Hamileliğin 6. Haftasında hormonlar ve artan kan akımına bağlı olarak meme süt bezleri ve kanallarında değişim başlar. Bu nedenle memelerde dolgunluk, büyüme ve bunların akabinde ağrı oluşabilir. Meme uçları koyulaşıp hassaslaşabilir. İlerleyen haftalar da memelerden süt gelmesi de görülebilmektedir.
Başta mide bulantısı ve mide yanması olmak üzere bitkinlik, kabızlık, sıkça idrara çıkma ve akıntı gibi durumlar 6 haftalık gebelik belirtileri arasında yer alır. Mide bulantısı, bu haftada son derece yoğun bir şekilde görülebilir.
6 haftalık gebelik; hormonal dengelerin ani şekilde değişikliğe uğradığı, vücudun hamileliğe adapte olmaya çalışacağı bir dönemin başlangıcıdır. Bazı anne adayları gebeliğin altıncı haftasında herhangi bir belirti veya değişiklik hissetmezken bazı hamilelerde ise gebelik belirtileri yoğun şekilde hissedilebilir.
Adet gecikmesi, düzenli adet gören kadınlarda en erken ve en güvenilir gebelik bulgusudur. Gebeliğin ilk haftalarında adet kanamasına benzer “lekelenme” gibi çok az kanama görülebilmektedir. Bu kanamaya implantasyon (yerleşme) kanaması adı verilir.
Kalbi, bedeninin ortasında karnının hemen üstünde küçük bir nokta olarak görülebilir. 6 haftalık bebek ultrason görüntüsünde bebeğin dizleri göğsüne, başı karnına bakacak şekilde klasik C şeklindeki cenin duruşu belirgin olarak görülebilir. Bebek annesinin karnında hamilelik boyunca bu şekilde duracaktır.
İlgili 29 soru bulundu
Gebelikte özellikle sol yana doğru yatış pozisyonu önerilir. Bunun nedeni vücudumuzun ortasında özellikle sağ tarafından geçen en büyük ana toplardamar (Vena Cava İnferior) geçmektedir.
Hamilelik döneminde ortaya çıkan fizyolojik ve psikolojik nedenler sonucunda birçok kadın bebeğinin zarar göreceği endişesiyle cinsel ilişkiden kaçınıyor. Oysaki her şeyin yolunda gittiği hamileliklerde son 4 haftaya kadar hamilelikte cinsel ilişki yaşanmasında hiçbir kısıtlama yok.
Hamilelik sürecinde gelişen olumsuz durumların ortaya çıkma zamanı kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir. Ancak 40 hafta süren hamilelik sürecindeki sağlıksız gebelik belirtileri sıklıkla birinci trimester denilen ilk 12 haftada ortaya çıkar.
Normal şartlarda gebelik 40 hafta sürer. 24 ila 37. haftalar arasında yapılan doğum, erken doğum olarak kabul edilir. Gerçekleşen tüm erken doğumların yaklaşık %70'i, 34 ila 37. haftalar arasında gerçekleşir. Bu haftalarda gerçekleşen doğumlar ise geç erken doğum olarak tanımlanır.
Altı haftalık bebek artık bir buçuk aylıktır.
Hamileliğin 6. Haftasında Bebek Nasıl Görünür? Bebeğiniz yaklaşık olarak bir bezelye büyüklüğüne ulaşmıştır. Şekil olarak kurbağa yavrusuna benzeyen bebeğinizin kol ve bacaklarının oluşacağı çıkıntılar oluşmaya başlamıştır. Bu haftadan itibaren genellikle ultrasonda kalp atışı duyulmaya başlamaktadır.
Hamilelikte şişkinlik, her dönemde olabilir ancak özellikle beşinci ay ve sonrasında daha belirginleşir, gebeliğin üçüncü döneminde ise farklı nedenlerden dolayı artar.
3. hafta itibariyle döllenmiş olan yumurtanın rahim içine yerleşmesi gerçekleşir. 40 hafta sonra dünyaya gelecek bebeğinizi meydana getiren ilk hücre (zigot) meydana gelir. Döllenme evresinden sonra zigot hızla bölünerek çoğalmaya başlar ve bu hücre topluluğu fallop tüplerinden aşağıya rahme doğru harekete geçer.
Gebelik kesesi hamilelik ortaya çıktıktan hemen sonra ultrasonda görülemez. Ultrasonda gebelik kesesi ancak gebeliğin 5. Haftasında görülebilmektedir.
Bebeğin kalbi altıncı hafta itibariyle şekillenmiş olur. Bebeğin en hızlı geliştiği evre de bu 5 – 6 haftalık döneme denk gelir. 6 haftalık bebeğin boyutu yaklaşık 4-5 mm kadardır. Kalbi taslak olarak oluşmuştur. Taslak dedik ama işlevini yerine getirmeye başlamış haldedir.
Düşük, tıbbi adı ile abortus, hamileliğin ilk trimesteri yani ilk üç aylık periyodunda gerçekleşebilir. 12. haftadan itibaren ise düşük yapma riski azalmakla birlikte hamileliğin 20. haftadan önce kendiliğinden sonlanması ihtimali de bulunur.
6 haftalık bebek ultrasonda görülür mü? 6 haftalık hamilelikte gebelik kesesi ve içerisinde bebeğe ait kabartı görülebilir. Son adet tarih ile uyumsuzluk olan yumurtlamanın geç olduğu gebeliklerde kese görülüp embriyo ve kalp atımı görülemeyebilir.
Kesenin hamileliğin ilk haftalarında boş görünmesinin sebebi, embriyonun henüz ultrason cihazlarında net bir şekilde görünmeyecek kadar küçük olmasıdır. Embriyonun henüz son derece küçük olduğu süreçte gebelik kesesi de aynı oranda küçüktür ancak karından ya da vajinadan yapılan ultrason muayenelerinde yine de görünür.
Sırt, diş, mide, karın, kasık, ayak, göğüs gibi noktalarda görülen ağrılarda özellikle ilk gebelikte dikkat edilmeli ve sıradan olmayan durumlarda en kısa sürede uzman fikri alınmalıdır.
Altıncı haftanın sonlarına doğru baş kısmı belirginleşir ve göz taslakları ortaya çıkar. Pirinç tanesi büyüklüğündeki embriyonun kalp atışları 6. hafta itibariyle görülebilir ve aileye dinletilebilir. Gebeliğin 20. haftasına gelindiğinde ise bebeğin kalp atışlarını duymak stetoskop ile bile mümkün olmaktadır.
Yüksek riskli gebelik
Fetüs ya da annenin açık şekilde tehlikede olduğunun tespit edildiği gebeliklerdir. Başka bir deyimle, istenmeyen olumsuz bir etkenin, anneyi ya da fetüsü ve gebeliğin sonucunu olumsuz etkilemesidir.
Hamilelik devam ederken yeni bir hamilelik olmaz, ancak süperfetasyon durumunda yumurtalıklar, döllenebilecek halde başka bir yumurtayı üretiyor. Kadınların iki gebeliği de farklı cinsel ilişkiden döllenme yoluyla oluyor. Bu durumda bebekler farklı boylarda ve ağırlıkta dünyaya geliyor.
Muayenede Kaç Kişi ile İlişkiye Girildiği Belli Olur Mu? Kızlık zarı muayenesinde bir kadının kaç kişi ile ilişkiye girdiği anlaşılamaz. Bunu gösteren herhangi bir test yoktur. Ayrıca muayene sırasında ne kadar önce ilişkiye girildiği de belli olmaz.
İlk üç ayda yaşanan yorgunluk, bitkinlik, uykusuzluk, hassasiyet, bulantı, kusma gibi değişiklikler sizde cinsel isteksizlik yaratabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri