolojik, farmakolojik nedenlerden ya da hipofiz adenomlarından kaynaklanır.
Cevap: Kocanın, karısının göğüslerini emmesi caizdir. Sütün mideye ulaşmasıyla haramlılık meydana gelmez.
Kimi durumda meme başını sıkınca gelen akıntılar kimi durumda da kendiliğinden gelişebilir. Meme başını sıkınca akıntı gelmesi de normaldir çünkü süt kanalları içinde bulunan sıvı zorlanınca akıntı gelişebilir.
Meme başından akıntı gelmesi durumunda hangi doktora gidilir? Meme başı akıntısı için bir genel cerraha başvurulmalıdır. Genel cerrah gerekli muayene ve tetkikleri yaptıktan sonra ihtiyaç görürse başka branşlardan yardım alabilir.
Meme başı akıntılarının çoğu iyi huylu nedenlerle olmaktadır. Ancak akıntıların bir kısmı cerrahi tedavi gerektiren papilloma veya kanserden kaynaklanabilmektedir. Kendiliğinden ve tek memenin tek bir kanalından gelen akıntılar mutlaka detaylı olarak araştırılmalıdır.
Normal emziren bir anne günde 600 ml süt üretir. Anne sütünün temel şekeri laktozdur.
Hormonal dengenin değiştiği adet döngüsünde memeden bir miktar akıntı gelmesi normal kabul edilir. Eğer bu akıntı berrak ve az miktarda ise zararsızdır.
Bilinenin aksine, kadın doğurmadan da emzirebilir. Hatta yumurtalıkları ve rahmini alınan kadınlar bile emzirebilir. Düşük yapan, bebeği karnında ölen, menopoza girmiş kadınlar dahi emzirebilir. Çünkü süt üretiminin bu tür anatomik ve fizyolojik durumlarla bir ilişkisi yoktur.
Meme hastalıkları, meme kanseri tedavisi ve meme cerrahisi bilgi ve deneyim gerektiren konulardır. Özel olarak meme hastalıkları ve tedavisi ile ilgilenen genel cerrahi uzmanları yani meme cerrahları memenin klinik muayenesi için seçilecek doktorlar olmalıdır.
Süt Oluşumu
Bebek memeyi emdikçe meme ucundan beyne uyarı gider. Beyin bu uyarıya cevap olarak kana prolaktin hormonu salgılar. Bu hormon, süt üretim keseciklerinde sütün üretilmesini sağlar. Oksitosin adlı başka bir hormon sayesinde kesecikler kasılır ve içindeki süt kanallara akar.
Yenidoğan bebek annelerinin 2-2,5 saat ara ile düzenli pompa kullanmaları sütün artış göstermesi ve annenin göğsünde süt kalmaması açısından önemlidir. Sağımlar her göğüs için 12-15 dakika sürmelidir. Daha büyük bebek anneleri için 3-3,5 saat ara ile sağım yapılması uygundur.
Lobüller ve süt kanalları arasındaki boşluğu yağ dokusu ve fibröz yapılar doldurur. Meme yapısının içinde kas yoktur. Memenin hemen altında, kaburgaların üstünde kas dokusu bulunur ve meme bu kasın üzerine yerleşmiştir. Meme ve kas arasında bulunan zar şeklindeki yapı memenin hareketli olmasını sağlar.
Merhaba, memede bekleyen süt bozulmaz hiçbir endişeniz olmasın ama bekletip boşaltıyor olmamanız sütünüzün azalmasına sebep olabilir.
Elle Yapılan Hamilelik Testi Güvenilir Midir? Elle yapılan bu testin güvenilirliği pek yoktur. Daha doğrusu yukarıda da bahsedildiği üzere kesin bir sonuç vermemektedir. Bir kadın hamileyken yapılan elle hamilelik testinde, ebe ya da hekim hamilelik olmadığını söylediği halde kadın hamile olabilir.
HAMİLE GİBİ HİSSETMEK:
Bu his bazen yorgunluk, dalgınlık veya unutkanlık, duygu durum değişkenliği olabilir. Göğüslerin daha hassas olması, belinizde veya karın altı kısımda (kasıklarda) ağrı, kabızlık, daha çok tuvalete gitme de sıklıkla hissedilir, kısaca kendinizi farklı hissettiren herhangi bir belirti olabilir.
Merhaba, vajinadan yapılan ultrason ile gebelik görülür. Doktor tarafından vajinadan elle yapılan muayenelerde de gebelik anlaşılır.
Hamileliklerin önemli bir kısmında hiçbir belirti olmayabilir. Yani bel ağrısı, uykuya eğilim, sersemlik ve onun dışında bazı gıdalara karşı hassasiyet, bulantı, bazı gıdalardan tiksinme, bunların hiç birisi olmayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri